Alumnes de quart de Periodisme lideren un pòdcast amb protagonistes de la comunicació política a Catalunya

Els estudiants de quart de Periodisme Jana Vera, Hugo Montiel, Luis Cerdeira i Mònica Lobo lideren el Treball de Fi de Grau (TFG) “Darrere l’hemicicle”, un pòdcast realitzat a la Facultat de Ciències de la Comunicació que ha portat grans personalitats de la política catalana a UIC Barcelona

En el marc del pla d’estudis del grau en Periodisme, els estudiants del grau en Periodisme que estan a punt de graduar-se s’han aventurat a crear un pòdcast de comunicació política. “Volem acostar la política als joves i oferir un espai de safareig, no excessivament rosa, per conèixer el que passa un cop s’apaguen els micròfons”, ha explicat Hugo Montiel, un dels membres del projecte “Darrere l’hemicicle”.

El primer convidat al pòdcast va ser l’expresident de la Generalitat de Catalunya Artur Mas, que va acceptar compartir la seva experiència en primera línia de la política catalana amb els estudiants de UIC Barcelona. “Ha estat la nostra primera entrevista a algú tan rellevant. Estàvem nerviosos, i ens va sorprendre que acceptés la proposta”, confessa Jana Vera, productora del treball de fi de grau. “Ens va explicar que hi havia qüestions que pactava fent un cafè al Parlament, fora de l’hemicicle, i que efectivament hi ha aspectes que es couen fora de càmeres”, ha afegit.

El tutor del TFG, el periodista i professor a UIC Barcelona Francesc Cano, ha volgut destacar la importància d’aquest tipus d’activitats docents: “El que té més valor és el gran esforç que han de fer de producció. Com ho has de fer per despenjar el telèfon i aconseguir que vingui l’expresident de la Generalitat?”, apunta. Cano també ha assenyalat que els alumnes han d’estar oberts als imprevistos, i que un canvi de guió pot acabar fent que el contingut sigui “millor del que havies plantejat inicialment”.

En aquest cicle d’entrevistes, els estudiants han organitzat un debat amb tres figures rellevants de la comunicació política a Catalunya: Oriol Duran, secretari de mitjans de comunicació i difusió de l’expresident Pere Aragonès i alumni de UIC Barcelona; Aurora Masip, exportaveu del Govern durant el mandat de l’expresident José Montilla, i Jaume Clotet, director de comunicació durant els mandats dels expresidents Carles Puigdemont i Quim Torra.

Els tres professionals han compartit experiències personals, després de treballar colze a colze amb personatges polítics de primer nivell. “Avui dia, el que no comuniques tu, ho fa un altre, i probablement no serà a favor teu”, ha compartit Jaume Clotet, que va haver de fer front a crisis de comunicació com l’atemptat a la Rambla de Barcelona del 17 d’octubre del 2017 o l’inici de la pandèmia de la covid-19. “Com fas que un soci no expliqui la part que no vols comunicar? Molts cops, és més preocupant la part que no controles que la que sí que portes preparada”, ha afegit l’alumni de UIC Barcelona Oriol Duran.

Aurora Masip, per la seva banda, ha compartit el “debat intern” que li ha suposat en diferents ocasions treballar de periodista per a òrgans de govern. “Jo crec que sí que exercim de periodistes i comunicadors, malgrat no treballar per a un mitjà”, ha reflexionat Masip. “Si hi ha un cas d’investigació dins la teva organització, acabes treballant com un periodista per tal de descobrir la veritat del cas”, ha afegit.

Els convidats també han parlat del rol de les xarxes socials en la comunicació política en l’actualitat, o del llenguatge darrere dels eslògans que acompanyen les campanyes polítiques.