La Universitat acull una jornada interactiva de portes obertes amb motiu del Dia Internacional del Càncer Infantil

Grup d’investigació de Rosa Noguera, catedràtica d’histologia del Departament de Patologia de la Universitat de València.

Grup d’investigació de Rosa Noguera, catedràtica d’histologia del Departament de Patologia de la Universitat de València.

La Facultat de Medicina de la Universitat de València acull dimarts 18 de febrer, a la vesprada, en el marc del Dia Internacional del Càncer Infantil (que se celebra dissabte dia 15), una jornada de portes obertes interactiva sobre el càncer infantil, dirigida a associacions, famílies i persones interessades a conéixer l’estat actual de les investigacions sobre aquesta patologia. L’acte l’ha organitzat l’Institut d’Investigació Sanitària INCLIVA, de l’Hospital Clínic Universitari de València.

La jornada se celebrarà de 17 a 19.30 hores per sensibilitzar sobre aquesta malaltia a la Sala de Microscopis 2 de la Facultat de Medicina de la Universitat de València (avinguda de Blasco Ibáñez, 17, planta 1), on treballa el Grup d’Investigació Translacional de Tumors Sòlids Pediàtrics de l’INCLIVA, impulsor de la iniciativa.

Amb la finalitat de controlar l’aforament es recomana a les persones que desitgen assistir-hi que ho confirmen a través d’aquest enllaç:

https://form.typeform.com/to/AAuu7NMs

L’objectiu principal de la jornada és que els assistents puguen conéixer de primera mà com es desenvolupa el procés d’investigació al laboratori, les investigacions sobre aquesta patologia i també aclarir els seus dubtes i traslladar als investigadors les seues inquietuds i suggeriments.

“Es tracta d’una jornada divulgativa i pràctica en la qual els participants podran familiaritzar-se, per exemple, amb el processament de mostres per a microscòpia òptica, tumors artificials i el seguiment en temps real de les cèl·lules tumorals en cultiu. Serà una ocasió també perquè pregunten directament als investigadors i els ajuden a incorporar als seus estudis la perspectiva del pacient”, resumeix Rosa Noguera, catedràtica d’histologia del Departament de Patologia de la Universitat de València i coordinadora del grup d’INCLIVA citat.

La doctora Noguera destaca que en el càncer infantil “hi ha més alegries que tristeses, perquè el 80% dels xiquets es curen i els avanços són continus”, però afegeix que “és necessari fer un esforç col·lectiu, perquè queda molt per fer i continuar investigant per millorar el diagnòstic i el tractament dels xiquets i els adolescents que pateixen aquesta malaltia”.

La doctora Noguera és, a més, investigadora principal d’un dels grups del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Càncer (CIBERONC), de l’Institut de Salut Carles III (ISCIII), del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, del Grup d’Investigació ResPediaTu, de la Universitat de València, i professional del Servei de Pediatria de l’Hospital Clínic de la Universitari de València.

En la jornada participaran uns altres investigadors del grup de l’INCLIVA que dirigeix, de la UV i del CIBERONC. Seran els doctors en medicina Samuel Navarro, cap de la Secció d’Anatomia Patològica de l’Hospital Clínic Universitari de València i catedràtic d’anatomia patològica de la UV; Jaime Verdú, cap de la Secció d’Hematooncologia de l’Hospital Clínic Universitari de València; la doctora en biotecnologia Amparo López-Carrasco, i els graduats en biotecnologia Isaac Vieco i Karina Parra.

En la jornada s’utilitzaran els microscopis del Departament de Patologia de la Facultat de Medicina de la UV; diferents rigideses de les matrius artificials que s’utilitzen per a fabricar els tumors artificials; ordinadors per a veure vídeos de cèl·lules en temps real presos amb l’Holomonitor M4 livecellimagingsystem (adquirit amb fons del projecte FIS20/01107 (ISCIII)); imatges de mostres de tumors artificials amb diferents tincions, i imatges de les característiques genètiques tumorals.

Aquesta jornada de portes obertes s’emmarca en la iniciativa CONNECTA INCLIVA, posada en marxa l’any 2020 amb l’objectiu de connectar la investigació i la societat i afavorir una investigació i una innovació més inclusiva.