Com cal tenir cura de la salut bucal dels més petits: consells d’un odontopediatre

Pensant especialment en els més petits de la casa, UIC Barcelona promou un any més la salut bucodental a la cavalcada de Reis de Sant Cugat del Vallès, en col·laboració amb Cugat Mèdia 

Les festes de Nadal són uns dies molt especials per als infants, plens de màgia i il·lusió, però també són dies en què s’incrementa el consum d’aliments i begudes amb un alt contingut de sucre, que pot perjudicar les dents. Per aquest motiu, hem parlat amb el Dr. Fran Guinot, responsable de l’àrea d’Odontopediatria de la Facultat d’Odontologia de UIC Barcelona, que ens dona alguns consells per vetllar per la salut bucal dels nens i nenes mentre gaudeixen d’aquests dies.

Durant les festes de Nadal els nens i nenes acostumen a consumir més dolços, com podem protegir-los les dents i evitar problemes com les càries?

El consell principal que donem els professionals és intentar reduir al màxim la ingesta de dolços, ja siguin caramels o altres aliments i begudes amb un alt contingut de sucre. No obstant això, en aquests dies festius de Nadal, recomanen que el consum d’aquest tipus d’aliments no es faci de manera continuada al llarg del dia. És millor fer-ho en moments puntuals, com per exemple després dels àpats. A més a més, és fonamental mantenir una molt bona higiene dental dos cops al dia com a mínim i, sempre que sigui possible, utilitzar el fil dental abans d’anar a dormir per evitar que quedin restes de menjar entre les dents, i evitar d’aquesta manera l’aparició de càries.

Quins aliments són els més nocius per a les dents dels infants i quins es poden consumir sense risc durant les festes?

Més enllà del consum dels dolços típics de Nadal, cal evitar també la ingesta, o fer-ho en petites dosis, d’aliments que contenen molt de sucre emmascarat com galetes, sucs de fruita envasats o begudes carbonatades. En canvi, els fruits secs o el blat de moro són alternatives saludables que es poden prendre sense risc. En definitiva, tots aquells aliments que podem trobar a la dieta mediterrània sempre seran l’opció més recomanable.

Per què és fonamental tenir cura de la salut bucal infantil des dels primers anys de vida?

La dentició temporal de la infància és la base de la dentició definitiva que tindrem d’adults, per aquest motiu és fonamental tenir una bona cura de la salut bucal des de ben petits. Mantenint correctament les dents de llet fins que caiguin de manera natural garantirem un bon desenvolupament dels ossos maxil·lars i de la mandíbula, i permetrem d’aquesta manera tenir espai suficient perquè surtin les dents definitives. A més a més, si les dents temporals no cauen abans d’hora, l’infant podrà desenvolupar una bona nutrició adaptada a la seva edat, sense problemes per mastegar.

Si no és té cura de la salut bucal des dels primers anys, els més petits tindran més risc de patir càries i de perdre dents temporals, i augmentaran així les probabilitats de necessitar ortodòncia més endavant.

Quins són els errors més comuns dels pares en la salut dental dels seus fills i com podem prevenir-los?

L’error més comú entre els pares i mares és pensar que, com que les dents de llet són temporals, no poden donar cap tipus de problema i per això no cal controlar el consum de sucre. En canvi, els especialistes sabem que justament cal tenir cura de les dents des del primer dia per evitar problemes en la dentició definitiva.

En aquest sentit, els odontopediatres recordem que uns bons hàbits d’higiene dental són fonamentals des que surt la primera dent, aplicant una correcta rutina de raspallat dos cops al dia. Especialment és important anar a dormir amb les dents netes ja que mentre dormim, disminueix el flux salival i les bactèries poden atacar més fàcilment les dents provocant càries.

Amb quina freqüència els nens haurien de visitar a l’odontopediatre i a quins senyals d’alerta han de parar més atenció els pares?

Els pares han d’intentar que, quan els més petits tenen un any de vida, hagin anat com a mínim una vegada al dentista. És una visita preventiva que pot ajudar molt els pares a tenir cura de la salut bucal dels infants. L’odontopediatre els donarà consells sobre hàbits d’higiene, alimentació i lactància materna, tetines dels biberons, xumet, i quina pasta de dents i raspall de dents són els més adients per a cada edat.

Alhora, en aquestes visites periòdiques, ajudem els pares a detectar senyals d’alerta, com qualsevol canvi de coloració en les dents, que poden indicar la presència de càries, problemes de l’esmalt o problemes de desenvolupament. D’aquesta manera podem prendre les mesures adients per a cada cas.

Amb la voluntat de traslladar aquests consells a la població, sensibilitzar i promoure una bona salut bucal, la Facultat d’Odontologia de UIC Barcelona serà present un any més a la cavalcada de Reis de Sant Cugat del Vallès.

A través de la iniciativa impulsada per Cugat Mèdia, es farà arribar a grans i petits aquest missatge d’una manera lúdica i educativa mitjançant l’entrega de bosses de roba per recollir caramels durant la cavalcada. A l’interior d’aquestes bossetes, els més petits hi trobaran un fullet informatiu amb consells i recomanacions proporcionades pels odontopediatres de la Clínica Universitària d’Odontologia de la Facultat, així com un calendari de raspallat i un rellotge de sorra que els ajudarà a rentar-se les dents durant el temps recomanat.