València.
El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha reclamat al Govern “una aposta ferma per la Comunitat Valenciana” en compte de suprimir, “per primera vegada, sense cap explicació i després de les riuades”, l’aportació de 3.000 milions d’euros a càrrec del Fons de Liquiditat Autonòmica destinada a compensar el dèficit de finançament del nostre territori. A més, ha asseverat que si no es rep esta partida extraordinària “pot suposar el col·lapse dels servicis públics essencials en Sanitat, Educació i Servicis Socials en el pitjor moment”.
Per això, ha demanat al Govern “sense ànim de confrontació política” que autoritze este fons extraordinari perquè la Generalitat puga fer front als gastos socials ja que, segons ha recordat, el dèficit de la Comunitat es deu a l’infrafinançament i “no per gastar més del que li correspon”.
Així ho ha posat de manifest durant el III Fòrum Econòmic de la Comunitat Valenciana ‘Els desafiaments de la reconstrucció i el progrés’, organitzat per El Español, a on ha denunciat que “el Govern d’Espanya seguix sense aportar les ajudes a fons perdut” per a la reconstrucció econòmica i social de la Comunitat.
El cap del Consell ha avançat que el Ple del Consell ratificarà hui el decret llei que permetrà augmentar el deute de la Comunitat en 700 milions d’euros aprovats ahir per la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics (CDGAE), “que destinarem a la reconstrucció econòmica i social encara que ens tocarà retornar-los”, ha afirmat Mazón. En este sentit, ha sol·licitat “consens i suport” a la resta de forces parlamentàries, ja que este decret llei es ratificarà en les Corts.
Així mateix, ha lamentat que la resposta de l’executiu central “a la major catàstrofe natural ocorreguda a Espanya des de fa més de mig segle siga que recorreguem a l’endeutament”.
Pla Recuperem València
El president ha remarcat l’esforç de la Generalitat en “la major mobilització de fons públics de tota la seua història” i s’ha referit als més de 1.050 milions d’euros mobilitzats fins al moment per al Pla Recuperem València.
Així, ha destacat que l’executiu valencià, a pesar de l’infrafinançament i de disposar d’un pressupost 18,3 vegades menor que el Govern central, “ha compromés en estos quasi 50 dies més fons que la suma total dels interessos –900 milions d’euros– que els damnificats hauran de retornar dels 5.000 milions d’euros de crèdits ICO que el Govern ha posat a la seua disposició com a principal font d’ajudes”.
Carlos Mazón ha recordat que els pressupostos generals de l’Estat ascendixen a 578.000 milions d’euros encara que només s’han anunciat “al voltant de 3.600 milions en ajudes que no cal retornar”.
En esta línia, ha ressaltat que dels 31.000 milions sol·licitats al Govern per a afrontar la reconstrucció de les zones afectades “s’han compromés entre 14.000 i 16.000 milions d’euros segons el dia” i ha incidit que en eixa xifra estan incloses les compensacions del Consorci d’Assegurances, els crèdits ICO “que cal retornar amb interessos”.
En contraposició, ha asseverat que la Generalitat ja ha compromés 510 milions d’euros en ajudes directes, “de les quals ja s’han abonat més de 100 milions per a famílies, lloguer de vivendes, autònoms i empreses en menys de 50 dies”, a més de ratificar el seu compromís “per a continuar accelerant el ritme de pagaments”.
Falta de comprensió cap als damnificats
Carlos Mazón ha aprofundit en la destrucció de vora 100.000 vehicles a causa de les riuades per a revalidar el compromís de la Generalitat amb els particulars i empreses afectades “perquè també mereixen una atenció especial” en este àmbit.
Al respecte, Carlos Mazón ha denunciat que les ajudes anunciades per l’executiu atorguen una ajuda de 10.000 euros per a un vehicle totalment elèctric que ronda un gasto mitjà de 50.000 euros, “sense tindre en compte la situació econòmica de les famílies que ho han perdut tot”.
A més, ha retret que el Govern “pretén recaptar l’IVA, la qual cosa implica que per cada 10.000 euros concedits per a la compra d’un cotxe elèctric, l’executiu recaptarà 8.400 euros, amb la qual cosa l’ajuda inicial es queda en 1.600 euros”, fet que ha titllat de “falta de comprensió cap als damnificats”.
Igualment, ha recordat que els diners abonats pel Consorci d’Assegurances “és una compensació regulada per llei a la qual tots els damnificats per una catàstrofe natural tenen dret perquè ja han pagat per això”, a més d’incidir en el fet que no és “un obsequi del Govern, ni un exercici de generositat”.
Carlos Mazón també ha sol·licitat al Govern d’Espanya que incloga en el seu decret d’ajudes 10 municipis de la Comunitat com Tous i Carcaixent “que han quedat exclosos i sí que estan previstos en el decret de la Generalitat”.
Exempció total d’impostos
Durant el seu discurs, Carlos Mazón ha demandat al Govern “una exempció total d’impostos” per a les persones i empreses afectades per la catàstrofe.
En este sentit, ha exigit un IVA zero per a reparacions de vivendes i vehicles, així com per a l’adquisició de nous. També que les ajudes de les empreses als seus empleats es declaren exemptes si són considerades rendes del treball.
El president ha assenyalat que la Generalitat “ha complit amb la seua part” i ha citat el decret de mesures fiscals extraordinàries per a ajudar les famílies i empreses afectades amb deduccions en l’IRPF del 100 % dels gastos per a fer front als danys en vivenda habitual i del 45 % per aportacions als fons d’entitats que desenrotllen activitats econòmiques. El decret també inclou l’exempció en l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, així com les donacions, per a reposició de béns immobles i adquisició de vehicles i en el cànon de sanejament.
Finalment, ha agraït a El Español l’organització d’esta trobada, de la qual ha assenyalat que “les aportacions i conclusions seran de gran utilitat”, a més de reivindicar l’esforç dels funcionaris públics en la reconstrucció econòmica i social de la província de València.