El batle, Jaime Martínez Llabrés, defensa a la Festa de l’Estendard un projecte de ciutat marcat per la seguretat, la neteja, la mobilitat, el medi ambient, l’habitatge, l’excel•lència cultural i els projectes transformadors
31 / de desembre / 2024
El primer regidor de Cort destaca uns pressupostos històrics per a 2025 per la seva “aposta inequívoca per a convertir Palma en un territori de referència”
Palma, 31 de desembre de 2024.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha valorat el projecte de ciutat de l’actual equip de govern municipal, amb un full de ruta marcat per la seguretat ciutadana, la neteja, la mobilitat, el medi ambient, l’habitatge, l’excel·lència cultural i els projectes transformadors de Palma.
Així ho ha posat en relleu el primer edil durant el discurs que ha pronunciat a la plaça de Cort en el marc de la Festa de l’Estendard, que commemora l’arribada de les tropes del Rei en Jaume a Madina Mayurqa el 31 de desembre de 1.229.
En aquest sentit, Martínez Llabrés ha iniciat les seves paraules recordant els valors que van guiar la labor assumida, en aquells dies, per aquells dirigents polítics i socials, com ara el sentit de la responsabilitat, la concepció de la representació política com el resultat directe del compromís que els governants assumeixen davant la població, i el diàleg, el treball en equip i la política de la mà estesa i les portes obertes.
“És aquest un missatge que, com a batle de Palma, he intentat fer arribar, des del primer minut de l’actual mandat municipal, a tot el que ha volgut escoltar, i sobre el qual vull insistir una vegada més des de la convicció que només des de l’acord, i no des de la divergència gratuïta i estèril, és possible la transformació de la nostra ciutat”, ha subratllat.
En aquesta línia, ha defensat la “valentia i ambició” dels primers ciutadans de Madina Mayurqa, dos aspectes que l’Ajuntament ha convertit en els seus referents “per a tots i cadascun dels projectes en els quals treballa”.
En aquest sentit, Martínez Llabrés ha posat especialment en valor els comptes de 2025, “els pressupostos més importants de la història de Palma, i no únicament per la seva quantia, sinó, molt especialment, per la seva aposta inequívoca de convertir Palma en un territori de referència”.
Aquests pressupostos, ha assegurat, permetran “construir una Palma més social i solidària, capaç d’atendre les necessitats dels sectors més vulnerables de la població, dotant de més mitjans i recursos a totes les accions que guardin relació amb la protecció de les persones i les famílies amb pitjor situació econòmica, o amb col•lectius tan prioritaris per a aquest Ajuntament com les dones que han sofert o sofreixen episodis de violència masclista”.
També el batle ha recordat que els comptes del pròxim exercici enforteixen “com mai” les polítiques de seguretat ciutadana, augmentant la plantilla de la Policia Local, construint nous equipaments i instal•lacions, creant l’Equip Comunitari de Proximitat (ECOP) o adquirint nous i sofisticats mitjans de control de vigilància.
Una altra prioritat per a l’equip de govern a la qual ha fet referència el primer regidor de Cort és “la millora de la neteja i el manteniment dels carrers i places de Palma”, en línia amb una “tolerància zero” cap a comportaments que “van en detriment de la convivència pacífica”.
“No descansaré fins que Palma torni a ser la ciutat que era en altres moments: una ciutat neta”, ha promès, al mateix temps que ha assegurat que no farà un pas enrere en l’objectiu de fer de Palma “una ciutat pacífica i sostenible en termes de mobilitat”.
Sobre aquest tema, ha insistit en l’eina “pionera i transformadora” que suposa la nova ordenança cívica, “que aposta per aclarir i consensuar el marc normatiu que ha de garantir l’ordre públic”.
També ha esmentat el “procés de transformació” en el qual es troba immersa l’EMT, i sobre la seva gratuïtat ha assegurat que Cort “reclamarà i reivindicarà davant el Govern central i on sigui necessari que s’aporti la totalitat del cost del transport públic i que Palma tingui les inversions necessàries per a disposar d’un transport públic de qualitat”.
Quant a l’escenari mediambiental de la ciutat, Martínez Llabrés ha valorat les actuacions que s’estan desenvolupant com són el projecte del Bosc Metropolità, la compra de Son Quint o el Jardí Botànic. “Palma ha de ser verd o no serà. Aquesta és la nostra filosofia”, ha incidit el primer edil.
Seguint el seu parlament, el batle s’ha referit també a l’àmbit de l’habitatge, que ha descrit com “un dels grans reptes de les societats del segle XXI”.
En aquest sentit, ha assegurat que l’actual govern municipal està passant de “la inacció a l’acció” amb iniciatives que, entre altres, van guiades a la construcció de 1.200 habitatges socials, alhora que ha defensat la consecució de polítiques consensuades amb el Govern “per a agilitzar la possibilitat de dotar d’habitatges i tirar endavant projectes transformadors”.
Així mateix, el batle ha esmentat altres grans projectes municipals com són la configuració de la Façana Marítima de Palma, on l’antic edifici de Gesa jugarà un paper fonamental, i el Districte d’Innovació.
També ha destacat l’agilitació administrativa, valorant les “rellevants millores” dutes a terme aquesta legislatura per a acostar l’administració al ciutadà, o del “salt de qualitat” en serveis com el de PalmaActiva, que prioritzen la inserció laboral de col•lectius amb més dificultat d’accés al mercat de treball.
“Volem, en definitiva, que Palma continuï sent un territori d’oportunitats, on la gent es pugui guanyar la vida en unes condicions dignes, i on la professionalitat sigui un valor a l’alça”, ha incidit.
Continuant el seu discurs, Martínez Llabrés ha fet també referència a la importància del turisme com a “principal motor econòmic”, i sobretot a la importància de tenir “un turisme de qualitat, respectuós amb els costums i compromès amb el medi ambient”. Un sector, ha remarcat, que guarda interrelació amb altres sectors d’activitat com la cultura.
En aquesta línia, ha subratllat la candidatura de Palma per a ser Capital Europea de la Cultura en 2031, un propòsit que exigeix “inversió econòmica” i una “línia d’actuació que consideri la cultura, patrimoni de tots”. “Palma mereix, i no sols mereix sinó que també necessita, caminar cap a l’excel·lència cultural”, ha manifestat Martínez Llabrés.
De la mateixa manera, ha insistit en la importància d’aconseguir una Palma social que integri també a les persones majors, que tingui en compte el caràcter multicultural de la capital de Balears i encaminada a la construcció d’equipaments com escoles d’infants, centres de dia o casals de barri.
Tots aquests passos cap endavant, ha reconegut el batle, no serien possibles sense la col•laboració institucional actual, “una de les característiques més remarcables d’aquesta legislatura”.
“A la fi, l’Ajuntament compta amb el suport del Govern autonòmic i del Consell de Mallorca en el seu afany per donar compliment a tots els desafiaments que tenim per davant”, ha insistit el primer edil, agraint a les respectives institucions “per haver sabut entendre el que és bo per a Palma”.
Per a concloure, ha desitjat a tots els assistents un feliç any nou, esperant que l’any vinent es puguin continuar celebrant “la consecució de nous i decidits passos en la transformació d’aquesta ciutat solidària, sostenible, humana, diversa i rica en oportunitats”.
Data darrera modificació:
2 de gener de 2025