La rectora Eva Alcón defensa que «apostar per la universitat és una responsabilitat ineludible» per a superar els grans reptes i contribuir al futur d’Europa

La presidenta de CRUE i rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha assegurat que «apostar per la universitat és una responsabilitat ineludible per a abordar amb garanties els grans reptes que comporta la digitalització, la intel·ligència artificial, el desenvolupament d’energies netes i construir una Europa basada en el coneixement i garantir el seu futur». En aquest sentit, ha puntualitzat que, en un moment en el qual la innovació se situa com a pedra angular del creixement i la competitivitat, «resulta essencial enfortir el sistema universitari espanyol per a transferir coneixement científic i tecnològic i, a més, fer-ho amb la voluntat de preservar el model social europeu».

Alcón ha realitzat aquestes afirmacions durant la seua conferència «Radiografia de la universitat espanyola: del seu impacte social als reptes de futur», que forma part del cicle de xarrades organitzat pel Club de Encuentro Manuel Broseta a València. L’acte ha estat dirigit per la presidenta del Club, Amparo Matíes, i la professora del Departament de Dret Públic de l’UJI i sòcia del Club Amparo Montañana, ha sigut l’encarregada de presentar la rectora. La conferència ha reunit una nodrida representació d’autoritats i de la societat civil valenciana.

En la seua intervenció, la rectora ha detallat algunes de les principals contribucions socials del sistema universitari espanyol a partir de les conclusions de l’informe La universitat en xifres, un document amb el qual la CRUE «fa un exercici de transparència i rendició de comptes amb la societat que, pràcticament, no té rèplica en cap altre país».

Aquest informe, segons ha exposat, constata que «els joves creuen en la universitat com a espai d’oportunitats i inversió de futur», com demostren, d’una banda, el fet que l’estudiantat universitari ha crescut un 18% mentre que la població jove s’ha reduït un 20% i, d’altra banda, que, en termes d’ocupabilitat, dels 3,6 milions d’ocupacions creades a Espanya entre 2014 i 2023, dues terceres parts van ser ocupades per persones amb educació superior.

La presidenta de CRUE també ha posat en valor les aportacions de les universitats en investigació, transferència de coneixement i innovació, amb un impacte reconegut internacionalment que situa a Espanya com el sisè país en nombre d’universitats en el TOP 1000 de l’Academic Ranking of World Universities 2023. Lluny d’un optimisme autocomplaent, Alcón també ha compartit reptes a abordar, com ara fomentar les vocacions STEM, corregir la sobrequalificació, incrementar la inversió en R+D i intensificar la col·laboració de les universitats amb el teixit social i productiu.

Finalment, ha advertit de l’error que suposaria no aprofitar tot el potencial del sistema universitari espanyol «en un moment crucial per a Europa, en el qual la innovació adquireix un caràcter estratègic, per no dir vital, per a garantir el creixement econòmic i la competitivitat d’Europa davant d’altres potències com els Estats Units i la Xina». Per això, ha assegurat que la reivindicació de millorar el finançament de les universitats, de l’R+D+i i avançar cap a marcs normatius equiparables amb Europa «són una excel·lent garantia per a un progrés responsable en un context global complex i altament competitiu».