El certamen fotogràfic Imaginària ha encetat el compte enrere de la XXIII edició amb l’acte de presentació que s’ha celebrat a l’edifici de la Llotja del Cànem. Vuit espais expositius repartits entre la ciutat de Castelló, Vilafranca, Segorbe i Benicàssim que acolliran vuit exposicions i més de 20 activitats, incloent les diferents visites guiades a les exposicions, posaran la fotografia en l’epicentre de la cultura durant diverses setmanes. La cita organitzada per la Universitat Jaume I, a través del Servei d’Activitats Socioculturals i emmarcada dins del programa UJI-encultura, tindrà lloc entre els dies 8 de maig i el 29 de juny. Una de les novetats de la present edició és que el cicle «Diàlegs» torna a integrar-se en la programació de primavera i deixa de celebrar-se a la tardor.
L’acte ha comptat amb la presència de la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat, Carmen Lázaro; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, María España; el diputat de Cultura de la Diputació de Castelló, Alejandro Clausell; la directora territorial de l’Institut València de Cultura, Nuria Felip; el gerent de la Fundació Dávalos-Fletcher, José Vicente Ramón; el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Carlos Álvarez; la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Benicàssim, Rosa Mari Gil; els responsables de la Fundación Bancaja Segorbe, José Vicente Marín i María José Arnau; a més del director tècnic del certamen, Vicent Tena.
Durant la seua intervenció, Carmen Lázaro ha destacat que Imaginària continua un any més «reivindicant la importància que les imatges tenen dins del patrimoni cultural», al mateix temps que ha manifestat que «és un exemple de com impulsar la creació artística i enriquir les propostes creatives al voltant de la imatge». La vicerectora considera que Imaginària «és un projecte que posa de manifest que la fotografia i la imatge fixa són un element clau en la construcció de la nostra realitat social».
D’altra banda, el director del festival, Vicent Tena, ha assenyalat que la programació manté l’essència que va impregnar la nova direcció l’any 2023 i que es basa «en la igualtat d’oportunitats, la transparència, el territori, la globalitat, la igualtat de gènere i els ODS». D’aquesta forma, els artistes que exposen en aquesta edició han sigut seleccionats a partir d’una convocatòria oberta amb caràcter internacional, a la qual es van presentar vora 90 propostes. «Per a nosaltres és l’única fórmula amb la qual creiem que s’ha de presentar un certamen com Imaginària, respectuós i compromés, i que permet oferir unes propostes diverses amb diferents llenguatges i perspectives fotogràfiques», argumenta Tena.
Un dels objectius de l’equip organitzador d’Imaginària és «que servisca per a gaudir i d’aprenentatge a més de trampolí per a artistes emergents, ja que en ser una convocatòria oberta, es permet la participació de propostes que encara no estan en el mercat», assumeix Tena. En aquest sentit, durant la seua intervenció, el director del certamen fotogràfic ha destacat que «una de les prioritats de la direcció és el respecte per les obres exposades, fet pel qual adaptem cada espai expositiu a cada producció artística, d’aquesta forma aconseguim una major experiència del públic».
La inauguració oficial tindrà lloc el dia 8 de maig a la Llotja del Cànem amb l’obertura de l’exposició Por el ocio de los insectos trabajadores, de l’artista de la Rioja Alba Ruiz, que estarà oberta fins al 21 de juny. El Menador Espai Cultural acollirà l’obra de Tono Arias, Veñen corvos volando baixo, entre el 9 de maig i el 21 de juny, amb la qual l’artista gallec exposa per primera vegada a la Comunitat Valenciana. Mentrestant, l’Espai Cultural Obert Les Aules acollirà l’exposició Estudio Sánchez, una investigació visual i documental coordinada per Ángel Sánchez i Carme Ripollés sobre el llegat fotogràfic de Ramón Sánchez que va desplegar gran part de la seua carrera a Castelló entre 1967 i 2019, i que es podrà veure entre els dies 9 i 21 de juny. White Hare de Adrián Lorenzo, de Bilbao, estarà a la façana del Mercat Central de Castelló, del 9 de maig al 22 de juny, i Preludio de Libertad del lituà Mikalojus Konstantinas, estarà al Museu de Belles Arts, espai convidat del certamen, del 19 de juny al 5 d’octubre.
Pel que fa a les exposicions que tindran lloc arreu de les comarques de Castelló, el programa ha previst els treballs Aquí Ninguén Fala Diso, de la fotògrafa basca i gallega d’adopció Maider Jiménez, que es podrà veure des del 10 de maig fins al 15 de juny al Centre Melchor Zapata de Benicàssim; Terza Vita, de l’artista murciana Mar Sáez, que estarà oberta a la Casa Garcerán de Segorbe, que s’estrena com a espai expositiu aquesta edició, des del 15 de maig fins al 21 de juny; o Vilafranca en Festes, de l’alacantí Ricardo Cases, creada a partir d’una residència artística que va realitzar el fotògraf a l’estiu, i que es podrà visitar a les sales gòtiques de l’Ajuntament de Vilafranca des del 30 maig al 31 d’agost.
El festival de fotografia presenta com a novetat la inclusió de l’espai «Diàlegs» dins de la programació de primavera. El protagonisme d’aquesta edició correspon a Roberto Villalón, director del magazine Clavoardiendo, i a Juanan Requena, fotògraf i artesà. Villalón realitzarà una xarrada el divendres 13 de juny a la Llotja del Cànem i el cap de setmana del 14 i 15 de juny impartirà el taller Cómo hacer que todo el mundo conozca tus fotos, en el qual donarà eines als participants per a visibilitzar els seus treballs tant en els mitjans tradicionals com en els digitals. Per la seua banda, Requena oferirà la xarrada i el taller que porten com a títol La meta es el camino, una experiència sobre la ressonància de la creació fotogràfica i els seus múltiples resultats per a compartir una emoció. La xarrada tindrà lloc el divendres 27 de juny a la Llotja del Cànem, mentre que el taller se celebrarà el dissabte, 28 i el diumenge, 29, al Museu de Belles Arts. Els tallers requereixen inscripció prèvia.
La darrera de les activitats destacades, a banda de les inauguracions de les diferents exposicions i les visites guiades, és el Pollastre Night, una cita que compleix la tercera edició i que se celebrarà el dissabte 7 de juny a l’Espai Cultural Obert Les Aules. Es tracta d’una trobada d’agrupacions i col·lectius de fotografia de les comarques de Castelló oberta al públic en general, que pretén convertir-se en un espai on es troben sinergies i on es puga interactuar.
Imaginària va iniciar la seua marxa en 2003 i està promogut per la Universitat Jaume I, a través del Servei d’Activitats Socioculturals del Vicerectorat de Cultura, Llengües i Societat. El certamen compta amb el suport de l’Ajuntament de Castelló, la Diputació de Castelló, la Fundació Dávalos-Fletcher, i l’Institut Valencià de Cultura, a través del Museu de Belles Arts de Castelló, entre altres entitats.