AVAN 04 reflexiona sobre el concepte de patrimoni a través de l’art contemporani a cinc poblacions rurals de Castelló Geldo, Forcall, Vilafranca, Vilanova d’Alcolea i Viver participen en la quarta edició d’aquesta proposta artística itinerant impulsada pel PEU-UJI que s’allargarà fins al 24 de novembre

Qüestionar i transformar la noció de patrimoni des dels seus fonaments. Aquest és l’objectiu d’AVAN, una proposta cultural itinerant que enguany arriba a la quarta edició i que s’està desenvolupant a les localitats de Viver, Geldo, Vilanova d’Alcolea, Forcall i Vilafranca i que s’allargarà fins demà diumenge dia 24. El projecte d’enguany porta com a títol «Despatrimonialitzar el patrimoni» i es converteix «en una revisió crítica que posa en relleu la relació entre patrimoni i tradició, així com les diferències en els seus objectius i funcions dins la societat», segons va explicar el comissari i director tècnic i artístic de la iniciativa, Rafael Tormo, durant l’acte de benvinguda als participants, «unes diferències que són el punt de partida per al debat sobre la despatrimonialització, un procés que implica reavaluar què és digne de ser considerat patrimoni i qui té el poder de decidir-ho».

El punt de partida d’aquest itinerari artístic i reflexiu va ser l’aula magna Joan Francesc Mira de la Facultat de Ciències Humanes i Socials, en un acte que va comptar amb la presència de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l’UJI, Carmen Lázaro, dels artistes que han realitzat els projectes i de representants municipals de les poblacions participants. Lázaro va recordar durant la seua intervenció el valor que té arribar a la quarta edició i, utilitzant com a referència el títol de la trobada, va assenyalar que «molt probablement ha sigut perquè no hem patrimonialitzat el projecte, és una suma de lideratges i cadascú aporta el que sap, sense deixar d’acompanyar». En aquest sentit, la vicerectora va explicar que AVAN també resumeix una part de les característiques del PEU com és «tenir la ment oberta, els ulls curiosos i treballar en el tema dels sabers».

En la mateixa sessió inaugural, es va presentar el projecte realitzat a Atzeneta al voltant dels forns de calç «Pedra, transmutació i vida en comú», dissenyat per Rafael Tormo i Ana Sánchez, i en el qual s’ha pogut recrear tot el procés de l’elaboració de calç que es va portar a terme fins al segle passat. 

AVAN 04, iniciativa impulsada pel Programa d’Extensió Universitària de l’UJI, està oberta a la participació d’artistes, tècnics i gestors culturals, mediadors, pensadors i veïns i residents que, durant quatre jornades, recorren les comarques de Castelló de nord a sud i reflexionen a través de l’art contemporani sobre el concepte de patrimoni buscant noves formes de preservar i compartir el patrimoni cultural desafiant les estructures convencionals. En aquest sentit, cal dir que «les activitats programades reflexionen sobre la necessitat de transformar el patrimoni en un procés dinàmic i de creació col·lectiva, en el qual l’art contemporani es converteix en agent fonamental per a revalorar i resignificar allò que anomenem cultura i memòria», explica Tormo. 

La primera parada de la travessia cultural per les comarques de Castelló va ser Vilafranca, localitat que va acollir les primeres propostes artístiques de la trobada. Allí, es va dur a terme la inauguració del projecte «Final de carrera», de l’artista Jordi Mitjà, que convida a reflexionar sobre la fàbrica Marie Claire i la despatrimonialització d’aquesta icona industrial. Els participants d’AVAN també van gaudir de la passejada nocturna «On la llum arribe», fruit de la mediació de Silvia Miralles i Javier Soligó.

La segona jornada es va iniciar ahir a Forcall amb la mediació «El poble a cada pas» de Lola Falsera i Paula Guardiola. Més tard es va inaugurar el projecte artístic «Seure amb la memòria. Patrimoni contat» de Lara Ordoñez al Convent d’en Blai Berga, un treball que integra pràctiques tèxtils i artesanals. A continuació, Óscar Cornago, investigador del CSIC, va oferir una reflexió sobre els processos de patrimonialització i la importància de mantenir el caràcter dinàmic d’aquests. A la vesprada, AVAN es va desplaçar a Vilanova d’Alcolea. Allí, l’antropòleg, mestre i periodista Josep Joan Segarra va parlar sobre la memòria i la patrimonialització popular. Per la seua banda, María Vidagany va estrenar el seu projecte «10 vegades 100 per a comptar 1.000», que reivindica la preservació de les oliveres mil·lenàries de la zona.

La primera parada per a la jornada d’avui serà Geldo. El programa s’iniciarà amb la proposta de mediació «Passat i present islàmic», a càrrec de Sohuila Hammoum, una passejada per l’horta de Geldo que té com a objectiu recuperar la memòria àrab local. Posteriorment, al Castell Palau dels Ducs de Medinaceli, Ro Caminal inaugurarà «Espai Memòria // Fadae Addakira», un projecte dedicat al diàleg intercultural entre la comunitat local i els nouvinguts d’origen magrebí. Més tard, l’artista Salomé Rodríguez compartirà coneixements sobre «Epistemologies del Sud».

La jornada continuarà a la vesprada a Viver amb la intervenció d’Agustín Pérez Rubio sobre la descolonització de museus. La següent acció serà la inauguració del projecte «Datzarbe. Dada, agent utòpic despatrimonialitzant» de Moisés Mañas, que proposa una experiència audiovisual sobre la relació entre patrimoni i identitat socioeconòmica. La proposta busca la convivència i transformació entre els elements tangibles del seu patrimoni natural i hidrogràfic, com l’aigua, les fonts i les estructures de regadiu, i les dades intangibles relacionades amb aquests mateixos elements. La trobada culminarà demà, a Sogorb, amb una sessió de conclusions on els participants podran compartir reflexions sobre els processos de patrimonialització i les noves formes d’entendre i transformar el patrimoni cultural.

El projecte d’enguany també s’ha centrat en una col·laboració activa amb les comunitats locals i les cinc artistes en residència han treballat directament amb els centres escolars de cada localitat, desenvolupant un enfocament inclusiu i participatiu que busca enriquir la narrativa cultural des de la mateixa comunitat. Així, segons explica Rafael Tormo, «AVAN es presenta com un desafiament a les narratives preestablides sobre el patrimoni i com una invitació a repensar i transformar la memòria col·lectiva cap a una comprensió més complexa, autèntica i plural de la cultura».

La iniciativa també compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana dins del conveni de col·laboració de la Conselleria de Cultura, Universitats i Ocupació per al desenvolupament d’activitats de difusió i transmissió de la cultura i del conveni de col·laboració d’Universitats per a la formació de professionals de la cultura 2024, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i la Diputació de Castelló.