El teatre social tornarà a ser el protagonista en la programació del Paranimf per a l’inici de 2025 amb espectacles que aborden les relacions familiars, la salut mental, la perspectiva de gènere o la condició humana. Així mateix, el trimestre inclourà la vintena edició de Cinemascore, que combinarà la projecció de films amb la música en directe.
Aquest trimestre la programació teatral s’iniciarà el 17 de gener amb l’obra El moble de la companyia Albena Teatre, una comèdia amb pinzellades dramàtiques que submergeix l’espectador en els conflictes d’una parella de quaranta i tants.
L’escenari del Paranimf acollirà, el 7 de febrer, l’obra El tiempo del hijo, dirigida i interpretada per David Montero, que parteix de la mort de la mare del dramaturg per a reflexionar en to intimista sobre temes com l’atenció als altres dins de la família o la dissolució de l’estat de benestar i el seu efecte més acusat en les persones majors.
La dansa també tindrà el seu espai en la programació d’aquest trimestre, el 14 de febrer, amb Txalaparta, de Kukai Dantza, una peça que combina la dansa d’arrel des d’una visió contemporània amb la percussió d’aquest instrument tradicional del País Basc.
El 21 de febrer serà el torn de la proposta Don Roberto, que es presenta com la tercera peça de la trilogia de la companyia Leamok, coneguda per adaptar clàssics de manera lliure i portar la seua essència al segle XXI. Després del Lazarillo de Tormes (Lázaro) i Hamlet (Hanle), el director Roberto Hoyo se centra ara en la figura de Don Juan.
Per al 26 de febrer, s’ha programat Maremàgnum, de la companyia Teatre Maset de Frater, que mostra les vivències d’un grup de persones que fugen de la violència amb el desig d’una vida en pau.
Dins dels actes previstos per a la commemoració del Dia Internacional de la Dona, el Paranimf ha programat el 7 de març l’obra La violación de Lucrecia, de la companyia Teatro Clásico de Sevilla, una adaptació d’Alfonso Zurro del text de Shakespeare a un monòleg en femení i acostat a l’actualitat.
En aquesta línia, el 14 de març, també s’oferirà el muntatge Boges, cau la nit, de Bramant Teatre, una obra que tindrà tres passes amb aforament reduït i en la qual es representaran tres històries en espais diferents. La proposta presenta sis dones unides pel personatge de Clara, la protagonista; dones considerades boges i histèriques, dones oblidades que descobriran que, potser, elles no són les malaltes.
Com a avanç del trimestre de primavera, en el qual es celebra el Dia Internacional de la Dansa, s’han programat dos espectacles de dansa per al 4 d’abril: Zenez, de Fil d’Arena, una peça híbrida de dansa i música que combina moviment, fusta, electrònica, textures, silencis i atmosferes; i Née, amb coreografia, interpretació i direcció d’Igor Calonge, una obra que commou i que arrela en l’humà.
Cinemascore 2025
La XX Mostra de Música en Directe i Cinema Cinemascore, iniciativa de l’Aula de Cinema i Creació Juvenil de l’UJI i la promotora Born Music, tindrà lloc al Paranimf del 30 de gener al 2 de febrer.
La Mostra s’iniciarà el dijous 30 de gener amb Loretta’s que posarà música en directe a la pel·lícula Carmina y amén de Paco León. El divendres 31 de gener, ZA! posarà banda sonora a El día de la bestia d’Àlex de la Iglesia. L-R posarà la música en directe per a Volver a empezar de José Luis Garci el dissabte 1 de febrer. Per últim, el diumenge 2 de febrer, Lorena Álvarez & Víctor Herrero farà la banda sonora d’Amanece, que no es poco de José Luis Cuerda.
Cicles de cinema
El cicle «Nou cinema» inclourà les pel·lícules Polvo serán, de Carlos Marqués-Marcet, Espiga d’Argent en el Festival de Cinema de Valladolid (SEMINCI) 2024, els dies 11 i 12 de gener; El baño del diablo, dirigida per Severin Fiala i Veronika Franz, millor pel·lícula al Festival de Sitges 2024, els dies 25 i 26 de gener; Bird, d’Andrea Arnold, el 15 i 16 de febrer; Cuando cae el otoño, de François Ozon, premi del jurat a millor guió i premi a millor interpretació de repartiment en el Festival de Sant Sebastià 2024, el 2 de març, i La luz que imaginamos, de Payal Kapadia, el 15 i 16 de març, gran premi del jurat en el Festival de Cannes 2024.
D’altra banda, el cicle «En pantalla gran» portarà per títol «En viu. Cine i música en directe – 20 anys de Cinemascore» i s’iniciarà el 18 i 19 de gener amb la projecció del documental sobre el món del rock El último vals, de Martin Scorsese, rodat en 1976. El cicle també inclourà la pel·lícula concert Stop Making Sense, que recull les cançons més memorables de Talking Heads, el 8 i 9 de febrer; Amazing Grace, el 22 i 23 de febrer, que mostra el concert de gòspel que va oferir Aretha Franklin a Los Angeles en 1972 i que es convertiria en el seu àlbum més venut; i la pel·lícula concert Ryuichi Sakamoto: Opus amb l’última actuació d’aquest llegendari compositor de bandes sonores, el 8 i 9 de març.
Més informació i entrades: http://www.paranimf.uji.es