Consum potenciarà la mediació amb més formació per als professionals dels serveis públics i la concertació amb el sector empresarial

Enguany, l’Agència Catalana del Consum (ACC), del Departament d’Empresa i Treball, desplegarà un pla per potenciar la mediació com una de les eines més adequades per a la resolució extrajudicial dels conflictes de consum.

Aquest pla de foment dels mecanismes alternatius de resolució de conflictes se centrarà en tres aspectes clau: la difusió del seu funcionament entre la ciutadania, el reforç de la formació als professionals dels serveis públics de consum i el foment de la concertació amb el sector empresarial per mitjà de convenis de col·laboració i codis de bones pràctiques.

En aquest sentit, Consum ja ha programat arreu del territori una trentena de sessions informatives adreçades a la ciutadania, així com diverses jornades i sessions de formació adreçades als professionals que treballen en la gestió i la resolució de les reclamacions de consum, com ara la II Jornada de Mediació de Consum, que enguany tindrà lloc el 7 de febrer a la seu de l’Escola del Consum de Catalunya.

D’altra banda, durant el 2025 es renovaran els convenis de col·laboració ja existents amb diverses organitzacions empresarials i es fomentarà la creació de nous protocols per establir línies de col·laboració i cooperació amb l’objectiu de potenciar els mecanismes extrajudicials de resolució de conflictes entre empreses i gremis.

La generalització de la mediació com a mecanisme per a la resolució de conflictes és un objectiu de l’ACC, per tal de garantir als consumidors vies que els permetin l’exercici dels seus drets davant de qualsevol discrepància en la compra o la contractació de productes i serveis, i molt especialment en les relacions de consum en els serveis bàsics.

La mediació és un procediment voluntari, gratuït, senzill i àgil que reflecteix el propòsit que el diàleg de bona fe, i la recerca de solucions acceptables per a les dues parts en conflicte, substitueixi la confrontació i el recurs a la via judicial.

Prop del 50% de les reclamacions del 2023 es van resoldre per acord de mediació

D’acord amb les dades del darrer balanç de l’Agència Catalana del Consum, la mediació va permetre resoldre el 49,74% de les reclamacions gestionades el 2023, amb un total de 7.699 mediacions que es van tancar amb un acord entre les parts en conflicte, és a dir, amb una solució satisfactòria tant per a la persona consumidora com per a l’empresa reclamada.

La majoria dels casos resolts per acord de mediació van correspondre a empreses de subministraments bàsics de llum, aigua i gas (31,55% respecte del total de reclamacions resoltes per mediació), seguit del sector de la telefonia i internet (13,86%) i, en tercera posició, els transports (10,14%).

21 de gener, Dia Europeu de la Mediació

Cada 21 de gener se celebra el Dia Europeu de la Mediació, coincidint amb l’aniversari de l’aprovació de la primera recomanació sobre mediació familiar per part del Comitè de Ministres del Consell d’Europa.

La mediació permet que les parts en conflicte arribin voluntàriament a un acord, amb l’ajuda d’una persona mediadora que té el deure de ser imparcial. Per tant, davant d’un conflicte de consum els consumidors i les consumidores poden presentar una reclamació i els organismes públics de consum els ofereixen l’ajuda de professionals de la mediació per tal que la persona consumidora i l’empresa arribin a una solució acceptable per a les dues parts.

Deja un comentario