El Consell de Relacions Laborals aprova el Pla de suport a la negociació col·lectiva de l’any 2025

El Consell de Relacions Laborals (CRL) ha aprovat un Pla de Suport a la Negociació Col·lectiva 2025 en el decurs de la reunió del ple celebrat avui per aprovar el balanç de l’execució del Pla del Treball del CRL d’enguany i la proposta de l’any vinent. El CRL està integrat pel Departament d’Empresa i Treball del Govern de la Generalitat i les organitzacions sindicals (CCOO i UGT) i empresarials (Foment del Treball i Pimec) més representatives de Catalunya.

El Pla de suport a la negociació col·lectiva inclou 18 accions directes agrupades en 12 objectius integrats en 4 grans eixos d’actuació, que incorpora tots els serveis i actuacions existents de cara a fomentar i millorar la negociació col·lectiva catalana, que duu a terme la Comissió de Convenis Col·lectius com a òrgan especialitzat del CRL, i també de noves que obeeixen a necessitats conjunturals.

Els acords col·lectius que s’apliquen a Catalunya són 2.570, segons dades recollides a data 1 de juliol de 2024. El 87,6% són d’empresa (2.289 acords), i el 12,4% restant, sectorials (281). En relació amb els acords existents a 1 de gener de 2024, s’ha produït un increment del 1,3%, segons les dades del recent Butlletí del mapa de la negociació col·lectiva de Catalunya elaborat pel Consell de Relacions Laborals.

Quatre eixos del nou pla de suport

Els quatre eixos generals del nou pla són Informació, consulta i assessorament; formació i coneixement; recomanacions i orientacions; transversal i igualtat de gènere. Entre les accions d’informació, consulta i assessorament, destaquen l’anàlisi qualitativa i seguiment de la negociació col·lectiva; la resolució de consultes mitjançant dictàmens i informes no vinculants sobre convenis col·lectius sol·licitades o el seguiment de les solucions al voltant de discrepàncies sortides en els procediments d’inaplicació de les condicions de treball, entre d’altres.

Pel que fa a les accions de formació i coneixement, el Pla es marca l’objectiu de facilitar el coneixement dels canvis normatius en matèria de negociació col·lectiva mitjançant l’organització del cicle formatiu sobre negociació col·lectiva.

Respecte de les accions vinculades a les recomanacions i orientacions, ressalten les de tancament i difusió de les d’implementació de la digitalització i la intel·ligència artificial en les empreses; i la revisió de la matèria del temps de treball a la negociació col·lectiva.

També destaca l’elaboració de recomanacions per a la negociació col·lectiva en prevenció de riscos laborals que inclouran mesures davant catàstrofes i fenòmens meteorològics adversos.

Així mateix, hi haurà orientacions per a garantir la igualtat i no discriminació de les persones LGTBI a les empreses; el dret a la desconnexió digital i recomanacions a la negociació col·lectiva en matèria de responsabilitat i sostenibilitat.

Les accions transversals i d’igualtat de gènere seran de sensibilització, informació i col·laboració en xarxes en matèria d’igualtat de gènere i d’igualtat LGTBI a les empreses i de desplegament del Model d’abordatge de les violències sexuals en els protocols d’àmbit laboral.

El Consell de Relacions Laborals

Integrat pel Govern de la Generalitat i les organitzacions sindicals (CCOO i UGT) i empresarials (Foment del Treballi Pimec) més representatives de Catalunya, el Consell de Relacions Laborals és un òrgan tripartit i paritari adscrit al Departament d’Empresa i Treball constituït com a fòrum estable de diàleg social i de participació institucional en matèria de relacions laborals del país.

Deja un comentario