Luis Romera reflexiona sobre els reptes de la universitat en el món actual en un nou seminari organitzat pel CIP

El professor de Filosofia a la Universitat Pontifícia de la Santa Creu (Roma) va subratllar la importància de la formació integral i el pensament crític en l’educació superior
 

L’Institut Cultura i Pensament (CIP) de UIC Barcelona va organitzar el dilluns 17 de febrer un nou seminari interdisciplinari de pensament per a professors, titulat “Reptes de la universitat en el món actual”. En l’acte, que va tenir lloc al Campus Sant Cugat, hi va participar el Dr. Luis Romera, professor de Filosofia a la Universitat Pontifícia de la Santa Creu (Roma), amb una llarga experiència en programes acadèmics similars als que ofereix el CIP, centrats en la tradició de l’educació liberal.

Durant la seva intervenció, el Dr. Romera va parlar sobre quina és la missió de la universitat i va destacar dos aspectes essencials per entendre el paper de la institució acadèmica en el context actual. D’una banda, la importància d’una formació humana integral que vagi més enllà de l’ensenyament acadèmic i la investigació, incidint en tres pilars fonamentals: la recerca de la felicitat i el creixement personal, el compromís cívic i la sostenibilitat. “La universitat no pot eximir-se d’aquests aspectes, no són suficients… Cal anar més enllà”, va afirmar.

En aquest sentit, Luis Romera va analitzar com el context social actual està marcat per una “vivència exterioritzada”, en què “la identitat es construeix des d’elements externs, com el poder o la possessió de béns materials”. Això fa que la formació acadèmica hagi d’oferir no només coneixements tècnics, sinó també obrir horitzons des de l’antropologia o l’ètica per comprendre la pròpia identitat i orientació vital. En aquesta línia, va defensar que la universitat, especialment les institucions d’inspiració cristiana, ha d’aportar una dimensió transcendent per ajudar els estudiants a comprendre la seva identitat de manera profunda i harmònica. “No podem limitar-nos a buscar l’interès personal. Els ciutadans han de buscar el bé comú, però no es pot imposar amb lleis. És una instància d’origen religiós”, va destacar Romera.

Durant el debat posterior a la ponència, els assistents van tenir l’oportunitat de compartir inquietuds i reflexions sobre el paper de la universitat en la societat contemporània. Un dels punts més comentats va ser el repte que suposa l’impacte de la intel·ligència artificial en la formació acadèmica i la necessitat de fomentar el pensament crític. El Dr. Romera va concloure, subratllant la importància de la vocació sapiencial de la universitat: “Com a universitat, hem d’ajudar l’alumnat a prendre consciència de la seva exigència interior i a aprofundir en la pregunta sobre on es troba l’autenticitat”.

El cicle de seminaris interdisciplinaris de pensament del CIP té com a objectiu fomentar el diàleg i la reflexió entre professors de diverses disciplines, tot abordant temes fonamentals per a la societat i la universitat. Amb iniciatives com aquesta, el CIP referma el seu compromís amb la promoció del pensament crític i la recerca d’una formació integral per a la comunitat acadèmica.