El Baix Llobregat acull la primera presentació territorial del nou pla per simplificar els tràmits burocràtics de les empreses catalanes

El secretari general d'Empresa i Treball, Pol Gibert, durant la inauguració de la gira territorial de presentació del nou pla de la FUE. {«name»:»2025/05/21/13/36/7740db96-92bd-4c26-a285-1fdd94dca4d9.jpg»,»author»:»EMT»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:3102380}

El Departament d’Empresa i Treball ha iniciat avui les presentacions territorials del nou Pla de Facilitació de l’Activitat Econòmica 2025-2028 que té com a objectiu reduir la burocràcia, simplificar els tràmits més complexos i impulsar l’activitat econòmica a Catalunya. La primera sessió, celebrada a Sant Feliu de Llobregat, ha comptat amb la intervenció del secretari general d’Empresa i Treball, Pol Gibert, que ha destacat que «aquest és el moment d’apostar per una Administració que entén, acompanya i impulsa. Una Administració que actua com a aliada de l’activitat econòmica i del progrés del país».

La jornada, adreçada a empresaris i representants institucionals del Barcelonès i el Baix Llobregat, ha servit per detallar aquest pla que, en paraules de Gibert, “neix amb una ambició clara: fer més fàcil, més àgil i més eficient la relació entre les empreses i les administracions públiques».

El nou pla, evolució de la Finestreta Única Empresarial (FUE), preveu generar un impacte econòmic acumulat de 1.718 milions d’euros durant els propers quatre anys, equivalent al 0,18% del PIB català. «Si despleguem aquest pla amb els recursos i el compromís necessaris, les empreses catalanes podrien estalviar fins a 430 milions d’euros anuals en costos administratius», ha explicat el secretari general d’Empresa i Treball durant la seva intervenció.

Segons les previsions, aquesta iniciativa beneficiarà directament més de 106.000 empreses, especialment en sectors com la indústria i la pagesia, que actualment suporten una major càrrega burocràtica recurrent.

La d’avui és la primera d’una sèrie de sessions territorials destinades a explicar aquesta iniciativa amb la que el Govern transformarà la relació entre empreses i administracions públiques. Les pròximes dates fixades en el calendari són el 4 de juny a Tarragona i el 10 de juny a Tortosa. Inicialment, s’han previst set sessions arreu de Catalunya.

Tres eixos estratègics per transformar l’administració

Durant la seva intervenció, el secretari general ha destacat els tres eixos principals del pla:

1.Millora dels procediments més complexos: se simplificaran els tràmits que afecten activitats amb impacte mediambiental, urbanístic o sanitari. Mitjançant la implementació de la metodologia BIM (Building Information Modeling), es reduiran els terminis de tramitació en un 30%, passant de tres a dos anys, la qual cosa permetrà que les empreses puguin començar a operar abans. S’estima que aquesta mesura tindrà un impacte econòmic positiu de 291,9 milions d’euros anuals.

2.Transformació digital completa dels tràmits: el pla garantirà que totes les administracions locals puguin operar plenament dins del sistema FUE, amb interoperabilitat entre els sistemes d’informació de la Generalitat i els ajuntaments. «El temps de les empreses és valuós, i no podem fer-los-el perdre», ha remarcat Gibert.

3.Millora del dia a dia empresarial: se simplificaran les obligacions recurrents, s’automatitzarà la compartició de documentació i es millorarà la comunicació a través del Canal Empresa. La digitalització i l’ús de models predictius i serveis proactius comportarà un estalvi anual de 108,4 milions d’euros, beneficiant més de 853.000 actuacions empresarials.

Un projecte col·laboratiu

El secretari general ha subratllat que aquest objectiu «només és possible si continuem sumant esforços entre el sector públic i el privat, i també entre la Generalitat i els ajuntaments». En aquest sentit, ha destacat la implicació del grup d’experts «El sector públic com a generador d’activitat econòmica» dins la Comissió d’experts per a la definició de l’estratègia de transformació de l’Administració de la Generalitat de Catalunya (CETRA).

«El pla s’ha elaborat amb la implicació dels agents econòmics més representatius (FOMENT, PIMEC, CECOT, CCOO i UGT) i interlocutors dels departaments de la Generalitat i del món local», ha anunciat Gibert, qui ha valorat positivament aquesta construcció col·laborativa.

El Pla FUE 2025-2028 s’emmarca en l’aposta del Govern per la digitalització dels processos administratius i la simplificació dels tràmits burocràtics, i s’alinea amb altres mesures recents com l’actualització del tractament prioritari dels projectes empresarials estratègics.

Deja un comentario