El llibre explora els canvis que la intel·ligència artificial provocarà en la societat i ofereix una visió sobre com aquesta tecnologia transformarà la humanitat
El professor d’Emprenedoria i Innovació en el grau en Ciències Biomèdiques de UIC Barcelona, Carlos Fenollosa, ha publicat La singularidad, una obra que analitza els profunds canvis que provocarà la intel·ligència artificial en múltiples àmbits. En la seva anàlisi, Fenollosa, professor del Departament de Ciències Biomèdiques a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, destaca com la humanitat ha creat per primera vegada màquines que no només processen informació, sinó que poden “pensar”. En paraules de l’autor, “el procés de singularitat tecnològica ja ha començat”, una etapa que ens portarà a un món en què la intel·ligència artificial superarà la humana, no només en capacitat, sinó també en autonomia i adaptació.
El llibre exposa com la creació d’eines com ChatGPT marca un abans i un després en el desenvolupament tecnològic. El professor explica que l’impacte de la IA no serà només en termes d’eficiència i velocitat, sinó que alterarà profundament la nostra cultura, les nostres feines i les nostres relacions personals.
Un tema central a La singularidad és l’efecte de la IA sobre l’ocupació. Fenollosa adverteix que “el 10 % de la població podria perdre la feina a causa de la IA”. No obstant això, l’autor recalca que la qüestió va més enllà de la pèrdua de llocs de treball: “Ens enfrontem a un canvi cultural en què la feina deixarà de ser l’eix central de les nostres vides”. Fenollosa planteja debats crucials sobre el futur de la humanitat, com la necessitat d’instaurar una renda bàsica incondicional, que permeti a la societat adaptar-se a la nova era postlaboral.
Carlos Fenollosa és professor de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona i emprenedor en l’àmbit de la intel·ligència artificial. Va fundar Optimus Price, una empresa que ajuda minoristes i marques a augmentar els seus marges amb IA. La singularidad és una obra que convida a la reflexió sobre el paper de la IA en la nostra societat i ofereix una visió àmplia i fonamentada sobre com la humanitat haurà d’adaptar-se a un futur dominat per màquines pensants.