- L’organització s’apropiava dels vehicles per mitjà de subscripcions mensuals i, posteriorment, aconseguia canviar-ne la titularitat telemàticament amb documentació falsa per vendre’ls en línia a compradors de bona fe
- L’entramat havia aconseguit vendre vehicles a quinze persones per un preu clarament inferior al del valor de mercat
Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra del Grup de Recerca i Documentació de l’Àrea Central d’Investigació Viària, conjuntament amb la Policia Nacional, van desarticular, entre el 13 i el 15 de gener, un grup criminal dedicat al tràfic il·lícit de vehicles. A partir de models de subscripció l’entramat s’apropiava del vehicle, n’hi canviava la titularitat i posteriorment el publicava a plataformes en línia de compravenda. Les detencions van tenir lloc a les localitats de Vila-real (Castelló) i l’Hospitalet de Llobregat.
La investigació es va iniciar l’agost de 2024 arran de les denúncies que una empresa va interposar a Madrid per apropiació indeguda d’un total de 19 vehicles. Els investigadors van comprovar que el primer il·lícit es va produir a Barcelona amb l’apropiació d’un vehicle després de pagar els primers mesos de la subscripció. A partir d’aquí, es va crear un Equip Conjunt d’Investigació entre el Grupo de Tráfico Ilícito de Vehículos de la Policia Nacional, la Brigada Local de Policia Judicial de l’Hospitalet de Llobregat i el Grup de Recerca i Documentació de la Divisió d’Investigació Viària del cos de Mossos d’Esquadra.
L’operativa del grup criminal, format principalment per tres persones, consistia a coordinar la subscripció mensual de vehicles a través de familiars i amics. Aquesta modalitat implicava registrar-se en l’aplicació informàtica de l’empresa propietària, escollir un vehicle i pagar una quota mensual a canvi del gaudiment del cotxe. Després d’uns mesos en què feien el pagament pertinent de les quotes, l’entramat criminal deixava de pagar-les i, mitjançant documentació falsa com ara factures, contractes de compravenda o poders d’actuació, aconseguia canviar la titularitat dels vehicles per associar-los a empreses dels principals investigats. Un cop fet el canvi de titularitat, publicava l’oferta dels vehicles en reconegudes plataformes en línia de compravenda per contactar amb els compradors finals.
En l’operatiu, entre el 13 i el 15 de gener, els investigadors van detenir un total de disset persones d’un clan familiar i van recuperar els divuit dels dinou vehicles denunciats per l’empresa propietària. A excepció d’un dels líders de l’organització, cap dels altres detinguts tenia antecedents. Els fets delictius investigats tracten d’apropiacions indegudes, falsificacions documentals i estafes en relació amb el tràfic il·lícit de vehicles.
Balanç d’actuacions del Grup de Recerca i Documentació
L’activitat del grup durant el 2024 ha generat un total de 60 detinguts i 350 investigats. De les diferents tipologies delictives en destaquen les 86 investigacions sobre delictes d’abandonament del lloc de l’accident i d’omissió del deure de socors. Des del GRD s’han fet 511 informes policials i 653 informes pericials.
El grup, compost per 29 efectius, està distribuït territorialment a les diferents Àrees Regionals de Trànsit i compta, també, amb un Grup Central a la Divisió d’Investigació Viària. Format el 2005, actualment, la seva activitat principal està dedicada a investigar fets delictius relacionats amb la seguretat viària, la realització d’informes sobre documentació de vehicles i conductors i la interlocució amb els principals agents vinculats a la seguretat viària com el Servei Català de Trànsit i la Dirección General de Tráfico.
Oficina de Comunicació
Sabadell, 22 de gener de 2025