La final del certamen va tenir lloc el 25 d’abril al Campus Barcelona, on es van presentar els millors treballs de recerca i es van concedir cinc beques del 100 % per cursar el primer any d’estudis universitaris a UIC Barcelona
El 25 d’abril passat es va celebrar la final de la 21a edició del Concurs Preuniversitari de UIC Barcelona, una iniciativa que premia l’excel·lència dels millors treballs de recerca d’estudiants de segon de batxillerat. Durant la jornada, els finalistes van exposar oralment els seus projectes davant un tribunal acadèmic, en una sessió oberta al públic al Campus Barcelona.
Enguany, s’hi van presentar un total de 279 treballs, dels quals cinc van ser reconeguts amb una beca que cobreix el 100 % del primer curs de la titulació escollida a UIC Barcelona. Els estudiants guanyadors han destacat per l’originalitat, la profunditat i el rigor científic dels seus projectes.
Concretament, Arnau Balcells ha estat premiat amb la beca per al grau en Medicina pel seu treball “Modificació genètica dirigida per CRISPR/Cas9 del gen OsERF922 en plantes d’arròs”, una recerca que explora el potencial de l’edició genètica per fer l’arròs més resistent a malalties, tot abordant també les implicacions ètiques de la biotecnologia.
Leire Olivan ha obtingut la beca per al grau en Odontologia gràcies a “Les lesions en el futbol femení no professional”, una anàlisi comparativa de les lesions entre futbolistes juvenils i amateurs, basada en dades recollides a través d’enquestes i entrevistes a professionals sanitaris.
Nhor Lhoda ha estat guardonada en la categoria de grau en Ciències Biomèdiques pel treball “Marcant el camí de la metàstasi: etiquetatge de proteïnes del càncer de mama triple negatiu”, en el qual s’investiga el paper del proteoma secretat en la metàstasi d’aquest tipus de càncer, mitjançant tècniques innovadores de biologia molecular.
En la branca d’Infermeria, Maria Valldeoriola ha estat reconeguda amb la beca pel seu treball “De pacients a persones: un camí de dignitat fins a l’últim instant”, una proposta d’implementació del Model d’Atenció Centrada en la Persona en residències geriàtriques, amb impacte positiu en el benestar dels residents.
Finalment, Hafssa Amel ha rebut la beca per al grau en Arquitectura amb el projecte “Intel·ligència artificial, creativitat, vestit nupcial, innovació i fusió cultural”, en què es dissenya un vestit de núvia que integra elements de les cultures espanyola i marroquina, utilitzant eines digitals i tecnologies emergents.
Durant el lliurament de premis, Raquel Peula, directora del Departament de Promoció i Admissions de UIC Barcelona, es va adreçar als finalistes: “Espero que us hagi agradat l’experiència, que us hagi ajudat a créixer i a sortir de la zona de confort.”