El canvi climàtic podria reduir la producció de ceps i pinetells a Catalunya

El canvi climàtic podria disminuir la producció dels bolets que fructifiquen a major altitud, com els ceps (Boletus edulis) i els pinetells (Lactarius deliciosus), especialment en algunes de les zones més productives. Així ho posa de manifest una recerca de la Universitat de Lleida (UdL), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la unitat mixta CTFC-Agrotecnio realitzada amb models basats en l’aprenentatge automàtic, una branca de la intel·ligència artificial. Els resultats els han publicat a la revista científica Ecological Informatics.

L’equip ha estimat l’impacte de l’escalfament global fins l’any 2100 sobre cinc espècies de fongs amb alt interès socioeconòmic a Catalunya, utilitzant models predictius basats en algorismes d’aprenentatge automàtic i una base de dades de bolets resultant del mostreig permanent de més de 100 parcel·les durant 20 anys. Els resultats indiquen que l’impacte no serà uniforme: algunes espècies podrien trobar condicions favorables a altituds més elevades, mentre que d’altres patirien una disminució notable de la seua producció.

«El nostre estudi posa de manifest la complexitat dels diferents patrons de fructificació de les diverses espècies de bolets al llarg del territori i la seua gran variació interanual, fet que requereix estudis individualitzats per cada espècie i a llarg termini», explica el professor de la UdL i cap del grup de Recerca Global en Ecosistemes Forestals del CTFC, Sergio de Miguel, que ha coordinat aquest treball.

Aquesta recerca s’emmarca en el marc del projecte Factors ambientals i antropogènics determinants de la biodiversitat i productivitat de fongs en ecosistemes forestals davant el canvi global (FUNFORCHANGE), finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i l’Agència Estatal d’Investigació (PID2022-139558OB-I00).

Text: Comunicació CTFC / Premsa UdL