La influència de la Xina en l’ocupació manufacturera a l’Àfrica

Una tesi doctoral de la Universitat de les Illes Balears revela l’impacte del comerç xinès en l’ocupació manufacturera a l’Àfrica subsahariana.

Una tesi doctoral defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears (UIB) ha analitzat l’impacte de l’entrada de la Xina als mercats internacionals, especialment des de la seva adhesió a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) el 2001, en l’ocupació del sector manufacturera a l’Àfrica subsahariana. La investigació, realitzada per Moussa Sidibeen el marc del programa de Doctorat en Economia Aplicada, se centra en 17 països de la regió entre 1992 i 2018.

L’estudi destaca que la Xina ha esdevingut el principal soci comercial dels països africans, aprofitant el seu avantatge comparatiu en la producció de béns manufacturats de baix cost i la demanda creixent de matèries primeres. Aquesta relació comercial ha tengut un impacte significatiu en l’ocupació manufacturera a l’Àfrica, amb una disminució notable des de 2001, coincidint amb l’enfortiment dels vincles comercials amb la Xina.

La tesi identifica dos mecanismes clau per entendre els efectes del xoc comercial xinès:

  1. Equilibri general. La competència creixent del sector manufacturer xinès ha impulsat una especialització basada en l’avantatge comparatiu en el sector de recursos naturals dels països africans, la qual cosa ha reduirà la producció i l’ocupació manufacturera a llarg termini.
     
  2. Equilibri parcial. El xoc comercial xinès podria tenir efectes positius en la producció manufacturera si l’efecte de productivitat derivat de la importació de béns intermedis a menor cost supera l’efecte negatiu de la competència.

L’anàlisi empírica de la tesi revela tres resultats principals:

  • Primer, entre 1992 i 2001, les importacions manufacturades de la Xina no varen tenir un efecte significatiu en l’ocupació manufacturera dels 17 països seleccionats.
     
  • Segon, entre 2001 i 2010, aquestes importacions varen causar una caiguda de -2,6 punts en l’ocupació, un efecte negatiu dues vegades més gran que el registrat als Estats Units.
     
  • Tercer, durant el període 2010-2018, la disminució de l’ocupació va ser menor, cosa que confirma que els efectes tendeixen a suavitzar-se a llarg termini.

A més, es varen observar efectes positius en el creixement de l’ocupació manufacturera a través de l’augment de la productivitat derivat de la importació de béns intermedis a menor cost, tot i que amb menys importància estadística que els efectes negatius de la competència.

En conclusió, la tesi doctoral de la UIB proporciona una anàlisi detallada de com el comerç amb la Xina ha influït en l’ocupació manufacturera a l’Àfrica subsahariana. Destaca la necessitat de polítiques que abordin els desafiaments i oportunitats derivats d’aquesta relació comercial.

Doctoranda: Moussa Sidibe 
Títol: «The China shock in Africa: Cross-country evidence of the effects of import competition on manufacturing employment».
Direcció de la tesi: Dr. José Luis Groizard Cardosa
Programa de Doctorat en Economia Aplicada 

Data de l’esdeveniment:
12/02/2025

Data de publicació: Wed Feb 12 07:15:00 CET 2025

Deja un comentario