Llum i creativitat al Campus Montilivi amb una nova edició del projecte Encén Montilivi

El Campus Montilivi serà l’escenari de la tercera edició del projecte Encén Montilivi: La cultura de la llum 2024, un muntatge d’instal·lacions i experimentacions lumíniques ideades per estudiants. Un any més, el Campus s’emplenarà de llum, art i creativitat amb espais reinventats per oferir als visitants una experiència totalment captivadora i plena de sorpreses. L’esdeveniment s’inaugura el 14 de novembre a les 19h a l’entrada de l’edifici P2 de l’Escola Politècnica Superior.
Un total de setze instal·lacions interactives, espectacles audiovisuals i projeccions a gran escala que fusionen llum i arquitectura. Cada racó del Campus es transforma i l’Encén Montilivi el converteix en un escenari ple de màgia i encant. La relació dels projectes lumínics és la següent: Entrellat, Espai/temps, Eclèctic, Força mental, Paranoia lumínica, Guimbar, Teoria del color, Live Art, Cabin Fever, Més Mix ‘24, Lampírids, ScaLEDxtric, Mitgera interactiva, , LLLUUUMMM i Revolució v.2.

La iniciativa, a càrrec del departament d’Enginyeria Elèctrica, Electrònica i Automàtica, té els seus orígens el 2008 en què s’incorporen continguts relacionats amb la il·luminació a diversos graus que s’imparteixen a l’Escola Politècnica Superior (EPS). Els estudiants del graus d’Enginyeria d’Electrònica Industrial i Automàtica i d’Enginyeria Elèctrica cursen a quart curs l’assignatura Instal·lacions Elèctriques un 40% del contingut de la qual és sobre il·luminació. Més concretament, hi treballen aspectes com els sistemes d’il·luminació, el disseny d’espais il·luminats –tant interiors com exteriors-, protocols d’il·luminació i programari relacionat.

Superada la teoria, la resolució de problemes i les pràctiques, els estudiants desenvolupen un projecte d’instal·lació que es pugui dur a terme en el marc d’activitats de divulgació i festivals de llum com Lluèrnia o Vibra, amb l’objectiu que incorporin la seva perspectiva de l’art de la il·luminació.  Segons explica el professor Miquel Rustullet, responsable de l’assignatura i coordinador de la iniciativa Encén Montilivi, “aquest procés ajuda els estudiants a veure el procés al complet” que acaba amb el muntatge en un lloc real “on hi ha més imponderables que al laboratori”.

Com en l’edició de 2023, els organitzadors han programat visites guiades en grup, des de divendres fins a diumenge. Sortiran a les 18:30h i a les 19h des del punt de trobada de l’aparcament de l’edifici P2 de l’Escola Politècnica Superior.
En el marc de la mostra, s’han programat dues xerrades el divendres 15 de novembre a la Sala d’Actes de l’edifici P1 de l’Escola Politècnica Superior. A les 16:30h, Fany Fernández i Tena, enginyera municipal de l’Ajuntament de Girona que està al càrrec del servei d’enllumenat públic de l’àrea de Territori, Urbanisme i Activitats, parlarà a l’entorn d’Una passejada per l’enllumenat públic exterior del municipi de Girona. A les 17h, Carme Feliu Latorre, llicenciada en Dret per la UdG, i en traducció interpretació (anglès, japonès) per la UAB, directora de Nipponia Idiomes i presidenta de la Xarxa d’ex-becaris d’estudis i programes al Japó, parlarà de La llum i les ombres al Japó.