Consellera Martínez Bravo: «Les competències digitals són fonamentals per la inclusió educativa, social i laboral»

La titular de Drets Socials i Inclusió ha visitat un grup d’alumnes del projecte Codicrack d’alfabetització digital

Es tracta d’una formació gratuïta adreçada a infants i adolescents entre 9 i 17 anys i joves extutelats

Visita a l'activitat de codicrack a Altafulla{«name»:»2025/02/13/14/51/7da3e0d6-3f0f-43ce-8bd6-7c6512a95e6a.jpeg»,»author»:»DSO»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:135424}

La consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha visitat aquest matí a Altafulla un dels cursos del projecte Codicrack de competències digitals per infants i joves. Ho ha fet acompanyada del coalcalde del municipi, Jordi Molinera, i el vicerector de la UPC, Joan Gispets. En el decurs de la visita, la consellera s’ha pogut reunir amb el grup d’adolescents que estan participant d’aquesta formació impulsada pel Departament amb fons europeus Next Generation EU i en col·laboració amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

“A Catalunya, un de cada tres infants es troba en situació de pobresa o d’exclusió, una realitat que afecta diversos àmbits de la vida, com poden ser l’accés a competències o equipament digital”, ha destacat Martínez Bravo, que ha afegit, “en aquest sentit, la infància i l’adolescència vulnerable afronta una triple bretxa digital: en l’accés a internet, en disponibilitat d’equipament i en l’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació”.

Per dotar d’oportunitats de formació en digitalització als infants i adolescents i per reduir la bretxa digital, el Govern impulsa Codicrack, un projecte finançat amb 7.317.000 euros del fons Next Generation EU. En el marc d’aquesta iniciativa, Catalunya ha previst formar 31.813 infants i adolescents de 9 a 17 anys, prioritzant els que es trobin en situació de vulnerabilitat, i joves extutelats.

Codicrack combina coneixements, habilitats i actituds que comportin un ús segur, crític i responsable de la tecnologia, no només per l’aprenentatge o la feina, també per la participació en societat i la interacció amb els altres. “Aquestes competències, tenint en compte l’entorn digital en què vivim, són fonamentals per la inclusió educativa, laboral i social”, ha destacat Martínez Bravo, “per això l’objectiu del projecte és estendre-les entre infants i adolescents, especialment els més vulnerables per evitar que ningú no quedi enrere”.

El projecte es va iniciar a finals de 2024 i es continuarà implementant durant 2025 en horaris i períodes no lectius (extraescolars, vacances d’estiu…). De fet, el d’Altafulla és un dels 36 cursos que ja han començat. A més, de moment hi ha programades una trentena de formacions més que en conjunt beneficiaran més de 600 alumnes.

Codicrack preveu dues modalitats de formació. D’una banda, competències digitals bàsiques per a nens i nenes d’entre 9 i 13 anys; i de l’altra, de competències digitals avançades per a adolescents d’entre 14 i 17 anys i joves extutelats, per afavorir-ne l’ocupabilitat. El contingut de les sessions aborda la cerca i gestió de la informació; la comunicació i la col·laboració; la creació de continguts digitals; la seguretat, o la resolució de problemes. L’eina de suport principal és la plataforma educativa específica creada pel Ministerio de Juventud e Infancia.

Cada curs té 32 hores de sessions presencials, 40 hores d’autoformació online i 18 hores de informació complementària. Les persones participants poden obtenir un certificat si cursen un mínim de 30 hores de formació.

Pel que fa a la gestió, el Departament de Drets Socials i Inclusió impulsa el projecte de la mà de la Fundació Politècnica de Catalunya de la UPC. A banda d’impartir els cursos, aquesta entitat és l’encarregada de seleccionar el personal formador i monitor, cercar l’alumnat, disposar d’instal·lacions, aules i equipament informàtic, així com cercar la col·laboració amb els ens locals i amb organitzacions i associacions. En aquest sentit, la UPC ha activat el web codicrack.upc.edu, on les entitats i ajuntaments interessats en sumar-se al projecte poden sol·licitar informació.

Tot seguit, la consellera s’ha desplaçat a Tarragona on s’ha reunit amb l’alcalde de la ciutat, Rubén Viñuales, i ha signat el llibre d’honor.

Next generation{«name»:»2025/02/13/14/41/d22ce1ac-cf64-4996-aaf8-dc3f4a627b0d.jpg»,»author»:»DSO»,»type»:»0″,»location»:»0″,»weight»:92754}

Deja un comentario