Tres alumni del màster universitari en Gestió Cultural, seleccionats com a residents de Fabra i Coats

La iniciativa, dirigida a antics alumnes de UIC Barcelona, ha estat impulsada per la titulació i ha reconegut els projectes culturals “Sottobosco”, de Chiara Signorelli, i “Mapping Opportunities and Empowering Artists in Barcelona’s Contemporary Art Scene”, de Julia Xavier Fernandes i Blake Zigrossi

Dos projectes de gestió cultural, liderats per alumni del màster universitari en Gestió Cultural de UIC Barcelona, han estat seleccionats per ser residents de Fabra i Coats, Fàbrica de Creació de l’Ajuntament de Barcelona, un projecte de la ciutat comtal que dona suport a artistes i col·lectius de diferents disciplines. “Sottobosco” i “Mapping Opportunities and Empowering Artists in Barcelona’s Contemporary Art Scene” són les propostes triades en procés competitiu per a l’any 2025 que Fabra i Coats acollirà en residència des d’aquest mes de febrer i fins al desembre. La iniciativa ha estat impulsada entre els alumni del mateix màster de UIC Barcelona i vol donar suport al desenvolupament i la implementació dels projectes en el sector cultural.

Sottobosco”, liderat per Chiara Signorelli, alumni del màster del 2012-2013, explora la relació entre naturalesa, tecnologia i percepció humana a través de l’art sonor i audiovisual. Signorelli s’ha inspirat en la biomimesi com a eina per fomentar el diàleg entre diverses disciplines. “La biomimètica i les dades extretes en temps real del bosc serveixen com a inspiració artística, perquè generen un espai que no només promou la creativitat, sinó que també convida a reflexionar sobre la connexió amb la naturalesa i la sostenibilitat ambiental”, explica l’alumni.

El projecte “Mapping Opportunities and Empowering Artists in Barcelona’s Contemporary Art Scene”, dels alumni del 2021-2022 Julia Xavier Fernandes i Blake Zigrossi, facilita als artistes l’accés a recursos, xarxes i oportunitats a Barcelona, i dona així “resposta a una necessitat en l’ecosistema artístic de la ciutat”. La proposta, que està alineada amb la política de Barcelona Refuge City, crea un directori i una biblioteca d’eines per al desenvolupament professional dels artistes. “El projecte també busca amplificar veus marginades per enriquir la diversitat cultural i enfortir les connexions entre artistes, col·leccionistes i organitzacions culturals a través del networking”, afirmen des del projecte.

El comitè d’avaluació ha estat compost per Carles Sala, coordinador executiu de Fabra i Coats; Christoph Pasour, director acadèmic de la titulació, i Claudia Balboa, coordinadora dels estudis de postgrau en Gestió Cultural de UIC Barcelona.

UIC Barcelona, en col·laboració amb Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, obre anualment aquesta convocatòria de dues residències a exalumnes del màster universitari en Gestió Cultural de la Universitat, i ofereix així un espai de treball en un entorn professional que afavoreixi la trobada i la convivència amb la resta de creadors, col·lectius, associacions i agents culturals.

Amb aquesta iniciativa, que busca impulsar projectes internacionals amb capacitat de generar un impacte en l’entorn artístic de la ciutat de Barcelona, la Universitat, des del màster universitari en Gestió Cultural reforça el seu compromís amb la cultura i la societat.