Demanen adaptar els serveis socials als territoris rurals i de muntanya

Els serveis socials s’han d’adaptar a les persones amb alguna discapacitat o en situació de vulnerabilitat que viuen en zones rurals i de muntanya. És la principal conclusió provisional d’un projecte de la Federació ALLEM, formada per divuit entitats del sector social, que s’ha presentat aquest dijous a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida (UdL). La iniciativa Som Rurals-Som de Muntanya ha identificat 131 persones que pateixen solitud no desitjada a les comarques de la Segarra, la Noguera, les Garrigues, el Solsonès, l’Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l’Alta Ribagorça i la Val d’Aran.

Del total, 41 persones han gaudit d’un acompanyament personalitzat al territori on viuen, respectant els seus ritmes i connectant-les amb suports comunitaris propers. La Càtedra d’Innovació Social de la UdL assenyala que la meitat pateix algun problema de salut mental i el 47% té reconegut més d’un 45% de discapacitat. Entre les principals necessitats, destaquen la urgència de millorar l’entorn de vida comunitari i social, així com l’accés als serveis de salut bàsics i especialitzats, el lleure, el transport, l’habitatge, l’educació i el treball.

El projecte compta amb el finançament del Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya i els Fons Europeus Next Generation, a través del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030 de l’Estat Espanyol. L’execució es va iniciar el gener de 2023 i continuarà fins el proper mes de desembre.

Text: Comunicació ALLEM / Premsa UdL