D’entre els projectes, destaquen quatre productes que ofereixen solucions innovadores i sostenibles dins l’àmbit de la salut. Es tracta d’un cosmètic lliure de plàstic; un tractament per a l’acne sense ús d’antibiòtics; una nanomolècula d’administració nasal per regular la gana i la resistència a la insulina, i un dispositiu per a la rehabilitació cervical
La Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) serà present al 4FYN de 2025 amb vuit projectes d’innovació i transferència. La Universitat hi participarà amb un estand el 5 i 6 de març on mostrarà quatre projectes de recerca sorgits a la Universitat i quatre empreses emergents liderades per antics alumnes que han transformat les seves idees en iniciatives que destaquen el talent, la creativitat i l’emprenedoria de la comunitat universitària de UIC Barcelona.
“Els projectes presentats per UIC Barcelona, especialment centrats en l’àmbit de la salut, posen en valor la capacitat de la Universitat per generar solucions innovadores amb impacte social”, explica el Dr. Román Pérez, vicerector de Recerca, Innovació i Transferència del Coneixement de UIC Barcelona. Aquests projectes es presentaran al 4YFN 2025, la plataforma global que connecta empreses emergents, inversors i empreses per impulsar el futur de la tecnologia i la innovació, la qual cosa consolida UIC Barcelona com un agent rellevant en l’ecosistema universitari d’innovació i transferència.
Pel que fa als productes patentats fruit de projectes competitius de l’àmbit biosanitari, UIC Barcelona presenta Spinertial, Biomelt, Microbiome to cure acne i Nanobesity.
El dispositiu Spinertial neix de les sinergies entre la recerca en fisioteràpia i la bioenginyeria per tal de contribuir a la prevenció i rehabilitació de la zona cervical, tant per part del pacient de manera autònoma a casa seva com per part dels especialistes amb un ús clínic. El cosmètic sostenible Biomelt també és el resultat de la recerca en l’àmbit de la bioenginyeria. En aquest cas, gràcies a l’ús de biomaterials, la Universitat presenta un producte biodegradable i sense plàstic que es pot adaptar a les necessitats de les empreses dermocosmètiques.
Desenvolupats dins l’àmbit biomèdic, Microbiome to cure acne i Nanobesity són dues solucions innovadores que permeten combatre l’acne i l’obesitat i la diabetis de manera poc invasiva. Concretament, Microbiome to cure acne contribueix a la reducció de l’ús d’antibiòtics en el tractament de l’acne gràcies a la identificació d’un bacteri que n’inhibeix l’agent que el causa. D’altra banda, Nanobesity permet controlar l’obesitat i la resistència a la insulina mitjançant l’administració nasal de la primera nanomedicina dirigida directament al cervell.
Quant a projectes empresarials, la Universitat presenta les empreses emergents Diip Artificial Intelligence, Additive Spaces, Brickbro i MedBrain Global.
Impulsada per l’alumni d’ADE David Santana, Diip AI, una empresa emergent de DeepTech, ofereix solucions integrals impulsades per IA per augmentar la productivitat a empreses de construcció i industrials. Pel que fa a Additive Spaces, fundada per Jesús Subirana, exalumne d’Arquitectura, fomenta la innovació sostenible en la construcció mitjançant processos, materials i solucions avançades, amb la fabricació additiva com a tecnologia central. D’altra banda, Brickbro, fundada per l’alumni d’ADE Guillermo Preckler, utilitza tecnologies avançades com Big Data, intel·ligència artificial (IA) i aprenentatge automàtic per oferir solucions innovadores en la recerca de propietats comercials i presa de decisions. Finalment, MedBrain Global, dirigida per Pol Ricart, graduat en Medicina per UIC Barcelona, neix de la necessitat de la població per obtenir accés a un diagnòstic mèdic precís. El projecte crea una acció que consisteix en una aplicació mòbil que guia els usuaris mitjançant una entrevista clínica i un examen físic, i permet obtenir un diagnòstic precís i un pla de tractament en menys de 15 preguntes.
Els vuit projectes són els següents
“Cadascuna de les iniciatives reflecteix la capacitat d’abordar reptes reals des de perspectives innovadores, i contribueixen a construir un futur més sostenible, eficient i accessible”, comenta el Dr. Roman Pérez. “En el 4YFN 2025 tindrem l’oportunitat de mostrar la nostra aposta en innovació i emprenedoria, en línia amb el nostre compromís social. Els vuit projectes presentats destaquen la transformació d’idees en iniciatives impactants, i són un clar exemple del talent i l’emprenedoria de la comunitat universitària”, afegeix el vicerector.
UIC Barcelona té com a objectiu contribuir al desenvolupament del coneixement, la tecnologia i la millora de la qualitat de vida. La recerca de UIC Barcelona pivota sobre dos eixos estratègics que abracen tota la recerca multidisciplinària que es fa a la comunitat científica de la Universitat: “Salut i atenció integral” i “Persona i innovació social”. Les diferents línies de recerca focalitzades en aquests dos àmbits són dinàmiques i inclusives, per tal d’evolucionar i adaptar-se a les diferents necessitats de la societat.