Una calculadora de petjada ecològica infantil i un estudi sobre la unió de la metafísica amb l’arquitectura biodigital i la sostenibilitat han estat els projectes guanyadors
L’Oficina de Cooperació i Desenvolupament Sostenible de UIC Barcelona va celebrar el 28 de gener passat el lliurament de premis de la III edició dels Premis per als Treballs Finals de Grau (TFG) i Treballs Finals de Màster (TFM) sobre drets humans, sostenibilitat i acció social. L’acte, organitzat en el marc de la festivitat de Sant Tomàs d’Aquino, patró dels estudiants, ha reconegut aquest any dues propostes innovadores en pro de la sostenibilitat:
El treball “Ecological Footprint Calculator for Primary Students” d’Oriol Uroz Rubio, alumne del grau en Educació Primària, ha estat premiat com el millor TFG. El projecte, tutoritzat per la Dra. Mónica Fernández Morilla, proposa una calculadora de petjada ecològica adaptada a estudiants de primària com una eina innovadora i accessible (es pot descarregar en línia) per fomentar hàbits sostenibles des de la infància.
El millor TFM ha recaigut en “Wingy bones. A metaphysical journey in Biodigital Architecture” de Konstantina Melachropoulou i dirigit pel Dr. Alberto Estévez i la Dra. Yomna K. Abdalah. L’alumna del Master’s Degree in Biodigital Architecture de UIC Barcelona School of Architecture explora la intersecció de la metafísica, l’arquitectura biodigital i la sostenibilitat, proposa un enfocament contemporani de l’arquitectura que respon a les necessitats físiques, però també a les experiències metafísiques dels usuaris, amb un fort compromís amb la sostenibilitat i els ODS.
A l’acte, hi ha participat la vicerectora de Comunitat Universitària, la Dra. Esther Jiménez, que ha destacat la tasca de l’Oficina de Sostenibilitat i Cooperació de la Universitat i la importància de promoure aquest tipus de convocatòries que impulsen l’estudi de propostes innovadores i sostenibles. “Des de UIC Barcelona apostem per l’excel·lència acadèmica, amb un fort compromís amb la societat i sempre al servei d’aquesta i amb impacte”, argumenta la vicerectora.
Per la seva banda, la Dra. Sílvia Albareda, directora de l’Oficina de Sostenibilitat i Cooperació, ha remarcat l’alta competitivitat dels premis, ha destacat la qualitat excel·lent de tots els projectes presentats, tots qualificats amb més d’un 8. “Cada any la Universitat rep propostes de gran valor en aquests premis. L’impacte social és evident, i reflecteix la implicació dels nostres estudiants en els reptes globals”, ha afirmat la Dra. Albareda.
La convocatòria per presentar projectes en la IV edició dels Premis TFG/TFM sobre drets humans, sostenibilitat i acció social ja està oberta.