Drets Socials desplega un paquet de mesures que reduiran el temps d’espera de la dependència i la discapacitat

  1. Consellera Martínez Bravo: “Obrim un camí per ser més àgils, per simplificar els tràmits i per fer-li la vida més fàcil a la gent, per millorar l’eficiència i l’eficàcia en la prestació dels serveis”
  2. S’automatitzaran i simplificaran processos i s’aplicaran noves eines digitals, com un simulador del grau de dependència o una calculadora de costos i copagaments
  3. El pla té un pressupost de 2,3 milions d’euros i també inclou millores per al personal dels equips de valoració i dels serveis socials

La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha presentat avui un paquet de mesures per millorar la gestió del procés de reconeixement de la dependència i la discapacitat i reduir-ne el temps d’espera. El pla té una dotació de 2,3 milions d’euros i posa l’accent a simplificar i digitalitzar processos i millorar les condicions dels equips professionals.

“L’objectiu és reduir el temps efectiu de tramitació per millorar l’eficiència i l’eficàcia en la prestació dels serveis”, ha assenyalat la consellera i hi ha afegit: “Els reptes del futur que afronta avui Catalunya, com ara l’envelliment de la població, ens demanen una transformació profunda dels serveis públics, per protegir-los, per preservar-los, per enfortir-los.”

Un moment de la roda de premsa, amb la consellera enmig, entre la secretària d'Afers Socials i Famílies (esquerra) i la directora eneral d'Autonomia Personal i Discapacitat (dreta).{«name»:»2024/12/09/12/25/c571771d-6439-4ceb-8b03-91ba233accd5.jpeg»,»author»:»DSI»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:1104296}

El pla assenyala com un dels principals problemes a resoldre la manca de digitalització i d’interconnexió dels sistemes de dependència i discapacitat. Altres problemàtiques detectades són: que un 28% de les sol·licituds de dependència acaben sense grau reconegut; les dificultats per trobar professionals per als equips valoradors i l’existència d’un únic sistema de valoració per a la discapacitat on coincideixen sol·licitants amb perfils i necessitats molt diferents.

Davant d’aquest diagnòstic, “obrim un camí per ser més àgils, per simplificar els tràmits i per fer-li la vida més fàcil a la gent” amb un paquet de mesures de transformació digital, de reforç dels equips de valoració i de millora dels processos. Són les següents:

  1. Accés directe a la informació sanitària a través del Visor Salut-Social, ja en funcionament. Això significa ques’ha eliminat la necessitat d’aportar informes mèdics dels sistema públic a la sol·licitud de dependència
  2. Formularis online més simples i de càrrega automàtica al sistema. Permetran reduir tràmits que encara es fan en paper, minimitzar errors i escurçar terminis.
  3. Nou simulador de la valoració del grau de dependència a disposició dels possibles beneficiaris
  4. Càrrega automàtica dels acords PIA (programa individual d’atenció) al sistema informàtic de dependència
  5. Nova calculadora intel·ligent única per simplificar el càlcul dels costos i copagaments associats als PIA
  6. Reforç dels equips del Departament de Drets Socials i Inclusió i les Àrees Bàsiques de Serveis Socials
  7. Millora de les condicions laborals dels professionals que fan les valoracions de la dependència i de la discapacitat
  8. Nou Decret de valoracions de la dependència i la discapacitat que permetrà, entre d’altres, incorporar nous perfils professionals als equips de valoració
  9. Introducció del triatge previ en les valoracions de la discapacitat
  10. Possibilitat de valoracions sense visita per la valoració de discapacitat en determinades casuístiques

“Abordar aquesta transformació és un procés ambiciós, gradual, amb mirada llarga. Però ha de ser compatible amb actuar en el curt termini en algunes qüestions que són necessàries i urgents, com el temps d’espera en la dependència i la discapacitat”, ha manifestat Martínez Bravo.

“Si volem situar Catalunya a l’avantguarda europea en la prestació de serveis, a ser la millor d’Europa i Espanya, hem de ser ambiciosos. I també hem de ser concrets: hem de passar de les paraules als fets. Cuidar els serveis públics és cuidar el conjunt del país, és cuidar allò que és més nostre. Volem uns serveis públics de primera per a tothom”, ha reblat.

Dades de la dependència i la discapacitat

Tant el nombre de sol·licituds de valoració de dependència com les de discapacitat van en augment. Pel que fa a la dependència, la xifra gairebé s’ha duplicat en l’última dècada en passar de 65.000 el 2014 a més de 120.000 el 2023, és a dir un augment del 86%. Pel que fa a la discapacitat, el nombre total de sol·licituds de valoració anual ha passat de 80.000 el 2014 a gairebé 150.000 el 2023. Es tracta d’un augment d’un 85%.

Deja un comentario