El celler Família Torres i la startup BitMetrics llancen un projecte que utilitza visió i intel·ligència artificial per verificar la qualitat del vi durant l’embotellament

El celler Família Torres i la startup BitMetrics llancen un projecte que utilitza visió i intel·ligència artificial per verificar la qualitat del vi durant l’embotellament {«name»:»2025/03/28/10/35/40a481e9-4b48-4c06-8cb2-9aa53611b2f0.jpg»,»author»:»emt»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:1171466}

L’empresa vitivinícola Família Torres i la startup tecnològica BitMetrics han desenvolupat un projecte que utilitza la visió i la intel·ligència artificial per verificar la qualitat del vi durant l’embotellament. El projecte VINIA, que realitza la prova pilot al celler de Torres a Pacs del Penedès, combina aquestes tecnologies amb una solució mecànica que volteja l’ampolla per tal d’identificar partícules estranyes en el vi durant el procés d’embotellament i retirar la unitat abans de sortir al mercat.

Per al desenvolupament del projecte VINIA, Família Torres i BitMetrics han comptat amb el suport d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, mitjançant 29.000 euros de la línia d’ajuts a projectes d’innovació oberta i disruptiva.

L’objectiu de la introducció d’aquesta tecnologia en l’embotellament és establir un nou estàndard en el control de qualitat per tal que ofereixi noves solucions en entorns de poca lluminositat i alta velocitat a l’hora d’examinar les ampolles plenes en la línia de producció. Integrant sensors d’imatge i models d’aprenentatge automàtic d’última generació, el sistema pot identificar i aïllar partícules no desitjades amb una precisió sense precedents.

Per l’Open Innovation Manager de Família Torres, Josep Batet, “la col·laboració amb startups és una excel·lent manera de donar resposta als reptes del negoci, ja que ens permet explorar solucions innovadores i adaptades a les nostres necessitats”. A més, destaca que“el suport d’ACCIÓ a aquest tipus d’iniciatives resulta molt útil per mitigar el risc i fomentar la implementació de projectes amb un alt potencial de transformació”.

Segons la CEO de BitMetrics, Mar Masulli, el nou sistema compta amb l’avantatge de ser “una solució escalable que no requereix modificar la planta de producció, sinó integrar una petita màquina adaptada”. A més, afegeix, “es pot aplicar a diferents tipus de vi i d’ampolles”; i permet “retirar la unitat afectada sense afectar al conjunt de la producció i reutilitzar l’ampolla i retractar el vi si es detecta algun problema”, conclou.

En aquest sentit, Jordi Queralt, cap de fabricació de Família Torres, afegeix: “l’adaptabilitat del sistema a la nostra línia d’embotellament és clau per garantir una integració ràpida i sense interrupcions significatives en la nostra operativa diària. Aquesta flexibilitat, combinada amb la seva precisió, ens permetrà mantenir els estàndards de qualitat que exigim en cada ampolla que surt al mercat.”

La col·laboració entre les dues companyies pretén oferir una solució escalable que s’adapti a noves línies d’embotellament de qualsevol celler sense necessitat de modificacions extenses d’enginyeria i que permeti una adopció àmplia dins el sector. Alhora, el projecte VINIA també aborda el creixent compromís amb la sostenibilitat al reduir el malbaratament i millorar la qualitat global del producte final.

Família Torres (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès) és una empresa vitivinícola amb més de 150 anys d’història. Té cellers i vinyes a diverses regions vinícoles d’Espanya, Xile i Califòrnia, i forma part d’associacions com Primum Familiae Vini i International Wineries for Climate Action.

BitMetrics és una startup tecnològica fundada l’any 2017 a Barcelona especialitzada en l’automatització de processos basats en inputs visuals i va obtenir el reconeixement de Catalonia Exponential Leader l’any 2021 pel seu potencial innovador. Actualment compta amb 11 treballadors, nou dels quals orientats a recerca i desenvolupament.

Deja un comentario