El 62,9% de les empreses catalanes va innovar el 2024, un percentatge superior al del 2023 (59,8%), segons el Baròmetre de la Innovació elaborat pel Govern a través d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball. Aquestes xifres fan referència al resultat d’una enquesta a 1.200 empreses de més de nou treballadors amb representativitat per al conjunt de Catalunya.
Segons l’estudi, l’augment de l’activitat innovadora de les empreses catalanes es deu en part a l’impuls dels fons Next Generation de la Comissió Europea. Pel secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, “cal celebrar que les empreses catalanes cada cop siguin més innovadores, una característica que té un impacte directe en la seva capacitat per augmentar la facturació, incrementar la productivitat i crear llocs de treball qualificats”. Pel secretari, “la innovació no només és un dels grans actius de transformació de país tant a nivell empresarial com social, sinó que és el codi que desenvoluparà la indústria de la propera dècada”.
Radiografia de l’empresa innovadora
El Baròmetre de la Innovació apunta que el 64,4% de les empreses innovadores ha innovat en producte, un 60,3% en sistemes de la informació i la comunicació i un 33,7% en desenvolupament del procés de negoci. També destaquen les empreses que ho han fet en producció de béns o serveis (33,7%) i màrqueting i vendes (31,3%).
Arran d’aquesta activitat, les empreses preveuen augmentar l’eficiència (el 63,2% de les empreses innovadores), incrementar la facturació (57,9%) i la productivitat (55%) aquest 2025. El 28,7% espera rebaixar el cost mig del seu producte o servei, mentre que un 17,9% crear nous llocs de treball. Igualment, el Baròmetre de la Innovació subratlla la clara vinculació que té amb la internacionalització: el 55,8% de les empreses innovadores ha exportat el 2024, mentre que només venen els seus productes a l’exterior un 30,1% de les empreses que no innoven. Unes xifres que encara s’accentuen més en el cas de les empreses innovadores industrials, de les quals un 84,1% són exportadores.
Per trams d’edat es manté la tendència dels darrers anys: la innovació es concentra en les empreses més joves (el 80,5% de les empreses que tenen fins a 9 anys de vida han innovat el 2024) i les més madures (el 70% de les que tenen entre 40 i 49 anys i el 64,5% de les que tenen més de 50 anys han dut a terme alguna innovació).
Més R+D, més impacte
El Baròmetre de la Innovació també revela que el 35,2% de les empreses catalanes innovadores va adquirir o desenvolupar R+D el 2024. Fruit d’aquesta activitat en R+D, la gran majoria d’empreses esperen introduir al mercat un nou producte o servei (el 66,7%) o implementar un nou model de negoci (29,1%) el 2025, mentre que també destaquen les que esperen sol·licitar una patent (15,1%) o registrar una nova marca (8,1%).
Creix la transformació digital i es consolida la transformació verda
En global, el document fet públic aquest dimarts apunta que el percentatge d’empreses catalanes que han invertit en transformació digital ha passat del 38,6% el 2023 al 40,9% el 2024 amb la incorporació de tecnologies com la intel·ligència artificial, la ciberseguretat, les dades massives (big data) o la Internet de les coses (IoT). A més, ha millorat la disponibilitat de talent digital en aquestes empreses, que se situa en el 84,3% el 2024 pel 76,6% de l’any anterior.
Finalment, el Baròmetre de la Innovació indica que es consolida en el 41% el percentatge d’empreses catalanes que ha invertit en transformació verda el 2024, al mateix nivell que l’any 2023. Destaquen les inversions en energies renovables (17,4% de les empreses catalanes), l’ús de materials reciclats (17%), l’aprovisionament de nous materials (15,6%) o la certificació ambiental (15,3%).
La participació d’ACCIÓ a l’Advanced Factories
Aquesta nova edició del Baròmetre de la Innovació s’ha donat a conèixer en el marc de la celebració de la fira Advanced Factories, el principal congrés de l’àmbit de l’automatització i la robòtica industrial del sud d’Europa. Durant aquest esdeveniment, que tindrà lloc fins aquest dijous a la Fira de Gran Via de l’Hospitalet de Llobregat, ACCIÓ hi organitzarà al voltant de 280 reunions entre empreses catalanes i internacionals, startups i experts en tecnologia.
En concret, l’Agència hi organitza l’Open Innovation Challenge, un conjunt de trobades on companyies catalanes i internacionals plantegen reptes tecnològics perquè startups catalanes o altres corporacions proposin la solució més innovadora. D’aquesta manera, es busca connectar les empreses emergents amb el teixit empresarial més consolidat. Entre d’altres, enguany hi participen empreses industrials com Repsol, Girbau, Meler, La Farga, Premium o Celsa Group, que busquen solucions tecnològiques per engegar projectes de futur. Aquesta activitat està organitzada per ACCIÓ com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea a Catalunya.
D’altra banda, en l’edició d’enguany del congrés, ACCIÓ també organitza els Tech Meetings, una jornada de reunions de negoci entre empreses i experts en tecnologies digitals avançades de l’entorn del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT). L’objectiu d’aquestes trobades és explorar la possibilitat de realitzar projectes innovadors mitjançant la incorporació tecnologies digitals d’avantguarda per a oferir solucions empresarials i de poder testejar aquestes solucions abans d’adquirir-les. Els centres especialistes en tecnologia que participaran de les trobades són el Barcelona Supercomputing Center, Eurecat, la UPC, i2Cat, el Centre de Visió per Computador, Leitat i l’ICFO.
Finalment, també es donaran a conèixer les principals conclusions del darrer estudi d’ACCIÓ que radiografia el sector de la indústria 4.0 a Catalunya, a més de presentar un catàleg de solucions existents al nostre país en l’àmbit de l’economia circular i la sostenibilitat i diferents casos d’èxit de startups catalanes en aquest àmbit.