Consellera Parlon: «els dispositius de prevenció i la coordinació dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han permès tenir millores significatives en seguretat

Aquest matí s’ha celebrat la Junta Local de Seguretat de Barcelona presidida per l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, amb la presència de la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon, i amb la participació dels cossos policials i representants de la Judicatura i la Fiscalia, per analitzar els principals reptes de seguretat de la ciutat

Barcelona consolida l’any 2024 amb un descens d’un 4,7% dels delictes i un augment en la resolució de casos, en elnombre de detencions i en el d’investigats

L’activitat policial creix respecte a 2023: han augmentat en 1.230 les detencions i en 3.630 els investigats, s’han intervingut un 29,3% més d’armes blanques, més de 750 kg de drogues i més de 150 patinets elèctrics a delinqüents reiteratius que els fan servir com a mitjà de fugida

Els furts es redueixen en un 6,3% respecte a 2023, millorant les dades de l’any 2015, dades més baixes dels últims deu excloent el període de restriccions per la COVID-19, i els robatoris violents també es redueixen en un 8,4%

En aquest període, s’han planificat i dut a terme més de 6.000 dispositius, fet que suposa un augment del 9%, associats a plans estratègics que aborden els diferents fenòmens delictius: com els plans Tremall o Daga, o les violències sexuals

Amb el Pla d’Acció Tremall s’ha detingut 3.598 vegades els 452multi detingutsactius a la ciutat de Barcelona, als quals se’ls atribueixen 9.114 delictes, principalment furts i robatoris violents

El Pla d’acció contra les violències sexuals registra un nivell de resolució d’investigacions superior al 80%, fet que ha comportat un augment del 10% de les detencions del 10%. Els fets delictius han augmentat un 3,9%   

El Pla de Visibilitat de la Guàrdia Urbana reforça la presència uniformada al carrer del cos de policia barceloní per augmentar la percepció de seguretat ciutadana

La Junta Local de Seguretat de Barcelona ha analitzat les dades relatives a la seguretat ciutadana a la ciutat durant l’any 2024, quins són els principals reptes en l’àmbit de la seguretat, i una nova proposta encaminada a impactar en la sensació subjectiva de seguretat del ciutadà barceloní.

La trobada ha estat presidida per l’alcalde de la ciutat, Jaume Collboni, ha comptat amb la participació de la consellera d’Interior i Seguretat Pública, Núria Parlon; del tinent de l’alcaldia de Prevenció, Seguretat, Convivència i Règim Interior, Albert Batlle; del director general de la Policia, Josep Lluís Trapero; del delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto; el Comissari en Cap, Miquel Esquius, el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l’Intendent Major Pedro Velázquez, la comissària de la Regió Policial Metropolitana Barcelona Montserrat Estruch; i del Director del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, i amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la Judicatura i de la Fiscalia.

La consellera d’Interior i Seguretat Pública, ha destacat que“els dispositius de prevenció i la coordinació del cos de Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han permès tenir millores significatives en seguretat.”

Més mitjans, més dispositius i més coordinació marquen l’inici d’una nova tendència. I dic l’inici perquè m’agrada ser prudent, per això és tan important aplicar els nous mètodes d’intel·ligències policials i artificials”, ha manifestat Parlon.

La titular d’Interior i Seguretat Pública ha explicat “de cara al futur es vol treballar en la percepció ciutadana”. “Podem reduir l’activitat delictiva, però les percepcions no sempre són tant positives com les dades indiquen. La proximitat, en aquest cas, és imprescindible”, ha finalitzat..

Durant la seva intervenció, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha celebrat la reducció dels fets delictius de Barcelona en un 4,7%, “una millora significativa dels indicadors que consolida la tendència cap a una reducció generalitzada de delictes”. L’alcalde també ha explicat que invertir la tendència ha suposat un gran esforç i compromís ferm i rotund de totes les administracions i estaments judicials imolt d’esforç, molt de treball i moltes hores al carrer.

Collboni ha destacat que els responsables polítics s’han fet càrrec de la preocupació de la ciutadania envers els temes que afecten la seguretat i s’ha millorat la coordinació entre les administracions, els cossos policials i la judicatura.

Per finalitzar l’alcalde ha volgut deixar clar que es treballarà per tal que cap delicte quedi impune a la ciutat. I que per fer-ho es continuaran destinant recursos a les polítiques de seguretat.

La seguretat a Barcelona

Barcelona, com una de les capitals de referència a Europa, esdevé un pol d’atracció tant en la creació de riquesa, a través de l’arribada d’empreses, com en la innovació i recerca, amb l’acollida de fires de rellevància mundial com el Mobile World Congress, o la Fira ISE, i per descomptat en l’atractiu per al turisme. Al milió i mig de persones que resideixen de manera fixa a la ciutat, s’ha de sumar el flux de persones que viuen a l’àrea metropolitana i s’hi desplacen cada dia, o els més de 15 milions de turistes que han visitat Barcelona l’any 2024.

Com a dada, cada dia 1,6 milions de persones han validat el seu títol de transport en alguna de les diferents opcions de transport públic a la ciutat. L’any 2025, s’estima que aquesta xifra augmenti als 2 milions.

Què passa un dia a Barcelona?

Baixen els delictes, augmenta l’activitat policial

Durant l’any 2024, els fets coneguts s’han reduït en un 4,7%, resultant un total de 180.342 fets, i l’activitat policial a Barcelona ha augmentat respecte a 2023. S’han dut a terme 1.230 detencions més que l’any passat (un 4,5% més), arribant a la xifra de 28.485. També s’han investigat penalment 3.630 persones (un 6,3% més que l’any anterior), arribant a la xifra de 61.386.

Per altra banda, s’han planificat i dut a terme un total de 6.258 dispositius, fet que suposa un augment del 9%, sobretot en aquells associats a plans estratègics com la prevenció de robatoris a habitatges, delictes al transport públic o a l’oci nocturn, i aquells associats a la delinqüència reiterativa. Aquests dispositius es complementen amb operatius realitzats en el marc d’investigacions criminals, o els dispositius liderats des de les mateixes ABP conjuntament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona.

En el marc d’aquests dispositius, es duen a terme un 19,6% més d’identificacions (346.494 en total) i s’intervenen un 29,3% més d’armes blanques (3.371 en nombre absolut), més de 750 kg de diferents drogues i més de 150 patinets elèctrics a delinqüents reiteratius que els utilitzen per cometre el delicte, o per garantir-se la fugida.

Baixen els furts, malgrat que continuen sent el delicte més denunciat a Barcelona

El furt és la tipologia delictiva més habitual a la ciutat de Barcelona:Un de cada dos delictes que es produeixen a la ciutat és un furt. En aquest sentit,es redueixen en un 6,3% respecte a 2023, millorant les dades de l’any 2015, dades més baixes dels últims deu excloent el períde de restriccions per la COVID-19. Enguany s’han registrat 94.517 furts, una xifra inferior a la dinàmica dels últims anys en què se superaven els 100.000.

Els furtadors, que no utilitzen la violència per cometre el fet delictiu, en un 41,7% ho fan a l’espai públic, el 30,6% dels fets es cometen a l’interior d’un establiment, i el 23,3% al transport públic. 

La radiografia del robatori violent

Els robatoris violents suposen la quarta tipologia delictiva patrimonial més denunciada a Barcelona, per darrere del furt, les estafes (7,1%, no es comptabilitzen les estafes telemàtiques) i els danys (6,8%).

El robatori violent es redueix en un 8,4%, respecte a 2023. L’any passat es van produir 1.158 robatoris violents menys a Barcelona. Per contra, s’han efectuat 3.366 detencions sobre 2.179 persones diferents.

El perfil de l’autor és una única persona (52,2% dels casos) que actua a la via pública (81,1%), no duu armes (85,5%), i s’endú un telèfon mòbil (41,9%), una bossa o una cartera (21%) mitjançant una estrebada (61%), que no causa cap lesió a la víctima en un 68,8% dels casos.

Més dispositius, major pressió al delinqüent

L’augment de la realització de dispositius de seguretat durant l’any 2024 respon a la necessitat de mantenir en tensió els delinqüents habituals, aquells que cometen delictes com a modus vivendi. En aquest sentit, l’estratègia policial a la ciutat de Barcelona passa tant pel lideratge de les ABP en la seva demarcació territorial com per l’activació de serveis regionals, així com la coordinació entre els operadors de seguretat: Guàrdia Urbana, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Portuària i seguretat privada, entre d’altres.

La Regió Policial Metropolitana Barcelona ha impulsat un nou pla d’intel·ligència policial que ha permès millorar l’eficàcia (reducció dels delictes) i l’eficiència (optimització dels recursos) de l’acció policial, per adaptar-se i respondre de manera àgil i flexible a l’activitat delinqüencial. L’obertura de l’Àrea de Custòdia de Detinguts de Ciutat Vella també ha permès reduir el temps d’espera de les patrulles que duien detinguts, incrementant així el nombre d’hores de patrullatge efectives a la ciutat.

D’acord amb el pla d’intel·ligència, s’han dissenyat grans dispositius en l’àmbit de ciutat, amb la col·laboració dels serveis centrals, regionals i d’ABP, així com d’altres operadors de seguretat. Aquesta coordinació que ha estat clau per a la reducció de la delinqüència. Un exemple destacat és eldispositiuLambreta: des de la seva posada en marxa s’han intervingut més de 150 patinets elèctrics a delinqüents reiteratius, que l’utilitzen per cometre el fet delictiu, o bé per garantir-se la fugida.

El fenomen de la delinqüència reiterativa

En el marc del Pla d’Acció Tremall s’ha detingut 3.598 vegades els 452 multidetinguts més actius a la ciutat de Barcelona, als quals se’ls atribueixen 9.114 delictes, principalment furts i robatoris violents, aquest últim implica el 12,6%. En l’àmbit de la prevenció, s’han augmentat un 17% les hores de patrullatge i un 31% les identificacions de persones multidetingudes.

Les cinc persones més detingudes durant l’any 2024 acumulen 189 detencions, i totes cinc sumen 354 antecedents.

Les tres tipologies delictives que afronta el pla TREMALL (furts, robatoris violents i robatoris amb força a domicili i a l’interior de vehicle) s’han reduït un 8%.L’any 2024 s’han produït 10.667 furts, robatoris violents i robatoris amb força menys que el 2023.

Atenció a les víctimes i el fenomen de les violències de gènere i domèstiques

Els Mossos d’Esquadra a Barcelona han atès 7.463 víctimes, un 5,9% més que el 2023, Els Grups d’Atenció a la Víctima, les Oficines d’Atenció al Ciutadà i les Unitats d’Investigació atenen a totes les víctimes relacionades amb els àmbits de violències domèstiques, de gènere i sexual, delictes d’odi i discriminació, matrimonis forçats o mutilació genital femenina, que posteriorment s’incorporen al sistema integral d’atenció a les víctimes.

Pel que fa a la violència de gènere i domèstica, en ambdues tipologies les amenaces han disminuït un 10,1% i un 9,3%, respectivament. No obstant això, els maltractaments i la violència habitual a la llar han augmentat un 17,33% i un 16%, respectivament.

Les tipologies delictives relacionades amb la Violència de gènere han augmentat en 2,2%, i les relacionades amb la violència domèstica han augmentat un 6,4%.

Pla d’acció contra les violències sexuals

El Pla d’acció contra les violències sexuals registra un nivell de resolució d’investigacions superior al 80%, fet que ha comportat un augment del 10%. Els fets delictius han augmentat un 3,9%, i 1 de cada 5 es produeixen en l’àmbit familiar. Les dades transmeten una estabilització del fenomen després de l’increment del nombre de fets dels darrers anys.

Quant a activitat policial s’han augmentat les hores de patrullatge en un 21%, així com el nombre d’identificats en un 34%. 

Es manté una coordinació permanent amb tots els actors per garantir una resposta conjunta i eficient. En aquest sentit, el pla continua implementant accions per garantir itineraris segurs en el marc de l’oci nocturn, per garantir una nit segura lliure de violències sexuals, així com una visió victimocèntrica, per evitar la revictimització i fer aflorar la xifra oculta.

Pla estratègic de la GUB per prevenir, detectar i actuar davant les violències masclistes

El Projecte T’acompanyem de la Guàrdia Urbana per prevenir, detectar i actuar davant les violències masclistes va tractar l’any passat 676 casos, el 73% es vinculen a serveis socials. En 163 casoshi havia sospita de risc i 21 d’ells van acabar en denuncia penal.

L’objectiu del projecteés incrementar els recursos i la preparació de la Guàrdia Urbana per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema.

El Pla recull una sèrie de mesures específiques per donar continuïtat i aprofundir en diferents línies de treball com intervencions a l’espai o transport públic, seguretat en esdeveniments, i formacionsespecífiques.

Una de les accions més importants és la guia d’indicadors d’alerta, pionera entre els cossos de seguretat, que facilita la tasca dels agents alhora d’observar indicis d’un possible cas de maltractament. Aquests indicadors serveixen per la confecció posterior de les diligències informatives. L’objectiu dels agents és fer visibles aquestes possibles violències dintre de la Comissió Permanent de gestió de casos de violència masclista al territori i poder atendre a les dones des dels diferents serveis municipals específics per aquests casos. L’any 2024 es van detectar 100 dones que patien situacions de violència.

Serveis d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana

Paral·lelament, des del mes de març del 2023 la Guàrdia Urbana disposa dels Serveis d’Atenció a la Víctima, punts d’atenció integral a dones víctimes de violència masclista i als seus fills i filles que es dirigeixen a dependències policials a efectuar la denúncia o a ser atesos i també de qualsevol intervenció de les patrulles de la Guàrdia Urbana en aquest àmbit.

Aquests serveis tenen com a objectiu augmentar els recursos i la preparació dels i les agents per millorar la prevenció, la detecció i l’atenció a les dones víctimes de violències masclistes, així com optimitzar els recursos existents del sistema

L’any passat es van realitzar 539 declaracions a dones, el 16% de les quals estaven acompanyades per menors, i es van aconseguir que es concedissin 113 ordres de protecció i 79 derivacions a serveis habitacionals d’urgència.

El SAV està pensat i dissenyat per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials. Les dependències estan dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada de nens i boxes d’atenció adequats, que ajudaran a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima.

Les persones que s’adrecen a aquests serveis són ateses per agents especialitzats que han rebut formació específica en l’àmbit de la violència masclista, amb una mirada molt més àmplia i transversal, que ajuda a ser molt més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius.

Reducció exponencial dels punts de venda i consum de drogues

Durant l’any 2024,s’han desmantellat 166 punts de venda i consum de droga i s’han retornat 47 domicilis als seus propietaris a Barcelona. El nombre de detinguts per tràfic de drogues, relacionats amb aquesta tipologia, ascendeix a 200durant l’any passat.

En total, s’han fet 1.978 detencions per delictes contra la salut pública, el que representa un 14,9% més que l’any 2023.

Durant aquest període, també s’han intervingut 379 kg de marihuana, 357 kg d’haixix, 21 kg de cocaïna, 15 kg d’MDMA, 7 kg d’amfetamines, 1,7 kg de ketamina, 408 grams de crac i 98 grams d’heroïna.

L’estratègia conjunta se centra en diversos eixos, per una banda, la tasca d’investigació ha permès desmantellar de manera constant punts de venda, per altra, la vigilància i recuperació d’immobles ocupats, i posteriorment abandonats pels narcotraficants. L’estreta col·laboració amb l’administració de justícia, ha comportat que les ordres d’entrada i perquisició s’atorguin de manera molt àgil.

Pla confiança

Les dades mostren que Barcelona és una ciutat segura, resultat de l’augment de l’activitat policial, la coordinació entre els diferents operadors de seguretat, i l’eficiència arran de l’establiment de plans sectorials adreçats a l’arrel del delicte.

Per altra banda, existeixen múltiples factors que fan que la percepció de seguretat del ciutadà de Barcelona no vagi en consonància amb la reducció de les dades delinqüencials. Per aquest motiu, s’estableix un nou pla encaminat, no només a prevenir, reduir el delicte i detenir el delinqüent, sinó a mostrar la realitat delinqüencial de la ciutat.

Per aquest motiu, s’han establert diversos àmbits d’actuació:

●Formació: cada mosso d’esquadra actua com a referent de seguretat dins del seu àmbit d’influència personal

●Informació permanent a la ciutadania a peu de carrer

●Comunicació institucional amb mirada ciutadana

●Impulsar una comunicació efectiva amb els mitjans de comunicació

Pla de Visibilitat de la Guàrdia Urbana

La Guàrdia Urbana, amb més de 3.400 efectius a carrer, disposa d’un gran número de professionals vetllant per la seguretat, el civisme i la convivència a la ciutat de Barcelona. Amb més de 561.000 incidents gestionats per demanda del 112 posiciona al cos de policia barceloní com el cos policial de proximitat del ciutadà. Amb la voluntat de millora constant del servei oferta la ciutadania, un dels objectius de la Guàrdia Urbana és augmentar la percepció de seguretat a la ciutat de Barcelona. Per aquest motiu, una part rellevant del model de seguretat és aconseguir que la tasca policial sigui coneguda i també percebuda fent més visibles la presència dels recursos operatius i es faciliti una major interacció ciutadana.

Per aquest motiu es va posar en marxa el Pla de Visibilitat de la Guàrdia Urbana, s’estructura per districtes i, a cadascú dels mateixos, per zones d’interès. Totes les Unitats Territorials han fet el seu propi anàlisi pensant en identificar espais d’alta freqüència de pas de persones i vehicles, alt interès des del punt de vista de la convivència i alt valor en la dissuasió de conductes prohibides planificant la presència uniformada d’agents de la Guàrdia Urbana amb funció preventiva de delictes.

Aquesta iniciativa aspira a consolidar una presència policial activa i visible en aquells espais d’interès per impactar més i millor en l’entorn amb l’objectiu de preservar més activament els entorns i no només intervenir quan el fet ja ha passat. Per aquest motiu s’intensificaran el que la Guàrdia Urbana anomena Punts Alfa i Beta:

-Els punts ALFA són accions de control i vigilància del trànsit per a la prevenció d’accidents. Aquesta funció primària és compatible amb l’alta visibilitat d’un servei que ha de contribuir a que els ciutadans s’hi puguin apropar a les dotacions per comunicar qualsevol qüestió d’interès. La ubicació de les patrulles així ho permet i es treballa la consciència dels professionals en relació a aquest objectiu dual que és perfectament compatible.

-Els punts BETA són accions de vigilància preventiva del civisme i altres conductes no normatives. Afecten al primer nivell de la seguretat ciutadana. Entre les mesures prioritàries i principals és la intensificació del patrullatge en el transport púbic. Paral·lelament els i les agents també prioritzaran el patrullatge a peu en els eixos comercials de cada barri, a la xarxa de transport públic, a les zones d’alta concurrència de persones i a espais en que la conflictivitat sigui evident pels veïns/es

La Cita prèvia: com guanyar temps a l’hora de denunciar

Relacionat amb el Pla Confiança, la informació permanent a la ciutadania es fa efectiva en el tracte del ciutadà amb els mossos i guàrdies que patrullen els carrers de Barcelona, o els que atenen les víctimes de delictes a les comissaries.

Les comissaries de Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana estan sempre obertes: 24 h al dia, 7 dies a la setmana i 365 dies l’any. La cita prèvia és una opció, i no pas una obligació a l’hora de presentar una denúncia.

Durant 2024 s’han recollit un total de 232.544 denúncies a les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) de les ABP de Barcelona, 199.692 de les quals es corresponen amb fets susceptibles de poder demanar cita prèvia. De la totalitat de denúncies recollides, un 25% ha estat a través d’aquest mecanisme. El temps d’espera de les persones que han reservat cita prèvia ha de 10 minuts de mitjana, mentre que el temps d’espera de les persones que no disposaven de cita prèvia ha estat de 24 minuts.

Deja un comentario