- Romero considera que la cancel·lació del deute “és prioritària” i ha celebrat l’anunci del Govern espanyol d’iniciar els treballs per fer-ho possible
- Avança que el Consell Executiu aprovarà demà el decret de pròrroga pressupostària per tal de garantir la prestació dels serveis públics mentre no s’aprovin els nous comptes
La consellera d’Economia i Finances de la Generalitat, Alícia Romero, ha anunciat avui que la condonació d’una part del deute de la Generalitat amb el FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica) “suposaria un estalvi aproximat de 250 milions en interessos per a Catalunya l’any 2025”. En una entrevista al Matí de Catalunya Ràdio, Romero ha celebrat l’anunci del Govern espanyol d’activar els treballs per fer efectiva la condonació, que permetrà reduir un 20% el deute total de la Generalitat amb el FLA, “el que representa, en conjunt, prop de 16.000 milions de reducció del deute i 1.500 milions d’estalvi en interessos per als propers anys”.
Durant l’entrevista, Romero ha avançat que l’executiu aprovarà demà el decret de pròrroga dels pressupostos i s’ha mostrat confiada a poder aprovar els nous comptes “al més aviat possible, si pot ser a principis d’any”. La consellera ha assegurat que el Govern “és molt realista” i conscient de la seva situació parlamentària: “volíem aprovar els pressupostos abans del 31 de desembre, però no ha pogut ser perquè necessitem una majoria al Parlament”. En aquest sentit, ha recordat que ERC i En Comú Podem són els socis prioritaris del Govern “perquè tenim un acord d’investidura”, però no ha descartat arribar a acords amb altres grups polítics en algunes matèries, com per exemple l’habitatge.
En matèria de fiscalitat, la màxima responsable de les finances catalanes ha avançat que els pressupostos per a l’any vinent “inclouran algunes modificacions impositives”. Per exemple, ha assenyalat que “hi haurà algun increment que afectarà l’Impost sobre les estades en establiments turístics, a petició d’ERC i els comuns”. “Som un Govern d’esquerres i també ho volem demostrar en el pressupost”, ha afegit.
“Una economia més competitiva i productiva”
Preguntada pel model de país que vol impulsar el Govern, la consellera ha subratllat la voluntat d’apostar per la tecnologia i el coneixement “com una palanca de canvi per tenir una economia més competitiva i més productiva”, en línia amb el que indica l’informe Draghi. També ha parlat de l’energia i l’aigua, “ja que, si no tenim més energies renovables, no serem més competitius”, al mateix temps que ha recordat que la generació d’aquestes energies a Catalunya està al 15%, mentre que a Espanya, al 50%. “Anem molt endarrerits”, ha constatat.
Romero ha recordat que una de les prioritats de l’executiu és la descarbonització de la indústria química de Tarragona, que ha definit com “el pol més important del sud d’Europa”.“Un projecte molt important, al qual li volem dedicar recursos”, ha remarcat. Pel que fa a les infraestructures, ha anunciat que la comissió que estudia l’ampliació de l’aeroport presentarà els primers resultats a principis d’any.
Quant al possible retorn d’empreses a Catalunya, la consellera ha puntualitzat que el Govern no està fent plans de xoc ni dissenyant avantatges fiscals, però sí que està “posant les condicions”, que impliquen tenir estabilitat política, oferir seguretat jurídica i fer les inversions necessàries en aigua i energies renovables. “Aquests tipus d’elements són els que han de permetre que qui vulgui, pugui tornar”, ha reblat.
Treballs per al nou finançament singular
Durant l’entrevista, la consellera també s’ha referit als treballs per a la implementació del nou sistema de finançament singular pactat amb ERC, “que ha d’estar a punt en el primer semestre del 2025”. Romero ha recordat que el novembre passat es va constituir el grup d’experts que dissenyarà la proposta de nou model, “ja que es tracta d’un acord genèric i cal aterrar-lo amb totes les xifres i càlculs”.
Pel que fa a la gestió tributària, la consellera ha afirmat que el compromís del Govern és començar a recaptar l’IRPF el 2026, “i per això estem treballant amb dos equips, un de la Generalitat i un altre amb el Govern espanyol”. Romero ha explicat que entre les fórmules que es valoren per fer créixer l’Agència Tributària de Catalunya hi ha la integració de treballadors de l’agència espanyola o l’obertura de noves places, “però no és un procés fàcil; hem de garantir que ho fem igual de bé que l’agència espanyola, o fins i tot millor”, ha conclòs.
1