L’investigador Lluís Montoliu del Centre Nacional de Biotecnologia del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CNB-CSIC) i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa en Malalties Rares de l’Institut de Salut Carlos III ha afirmat que l’ètica de la investigació permet preguntar-se el propòsit dels estudis científics i assegurar-se que són acordes a les normes establertes, i que també protegeix el personal investigador de males pràctiques perquè estableix unes limitacions.
Montoliu ha impartit la conferència «Implicacions ètiques de la investigació en l’àmbit de la biotecnologia» durant la I Jornada de Biotecnologia de l’Institut d’Aqüicultura de Torre de la Sal i la Universitat Jaume I, que ha reunit més de 70 investigadors i investigadores d’aquests dos centres per a afavorir noves sinergies d’investigació conjunta i un centenar d’alumnes del Grau en Bioquímica i Biologia Molecular.
En la seua opinió, dels quatre principis de la bioètica (no fer mal, fer el bé, consentiment informat i justícia), el principi del consentiment informat seria un dels més importants, perquè permet a les persones decidir sobre com i fins on arribarà la seua participació en un estudi científic, que acompanyat pels preceptes de la normativa de protecció de dades, evita, per exemple, obtenir informació no autoritzada al creuar diferents bases de dades.
Durant la conferència, ha recomanat llegir-se la Declaració de Hèlsinki (1967), i ha remarcat que l’article 36 obliga el personal científic a publicar tant els resultats positius com els negatius. Montoliu ha defensat l’experimentació amb animals «perquè és indispensable per a l’ésser humà», però ha remarcat que està estrictament regulada i que ha d’oferir una total transparència pel que respecta a com es fa. En acabar, ha convidat a tothom a reflexionar sobre l’experimentació genòmica.
La presentació de la jornada ha estat a càrrec del vicerector d’investigació de l’UJI, Jesús Lancis, i la directora de l’IATS-CSIC, Ariadna Sitjà, acompanyats per la investigadora de l’IATS-CSIC, Ana Gómez, i l’investigador de l’UJI Aurelio Gómez Cadenas, impulsors d’aquesta iniciativa per a reunir en una jornada el personal investigador dels dos centres.
Divendres, 21 de febrer, a les 18.30 hores, Lluís Montoliu presentarà el seu llibre No todo vale. ¿Qué hace un científico hablando de ética? a la llibreria Argot de Castelló de la Plana amb la participació de Jesús Lancis, vicerector d’Investigació; Laura Bernal, tècnica responsable del Comitè d’Ètica; i Ramón Feenstra, professor d’Ètica en el Departament de Filosofia i Sociologia de la Universitat Jaume I.