- Segons un estudi del Govern elaborat per ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball) en col·laboració amb el Clúster Audiovisual de Catalunya, aquest sector genera un volum de negoci superior als 8.500 milions d’euros
- L’informe posa de manifest la importància estratègica del sector audiovisual a Catalunya, amb un creixement del 13% del nombre treballadors (gairebé ja ocupa 42.000 persones) i un 4% més d’empreses (4.100 companyies)
- Ho ha anunciat el secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, en una jornada amb les principals empreses del sector que també ha comptat amb la participació del president del clúster, Miquel Rutllant, i el director general de l’ISE, Mike Blackman
El sector audiovisual a Catalunya ha augmentat un 14% el volum de negoci durant l’últim any fins als 8.636 milions d’euros, que equivalen al 3% del PIB. En conjunt, el sector reuneix 4.161 empreses, un 4% més que fa un any, i dona feina a 41.866 persones (un 13% més). Són les principals xifres de l’estudi El sector audiovisual a Catalunya, elaborat per ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, en col·laboració amb el Clúster Audiovisual de Catalunya.
L’informe s’ha presentat aquest dilluns en una jornada amb la presència de les principals empreses del sector i amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat i conseller delegat d’ACCIÓ, Jaume Baró Torres, el president del Clúster Audiovisual de Catalunya, Miquel Rutllant, i el director general de l’Integrated Systems Europe (ISE), Mike Blackman.
Per Baró Torres, «el sector audiovisual a Catalunya és altament estratègic i prioritari». Segons el secretari d’Empresa i Competitivitat, «Catalunya és un actor de primer nivell en aquest àmbit pel potencial econòmic, per un ecosistema de primer nivell i per ser un pol generador i atractiu de talent». En aquest sentit, ha conclòs, “si tenim talent, neixen noves startups que aporten tecnologies innovadores i les empreses establertes creixen, vol dir que la salut del sector és bona”.
Segons Miquel Rutllant, “ens trobem en un moment estratègic per al sector audiovisual català. Projectes com el de les Tres Xemeneies marcaran el futur de la nostra indústria perquè esdevingui un referent a nivell internacional. A Catalunya som molt forts en tecnologia i talent audiovisual. Un audiovisual molt potent en cinema i televisió que inclou nous formats com les experiències immersives o els videojocs, formats que precisament es caracteritzen pel seu fort component tecnològic. I el Catalunya Media City ha de ser la infraestructura que aculli platós d’última generació i data centers que permetin treballar el volum de dades que l’audiovisual necessita. Però també ha de reunir els principals actors nacionals i internacionals de la tecnologia audiovisual. I tot això requereix la col·laboració entre el sector públic i el privat”.
Al seu torn, el director general de l’ISE, Mike Blackman, ha assegurat que “Barcelona ens oferia un espai suficient per créixer, amb l’accessibilitat i ecosistema necessaris per seguir-ho fent en el present i en el futur”. En aquesta línia, “amb l’ampliació de la Fira de Gran Via encara tenim més espai per créixer i projectar el futur de l’ISE a Catalunya”.
L’estudi d’ACCIÓ defineix el sector audiovisual com un àmbit econòmic que engloba la creació, la producció, la distribució i l’exhibició de continguts que combinen elements visuals i sonors. En aquest sentit, apunta que l’audiovisual inclou una àmplia gamma d’activitats i indústries relacionades amb l’entreteniment, la comunicació i la tecnologia.
A Catalunya, les dades de l’informe parlen d’un sector madur on el 62% de les empreses compten amb més de 10 anys de vida. A més, aquestes empreses amb més d’una dècada de trajectòria ocupen el 81% dels treballadors del sector. Alhora, també disposa d’un creixent ecosistema de startups, que s’ha més que duplicat els últims cinc anys fins a les 335 empreses emergents. Així mateix, és un àmbit molt concentrat a l’entorn de Barcelona. De fet, la província barcelonina reuneix el 87% de les empreses del sector i més de la meitat s’ubiquen a la capital catalana (56%).
Dins de la cadena de valor del sector, el desenvolupament i la producció audiovisual copen més de la meitat de la facturació total a Catalunya (51%), per davant de la difusió de marca, és a dir, la comunicació i publicitat de les produccions (36%) i la distribució per canal, els espais de distribució i exhibició offline i online (13%).
L’estudi també destaca l’ecosistema de primer nivell amb el qual compta el sector audiovisual al nostre país. Concretament, fa referència a projectes com el Catalunya Media City que s’ubicarà a l’espai de les 3 xemeneies de Sant Adrià del Besòs o a infraestructures destacades com el Parc Audiovisual de Catalunya de Terrassa. A més, remarca la importància d’entitats com el Clúster Audiovisual de Catalunya o la de fins a 18 centres universitaris que hi formen en comunicació audiovisual.
L’ISE contribueix a fer de Catalunya un dels escenaris principals del sector
Un dels elements que contribueix a fer de Catalunya un dels principals escenaris mundials de l’audiovisual és haver-se convertit en la seu de la principal fira d’aquest àmbit, l’Integrated Systems Europe (ISE). Segons recull l’estudi, aquesta fira ha generat un efecte dinamitzador que ha accelerat el creixement i la reactivació del sector després de la pandèmia de la Covid-19 (la seva primera edició a Barcelona va ser l’any 2021).
En aquest sentit, l’estudi apunta que la presència de l’ISE ha impulsat les dades econòmiques del sector. D’una banda, el nombre d’empreses ha crescut un 15% entre 2021 i 2024. De l’altra, les companyies del sector audiovisual que ja estaven implantades prèviament a la celebració d’aquest esdeveniment a Catalunya han vist créixer la seva facturació un 30% entre el 2021 i el 2023, en part, gràcies a l’ISE.
Empreses catalanes a l’ISE al pavelló del Govern
L’edició del 2025 de l’ISE, que se celebrarà del 4 al 7 de febrer, comptarà amb la presència de 32 empreses i entitats catalanes al Pavelló Catalunya que organitza el Govern a través d’ACCIÓ.
Concretament, ACCIÓ hi acollirà 24 empreses i entitats, mentre que l’Institut Català d’Empreses Culturals (ICEC), del Departament de Cultura, acollirà les vuit restants. Les empreses i entitats catalanes expositores en el Pavelló Catalunya són: Adtel-NRD Multimedia; Amate Audio; Behind Pictures; Cesva Instruments; Clúster Audiovisual de Catalunya; Ebantic; EGM; Eurecat; Fluendo; Framemov; i2CAT; iDISC; Iquadrat; Ledscontrol; Neovideo; SeeSound; Stilbox; Watchity; Aima Beyond AI; Aumenta Solutions; Cactus IoT; FootAnalytics; Keynema; WindowSight; Brooder Lab; Desilence; Gnomalab Estudio; Hamill Industries; Hand Coded; Playmodes Studio; Sínoca; Xavi Bové Studio.
En el marc del congrés, ACCIÓ també organitza l’Open Innovation Challenge, un format de reunions de negoci ràpides perquè empreses i startups catalanes puguin donar resposta a diversos reptes tecnològics de l’àmbit audiovisual presentats per una quinzena de multinacionals i altres companyies com Gestmusic, Suara Cooperativa, Telefónica, 3Cat, Planeta o Mediapro. Es preveu que s’hi celebrin més de 300 reunions amb empreses d’una quarantena de països. Aquesta activitat està organitzada per ACCIÓ com a membre de la xarxa Enterprise Europe Network (EEN) de la Comissió Europea a Catalunya.
Un sector que multiplica les reproduccions a escala global
La indústria audiovisual a escala global va facturar 2,8 bilions de dòlars l’any 2023, un 5% més que el 2022. Una xifra que s’espera que superi els 3 bilions en el tancament del 2024. El principal mercat mundial, que concentra més d’un terç de la despesa global, es troba als Estats Units. Tot i així, l’informe apunta a països del continent asiàtic com Indonèsia, la Xina o l’Índia com els que disposen d’una millor combinació entre mida actual i creixement esperat.
Per tot plegat, es tracta d’un sector que viu un gran dinamisme fruit de la transició digital i la consolidació dels telèfons intel·ligents (smartphones). Una situació que s’intensifica amb l’aterratge de la intel·ligència artificial generativa.
Finalment, l’estudi destaca les principals tendències del sector audiovisual. Entre d’altres, assenyala l’auge dels platós virtuals, la substitució de la televisió lineal cap a la reproducció sota demanda, l’ascens de l’entreteniment d’àudio amb formats com el pòdcast o la consolidació dels influenciadors (influencers) com a generadors de contingut audiovisual de masses.
Sobre ACCIÓ
ACCIÓ és l’agència pública del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que facilita el creixement de les empreses catalanes mitjançant l’impuls a la innovació, l’expansió internacional i l’estratègia empresarial. Ofereix acompanyament per fer projectes d’R+D, de transformació verda i tecnològica i en els processos d’internacionalització i obertura de filials a l’estranger. Amb un equip de 500 professionals i 40 oficines arreu del món, també és responsable d’atraure inversió estrangera a Catalunya i contribuir que les empreses generin un impacte positiu en l’entorn.
Sobre el Clúster Audiovisual de Catalunya
El Clúster Audiovisual de Catalunya és el més gran d’Europa en nombre d’empreses. Actualment agrupa 220 de les principals empreses i institucions de la indústria audiovisual catalana. Aquestes empreses pertanyen a 12 segments de la indústria: producció, serveis de producció, postproducció, platós i parcs audiovisuals i tecnològics, distribució i exhibició, televisió i ràdio i podcast, experiències immersives (VR, XR, AR, metavers i mapping), tecnologia, comunicació i publicitat, videojocs, formació, i esdeveniments i sistemes integrats. L’objectiu del Clúster és situar les empreses catalanes al centre del desenvolupament econòmic i cultural del país.