
Bloc4BCN, l’espai referent de promoció del cooperativisme a Barcelona i Catalunya, situat al recinte de Can Batlló, ha celebrat, aquest dilluns, el seu primer aniversari en un acte amb la participació del conseller d’Empresa i Treball del Govern de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, i de l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. També han participat en la celebració el secretari de Treball, Paco Ramos, el director general d’Economia Social i Solidària i el Cooperativisme, David Bonvehí, a més de la regidora de Promoció Econòmica i Treball, Raquel Gil;i Guillem Llorens, president de l’Associació Bloc 4, l’associació que lidera i gestiona l’espai, participada per les principals entitats de referència del cooperativisme i l’ESS a la ciutat (la Confederació de Cooperatives de Catalunya, la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l’Associació Coòpolis).
Tal com ha subratllat el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, “el Bloc4BCN és un cas d’èxit. El que va néixer com el major pol cooperatiu d’Europa, ara ja és una realitat potent i vibrant. I està en línia amb l’estratègia del govern de fer créixer l’economia social i solidària arreu del territori”.
De fet, en aquest primer any en funcionament, l’espai, de 4.500 metres quadrats, ha estat punt de trobada per a més de 10.000 persones i 550 entitats i ha acollit una mitjana de cinc activitats diàries. El Bloc4BCN ja s’ha convertit en la seu de 39 cooperatives, que ocupen 130 persones i representen sectors tan diversos com el de la comunicació, la tecnologia, l’habitatge o la transició energètica, entre d’altres. També ha acompanyat la creació d’onze noves cooperatives, que han generat una setantena de llocs de feina.
Bloc4BCN s’ha consolidat com a punt de referència per al cooperativisme i l’Economia Social i Solidària (ESS). Es tracta d’una iniciativa públic-cooperativa finançada per l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya i liderada per l’Associació Bloc 4. Bloc4BCN és un projecte innovador tant per la col·laboració del teixit cooperatiu i les institucions en el disseny i posada en marxa, com pels seus resultats. Ja ha esdevingut un espai cooperatiu singular i de referència per a l’impuls d’una economia centrada en les persones i arrelada al territori.
L’edifici va obrir portes el març del 2024, després d’un projecte de rehabilitació que va suposar una inversió municipal de 10,3 milions d’euros, i té l’objectiu d’enfortir el cooperativisme i l’ESS al conjunt de Catalunya. A l’edifici, també hi ofereixen els seus serveis l’agència municipal de promoció econòmica Barcelona Activa, amb l’oficina Sants-Montjuic Activa; la Direcció d’Economia Social i Cooperatives del Departament d’Empresa i Treball i l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona (Coòpolis).
335 formacions i més de 5.000 participants
En el seu primer any en funcionament, Bloc4BCN ha acollit 325 formacions, que han reunit més de 5.000 participants, i s’han atès més de 200 persones al punt d’informació de l’espai. Des de Bloc4BCN, també s’ha donat suport a 84 entitats en matèria d’assessorament financer, cosa que ha facilitat l’accés a finançament per import de prop de vuit milions d’euros.
Un dels objectius de l’espai és el d’avançar en la internacionalització i, en aquest sentit, s’han fet tres itineraris d’internacionalització i una trobada amb 14 cooperatives amb interès per la internacionalització.
En aquest primer any, Bloc4BCN ha acollit 479 reunions i 55 esdeveniments de rellevància, com la Jornada Internacional d’Economia Plural, que va reunir ponents de tot el món per debatre sobre una economia més justa, democràtica i sostenible; la tercera edició de la Febrerada, que ja s’ha consolidat com la trobada de referència de l’ESS de la ciutat en el marc de l’Estratègia #ESSBCN2030; o la jornada La Cultura, clau per a la transformació social sobre polítiques públiques en l’àmbit cultural i organitzada per la Generalitat.
Des del Bloc4BCN també s’han ofert serveis com TechBloc4, que ja ha impulsat la digitalització i la innovació tecnològica i social en sis projectes i, entre altres accions, ha posat en marxa una iniciativa d’acceleració de projectes per abordar reptes estratègics del sector; o JovESS, que connecta el cooperativisme amb les persones d’entre 16 i 30 anys. També s’ha ofert el Servei de Reptes, des d’on s’han organitzat set sessions a diferents punts de Catalunya per detectar i donar resposta als principals desafiaments del cooperativisme.
2025, Any Internacional del Cooperativisme
Amb vista al segon any en funcionament, Bloc4BCN veu l’Any Internacional del Cooperativisme d’aquest 2025 com una oportunitat per ampliar el seu abast i consolidar-se com a model de referència en promoció i innovació del cooperativisme i l’ESS, dins i fora de Catalunya.
El gener del 2023, Ajuntament i Generalitat van firmar l’acord marc de col·laboració per fomentar l’ESS per cooperar en les polítiques públiques dirigides a impulsar aquest àmbit. D’una banda, el Bloc4BCN és un dels deu projectes de ciutat inclosos en l’Estratègia de l’Economia Social i Solidària a Barcelona 2030 (Estratègia #ESSBCN2030), un document consensuat entre les entitats representatives de l’àmbit de l’ESS, liderades per l’Associació d’Economia Social Catalunya, i l’Ajuntament de Barcelona.
De l’altra, el projecte Bloc4BCN és una oportunitat per estendre a Catalunya alguns dels serveis i accions que s’impulsaran a Barcelona. Coòpolis, que forma part del projecte, és un dels 14 ateneus cooperatius que hi ha a Catalunya i, com a tal, forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya (XAC) impulsada pel Departament d’Empresa i Treball.
En aquest sentit, el Bloc4BCN es vincula amb la visió territorial del Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya, adreçat a fomentar la creació d’un ecosistema favorable a l’ESS a nivell català, amb la participació del sector cooperatiu. A banda de la territorialitat, amb aquest Programa, es promou la transversalitat en el foment de l’ESS mitjançant els Projectes Singulars, les Comunalitats Urbanes, els Ateneus Cooperatius… En aquest sentit, doncs, el Bloc4BCN ha d’esdevenir una oportunitat per multiplicar l’impacte transversal.