DivInTech, un projecte de recerca per posar la robòtica al servei de l’alumnat amb Trastorn de l’Espectre Autista

Dimarts, 12 de novembre de 2024. La missió de La Salle-URL Campus Barcelona és educar amb valors persones que sumin en la construcció d’un món millor, i una de les eines per aconseguir-ho és posar la recerca i la transferència de coneixement al servei de la societat. Amb aquest propòsit neix DiVinTech, un projecte liderat per Human Environment Research (HER), un dels grups de recerca del campus.

DiVinTech està actualment per haver participat en l’acte de celebració del 30è aniversari de la Confederació d’Autisme d’Espanya. Va ser mitjançant NAO, un robot que ajuda a millorar les competències lingüístiques i comunicatives de l’alumnat autista, i va ser presentat per David Fonseca, professor del campus i investigador del grup HER. L’acte de commemoració es va dur a terme a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Ferran i va comptar amb la reina Sofia, que va exercir la presidència d’honor, i amb professionals, experts, entitats, persones amb autisme i les seves famílies, que van aportar testimonis i vivències sobre l´autisme a Espanya.

DiVinTech, tecnologia al servei de les persones

El projecte DiVinTech, promogut pel Ministeri de Ciència i Innovació i emparat a la missió de La Salle-URL Campus Barcelona, ​​s’origina a partir de l’orientació específica per resoldre un problema concret vinculat a la prioritat temàtica de ‘Cultura, Creativitat i Societat Inclusiva’. En aquest sentit, i des d’una perspectiva multidisciplinària a la intersecció de les àrees temàtiques de Ciències de l’Educació, Psicologia i TIC, busca millorar la inclusió social, especialment en els àmbits educatiu i familiar, d’estudiants afectats pel Trastorn de l’Espectre Autista ( TEA), a través del disseny, implementació, avaluació i escalabilitat d’activitats STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) en espais especialment dissenyats.

Hi ha un problema creixent a Espanya, on hi ha un nombre cada vegada més gran de nens afectats per alguna forma de bretxa de diversitat. El projecte DivInTech es compromet a abordar aquest problema creixent amb l’objectiu de millorar les habilitats i la inclusió social dels estudiants amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista). La metodologia es basa en la investigació-acció STEAM, utilitzant la robòtica educativa com a eina adaptada als diferents perfils de lalumnat.