El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, acompanyat per la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, ha visitat avui les instal·lacions, ubicades a l’Edifici GPA de Barcelona, de l’empresa Open Cosmos, que dissenya, fabrica i opera missions espacials, proporcionant accés directe a dades satel·litàries d’alta qualitat a escala global. Durant la visita, han pogut conèixer de primera mà els avenços i les novetats de les dues missions satel·litàries d’observació de la Terra impulsades fins ara pel Govern de la Generalitat de Catalunya, adjudicades a Open Cosmos.
El titular d’Empresa i Treball, després d’observar els processos de fabricació de satèl·lits, ha destacat la importància d’aquesta tasca en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, el pla del Govern per potenciar la nova economia de l’espai.
Durant la visita, els responsables d’Open Cosmos han realitzat una demostració pràctica que ha inclòs dos aspectes clau de les seves operacions: el control de satèl·lits i el funcionament de la plataforma DataCosmos, una eina de gestió i anàlisi de les dades satel·litàries que ofereix un gran potencial per a la investigació, el desenvolupament d’aplicacions empresarials i la millora de la gestió del territori.
El conseller Sàmper ha subratllat la importància d’aquestes iniciatives per al futur del sector espacial a Catalunya i per a la resiliència climàtica, destacant que “les missions satel·litàries d’observació de la Terra no només serveixen per obtenir imatges de gran valor per a la gestió territorial, sinó que també són una gran oportunitat per generar aplicacions innovadores que contribueixin a la competitivitat i sostenibilitat de les empreses catalanes”. En aquest mateix sentit, la secretària de Polítiques Digitals, Maria Galindo, ha afegit que la creació d’infraestructures satel·litàries “és essencial per a l’impuls de l’ecosistema espacial català, amb impactes positius en àmbits com el tecnològic, la investigació i la protecció del medi ambient”.
La missió ‘Menut’, dissenyada, construïda i operada per Open Cosmos, és la segona de l’Estratègia NewSpace de Catalunya i la primera d’observació de la Terra. El nanosatèl·lit que la proveeix, el Menut, orbita a uns 500 km de la Terra i, gràcies a la càmera d’última generació amb què està dotat, captura imatges de Catalunya amb una resolució de fins a 5 metres que, després de ser analitzades i tractades, permeten monitorar el territori. Les dades obtingudes ja són utilitzades per diversos sectors productius per millorar la gestió del territori, fer seguiment de l’ús del sòl i afrontar reptes com la sequera i la crisi climàtica.
Les imatges processades provinents de la missió Menut són accessibles des de principis d’aquest mes a la plataforma web pública Visor Menut, una eina desenvolupada per l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) en el marc de l’Estratègia NewSpace que permet a qualsevol usuari consultar, descarregar i utilitzar les imatges per a diferents finalitats, com ara la investigació acadèmica i el desenvolupament de noves tecnologies i solucions innovadores per a empreses i institucions.
Open Cosmos és també l’empresa adjudicatària del disseny, construcció i operació de la quarta missió satel·litària –i segona d’observació de la Terra- impulsada pel Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace, que complementarà, ampliarà i millorarà les prestacions del ‘Menut’. El microsatèl·lit que formarà part d’aquesta missió, actualment en procés de construcció, es fabricarà íntegrament a Catalunya gràcies, precisament, a les noves instal·lacions d’Open Cosmos a Barcelona, que disposen d’una sala blanca, entre altres innovacions punteres.
En paraules de Rafel Jordà, CEO d’Open Cosmos: «aquest nou satèl·lit de l’Open Constellation fet a Catalunya permetrà no només desenvolupar tecnologia capdavantera, sinó també impulsar l’ecosistema espacial de la regió, generant noves oportunitats econòmiques i reforçant el paper de Catalunya com a pionera en el sector NewSpace. Estem consolidant un model d’innovació i desenvolupament que situarà Catalunya a l’avantguarda en l’àmbit europeu i mundial.«
Amb aquesta visita, el conseller i la secretària han reafirmat el compromís del Govern amb l’impuls i el desenvolupament de la nova economia de l’espai, que ajuden a situar l’ecosistema espacial català al tauler de joc internacional vinculat a aquest nou àmbit emergenti consolidar Catalunya com un referent en el sector espacial a escala europea.