El batle presenta el text definitiu de l’Ordenança per al foment de la convivència cívica després de la seva aprovació per la Junta de Govern

Durant aquests mesos d’exposició pública s’han presentat 66 al·legacions, de les quals se n’han estimades un 50%
Martínez Llabrés ha presentat les dades de la radiografia realitzada per l’Ajuntament sobre els assentaments de caravanes existents a la ciutat, on s’han comptabilitzat 156 vehicles, oferint ajuda i orientació personalitzada en els casos en els quals s’han detectat persones que hi viuen en situació de vulnerabilitat

Palma, 9 d’abril de 2025.- El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha explicat en roda de premsa els canvis i millores que s’han incorporat al projecte de l’Ordenança per al foment de la convivència cívica, després que la Junta de Govern celebrada aquest dimecres hagi aprovat el text després de la resolució de les al·legacions presentades durant el període d’exposició pública.

Durant la seva intervenció, Martínez Llabrés ha recordat que la nova Ordenança respon a la voluntat de combatre l’incivisme i la inseguretat, i “fer de Palma una ciutat segura, ordenada i respectuosa, com es mereixen els ciutadans”.

En aquesta línia, el batle ha posat l’accent en les polítiques duites a terme durant els últims mesos per a combatre l’incivisme, exemplificant l’augment dels recursos materials i humans per a reforçar la Policia Local, amb la incorporació de 275 nous agents, o la creació de l’Equip Comunitari de Proximitat (ECOP), que es complementarà amb la nova Ordenança per a combatre l’incivisme a la ciutat, proporcionant les eines jurídiques necessàries per a això i alineant-se amb el model de proximitat, prioritzant la presència de més agents a peu de carrer.

D’altra banda, el primer edil ha recordat que la normativa ha comptat amb una àmplia participació de la societat civil, amb l’objectiu de fer-la al més consensuada possible, oferint una visió col·lectiva i contribuint a l’enriquiment del text final.

En total, durant el període d’exposició pública, s’han estimat de manera parcial fins a 29 propostes de diferents associacions i entitats, la qual cosa suposa aproximadament un 50 per cent del total de les presentades.

Així mateix, Martínez Llabrés ha recordat les principals línies de l’Ordenança, que té com a objectiu corregir aquelles actituds incíviques que pertorben la convivència, atempten contra el patrimoni i el mobiliari urbà i, en definitiva, “contra el que és de tots i que tenim el deure de protegir”. “Al mateix temps, defensa els drets dels ciutadans que sí que respecten les normes,” ha apuntat el batle.
Entre els comportaments que la normativa pretén erradicar s’inclouen les pintades vandàliques, l’ús inadequat de patinets i altres vehicles de mobilitat personal (VMP), vetlant per la seguretat dels vianants, així com el consum d’alcohol a la via pública i la proliferació de fems als espais públics.

També es preveuen mesures per a evitar la degradació visual de la ciutat causada per cartells, pancartes i publicitat no autoritzada.

“L’objectiu és revertir la inèrcia d’una ciutat on aquests comportaments incívics estaven augmentant davant la deixadesa d’altres equips de Govern”, ha emfatitzat el batle.

A més, cal recordar que l’Ordenança té un clar enfocament preventiu, i cerca corregir les conductes incíviques a través de la mediació, especialment en els casos d’infraccions comeses per menors o col·lectius vulnerables.

Principals canvis

Els capítols de l’Ordenança que han inclòs diferents millores i aportacions són els relatius a les actuacions musicals a la via pública, i ara la normativa aclareix quins comportaments són sancionables i quins estan permesos.

Així, queda prohibit situar activitats musicals enfront d’establiments públics, edificis oficials, llocs de gran concurrència, així com enfront de monuments, edificis històrics o béns d’interès cultural, de manera que se n’alteri l’accessibilitat, visibilitat o perspectiva, garantint que les activitats musicals es realitzin respectant els límits establerts per la normativa vigent.

D’aquesta manera, tal com sol·licitava el mateix col·lectiu, es garantirà que les activitats musicals es realitzin complint amb la normativa vigent.

D’altra banda, en resposta a les aportacions d’associacions turístiques, s’ha modificat l’apartat que es refereix a la limitació en el nombre de participants en les visites guiades. A partir d’ara, el nombre màxim de participants serà de 35 persones, incloent-hi el guia, en lloc de les 20 establertes en la normativa inicial. A més, es prohibeix l’ús de megàfons o altaveus durant aquestes visites. Es recomana l’ús d’audioguies com a alternativa.

Com a novetat, s’ha establert que no es permetrà realitzar visites turístiques guiades mitjançant vehicles, excepte els que estiguin expressament autoritzats per la normativa municipal, garantint la seguretat i fluïdesa de la mobilitat a la ciutat.

En aquest apartat s’ha establert que les normes entrin en vigor a partir de l’1 de gener de 2026, per a garantir la seguretat jurídica dels operadors durant l’actual temporada turística.

Amb l’objectiu de reduir la presència de residus a la via pública, també s’ha incorporat que els establiments fixos o mòbils que ofereixin servei de “take away” seran responsables de mantenir net l’espai en un radi de 25 metres al voltant de les seves instal·lacions.

A més, hauran de minimitzar l’ús de materials d’un sol ús i prendre mesures per a evitar que els residus generats s’abandonin de manera inadequada. Els establiments també hauran de proporcionar les seves pròpies papereres i prendre totes les mesures necessàries per a evitar l’acumulació de brutícia.

Una altra qüestió que s’ha afegit és que, en els casos de les infraccions relacionades amb el consum d’alcohol per menors d’edat, es permetrà substituir la sanció econòmica per mesures formatives, sempre que la llei no exigeixi una sanció obligatòria.

Caravanes i autocaravanes

Amb relació a l’ús de caravanes i autocaravanes, s’han incorporat també part de les propostes presentades per les associacions representants del col·lectiu.

L’Ordenança estableix finalment que l’acampada a vehicles només estarà permesa als llocs expressament autoritzats pel planejament municipal. Quedarà prohibit l’estacionament de vehicles que no compleixin unes certes condicions.

Entre les principals, el vehicle ha de mantenir-se en contacte amb el sòl únicament a través de les rodes, sense poder utilitzar elements estabilitzadors ni altres dispositius que no estiguin recollits a la normativa de trànsit.

A més, no han de generar renous, olors o vibracions cap a l’exterior, ja que aquests aspectes es consideren infraccions greus. També queda prohibit que les activitats dins o fora del vehicle en sobrepassin el perímetre, com el desplegament de tendals, taules, cadires, neveres o barbacoes.

El vehicle ha de mantenir la seva configuració original, sense afegir elements que n’augmentin el volum i que impedeixin que el vehicle pugui circular de manera autoritzada. Aquestes infraccions seran considerades infraccions greus. No obstant això, en el cas de persones en situació d’exclusió social, no s’aplicarà una sanció econòmica.

Finalment, es prohibeix l’estacionament al mateix lloc durant més de deu dies consecutius, d’acord amb la normativa municipal de circulació. També es prohibeix l’estacionament de remolcs sense vehicle tractor.

156 caravanes identificades

En relació amb la situació de les caravanes a la ciutat, el batle ha posat de manifest que durant el procés de tramitació de l’Ordenança cívica, des del primer moment “vaig expressar el meu compromís de fer una radiografia al més completa i detallada possible de les caravanes que s’assenten en determinades zones de Palma”.

En aquest sentit, ha assenyalat que és imprescindible diferenciar les diferents casuístiques existents. “D’una banda, hi ha aquelles persones en situació de vulnerabilitat, a les quals les administracions públiques hem d’oferir-los una solució garantista i digna. D’altra banda, cal tenir en compte aquells que fan ús de les caravanes com a espai temporal per a vacances, o aquells que hi viuen per voluntat pròpia”.

Així doncs, s’ha duit a terme un procés per a identificar les diferents zones de la ciutat on es troben assentats aquest tipus de vehicles, amb l’objectiu d’oferir a les persones que viuen en situació de vulnerabilitat la possibilitat de mantenir una entrevista amb l’Àrea de Serveis Socials per a exposar la seva situació personal, i perquè l’Ajuntament pugui oferir-los informació i assessorament sobre els serveis socials als quals poden accedir.

En total, s’han identificat 156 vehicles distribuïts principalment en diverses zones de la ciutat.
Al Carnatge i Ciutat Jardí s’han identificat 24 vehicles, la majoria de persones dels quals van rebutjar realitzar l’entrevista amb Serveis Socials, indicant que es troben a la caravana de manera voluntària o identificant-se com a turistes.

Al pàrquing del Poliesportiu de Son Hugo es varen identificar 60 vehicles, amb un total de 36 persones, inclosos 5 menors. La majoria de les persones adultes es troben en edat laboral, i moltes han viscut en aquestes condicions durant dècades.

A més, algunes d’aquestes caravanes són llogades per un propietari a persones vulnerables, i moltes no tenen matrícula i manquen de vehicle de remolc.

A Son Güells s’han identificat 51 caravanes, amb un total de 23 persones, inclosos 2 menors. Finalment, a la zona de Son Dameto de Dalt es varen identificar 21 caravanes, encara que no es va trobar ningú a l’interior.

En conjunt, una dada rellevant és la presència d’homes que hi viuen sols, els quals representen el 43% del total, enfront del 21% de dones que hi viuen soles.

Entre aquells que no hi viuen sols, el 21% són parelles d’adults i el 15% són famílies amb menors a càrrec seu. Quant a la situació administrativa, el 55% de les persones adultes es troben en situació regular, mentre que el 61% estan empadronades a Palma.

Cal destacar que els Serveis Socials municipals han atès o estan atenent actualment el 24% de les persones entrevistades, proporcionant suport i orientació personalitzada per a cada cas.

Així mateix, Martínez Llabrés ha explicat que, segons les dades facilitades per les companyies navilieres, un 45% de les caravanes i remolcs de caravanes que varen entrar a Palma l’any passat no n’han tornat a sortir. Això suposa un total d’aproximadament 200 vehicles que han quedat estacionats a la ciutat.

El batle ha conclòs reiterant el compromís de l’Ajuntament amb les persones vulnerables i alhora amb el compliment de l’Ordenança per a totes aquelles caravanes i autocaravanes que facin un mal ús de l’espai públic.

Una vegada aprovada definitivament pel Ple i la seva posterior publicació en el BOIB, l’Ordenança cívica entrarà en vigor.

Deja un comentario