
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, acompanyat del secretari general, Pol Gibert, i la directora general d’Avançsa, Claudia Canals, ha visitat la companyia Inbrain Neuroelectronics. La Generalitat ha destinat 3 milions d’euros mitjançant una entrada en capital en el marc de la línia de Projectes Extraordinaris, dins la ronda de Series B que està acordant la companyia per import de 60M€.
Avançsa és una entitat pública encarregada d’impulsar l’ecosistema empresarial català mitjançat la col·laboració publicoprivada. El seu objectiu és contribuir a fer avançar el país, fomentant la reactivació industrial i impulsant projectes innovadors d’alt valor afegit i diferencials i que contribueixin a la sostenibilitat i a l’ocupació de qualitat. Avançsa està participada íntegrament per la Generalitat de Catalunya i adscrita al Departament d’Empresa i Treball.
L’entrada en el capital consolida la posició de la Generalitat de Catalunya en un projecte nascut el 2020 com a spin-off de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).
El conseller Sàmper ha destacat que “des del Govern mantenim un ferm compromís per la innovació tecnològica, la promoció del talent i la contribució en projectes d’impacte que poden avançar en la millora del benestar de les persones”. El titular d’Empresa i Treball ha posat en valor un projecte com el d’Inbrain, nascut dels centres de recerca del país, i ha explicat que “acompanyem aprojectes com aquest per tal que transcendeixen més enllà de Catalunya i que a la vegada enforteixin l’ecosistema empresarial català”.
Inbrain neuroelectronics, empresa que es troba en la intersecció entre Medtech, Deeptech i Digital Health, està desenvolupant teràpies neuroeletròniques a través d’interfícies neuronals intel·ligents d’alta resolució fetes amb grafè, que tenen capacitat d’estimulació i enregistrament sense precedents pel tractament de trastorns neurològics.
La tecnologia Brain Computer Interface Therapeutics (BCI-Tx) d’Inbrain fa servir les excepcionals propietats del grafè, un material guanyador del Premi Nobel conegut per la seva resistència, flexibilitat i resolució dels senyals neuronals. L’implant cerebral desenvolupat per la companyia té un gruix de tan sols 10 micròmetres i està dissenyat per descodificar i modular l’activitat neuronal de manera segura, i amb una resolució sense precedents, oferint un nou nivell de rendiment en l’emergent camp de la neurologia de precisió i minimitzant l’ús de farmacologia.
Amb aquesta injecció econòmica Inbrain accelerarà el desenvolupament de la plataforma BCI-Tx per a malalties com el Parkinson, l’epilèpsia o la rehabilitació en ictus i recolzarà els assajos clínics en curs, permetrà ampliar l’equip i continuar amb el desenvolupament de la plataforma impulsada per IA per al tractament de malalties d’origen neurològic.
El passat setembre de 2024 la companyia va assolir una fita clau per al desenvolupament del seu producte, i és que va fer la primera prova en humans del dispositiu. Es tracta d’una fita rellevat a nivell mundial, ja que és el primer cop que s’implanta una interfície cerebral (BCI, Brain Computer Interface) feta a base de grafè
Un total de 5 projectes extraordinaris
Aquesta operació s’emmarca en la línia d’Avançsa de Projectes Extraordinaris que actualment suma un total de cinc empreses amb un import de 13 milions d’euros.
L’objectiu d’aquesta línia és donar suport a projectes estratègics de país rellevants en termes d’innovació, creació d’ocupació, foment del reequilibri territorial o altres objectius de la Generalitat de Catalunya.