UIC Barcelona impulsa l’ICAIST 2025, un congrés internacional sobre transformació estratègica potenciada per la IA

Especialistes acadèmics d’universitats com Birkbeck University of London, Brunel University of London o UIC Barcelona presenten avui i demà investigacions relacionades amb l’aplicació de la IA en el camp de Direcció de Persones i Estratègies

El Congrés ICAIST, organitzat per UIC Barcelona en col·laboració amb Birkbeck University of London i Brunel University of London, ha reunit acadèmics internacionals i líders empresarials per debatre com la intel·ligència artificial generativa està revolucionant la gestió del talent, la dinàmica organitzativa i el futur del treball. L’esdeveniment ha estat liderat pels professors d’ADE Alba Manresa i Ruggero Colombari, en col·laboració amb Ammar Sammour, Nawaf Al-Ghanem i Weifeng Chen.

El programa inclou sessions plenàries, taules rodones i presentacions d’experts internacionals, com la cofundadora de Somia Solutions i professora de UIC Barcelona Tetiana Klymchuk, o la directora d’Innovació Estratègica i Transformació a Hinojosa Packaging Group, Mireia Garcia Roca.

La professora del màster en Data Science de UIC Barcelona i CEO de Somia Solutions, Tetiana Klymchuk, durant la conferència d’obertura ha advertit que moltes empreses no estan preparades per implementar la intel·ligència artificial (IA) i la majoria d’aquestes “estan començant” en aquest àmbit.

Durant la seva intervenció al Congrés ICAIST, Klymchuk ha explicat que gran part de les companyies espanyoles es troben en la “fase 1, la de digitalització, o en fase 2, la d’explotació de dades” del procés d’implantació de la IA. “Són molt poques les que ja estan immerses en projectes reals d’aquesta tecnologia”, ha afegit.

L’especialista ha explicat que la IA encara “genera resistència, molt més que altres tecnologies” i que “hi ha molt desconeixement”. En la seva opinió, “molta gent no vol utilitzar-la perquè creu que amb el temps ens acabarà substituint, però això sempre ha passat amb l’arribada de la tecnologia i els robots. Per això, és important impartir formacions als treballadors, instaurar aquesta cultura que la productivitat augmenta i crear tasques de valor i impacte”.

En el congrés també hi ha hagut una taula rodona amb líders industrials en la qual han participat Aurora Maggio (Zefi.ai), Fernando Navas Cusí (Navas & Cusí Advocats), Juan Castellet (Medical Training Institute) i Juan Riviere (Google).

L’ICAIST 2025 ha servit com un espai de reflexió i aprenentatge en què acadèmics i experts han compartit coneixements sobre l’impacte de la intel·ligència artificial en la gestió estratègica i organitzativa. Amb un enfocament pràctic i multidisciplinari, el congrés ha posat de manifest la necessitat que empreses i institucions avancin en l’adopció de la IA, i superin barreres culturals i tecnològiques. La iniciativa de UIC Barcelona reforça el seu compromís amb la innovació i la transferència de coneixement, i impulsa el debat sobre el futur del treball i la transformació digital en l’àmbit empresarial.