La Facultat de Dret de la UIB participarà, a través de la seva Clínica jurídica, en una missió internacional d’observació electoral (MOE) dirigida per la Clínica de Derechos Humanos de Sevilla
La Facultat de Dret de la Universitat de les Illes Balears participarà, a través de la seva Clínica jurídica, amb estudiants, professors i advocats, en una missió internacional d’observació electoral (MOE) de les eleccions generals d’Equador, que tendran lloc dia 9 de febrer, al seu consolat a Palma.
La missió serà dirigida per la Clínica de Derechos Humanos de la Universitat de Sevilla, que ha estat convidada pel Consell Nacional Electoral d’Equador per la seva experiència de quatre anys en aquest tipus de missions i la seva reconeguda trajectòria en la promoció dels drets humans i la supervisió de processos democràtics d’àmbit global. En aquesta missió, participaran les clíniques jurídiques de les universitats de Sevilla, Girona i les Illes Balears, amb desplegament en tres consolats d’Equador a Espanya: Sevilla, Barcelona i Palma. A Palma, la votació es farà al Casal de Barri de l’Escorxador, de 9 a 19 hores, el 9 de febrer.
Els observadors electorals seguiran la metodologia de les missions internacionals d’observació electoral realitzades en altres països on es celebren eleccions, com les organitzades per la Unió Europea, l’OSCE, l’Organització d’Estats Americans o per entitats no governamentals com la Fundació Carter.
El treball de la missió internacional es desenvoluparà abans, durant i després de les eleccions, oferint una oportunitat única perquè els estudiants de Dret es familiaritzin amb els estàndards internacionals (sufragi universal, lliure i igual, vot secret, dret a un recurs legal efectiu, dret a un recompte just) i les bones pràctiques per a unes eleccions democràtiques. Entre aquestes, destaquen la transparència del procés electoral, la imparcialitat, neutralitat, independència i eficàcia de l’administració electoral, la cobertura equilibrada de la campanya electoral i una campanya i votació lliures de violència i intimidació.
Els membres de la missió internacional tendran les credencials d’observadors de curta durada. La seva tasca principal serà observar el dia de la votació i durant l’escrutini, i informar sobre les seves observacions mitjançant uns formularis estandarditzats.
Les missions d’observació electoral pretenen contribuir a la construcció, consolidació i millora dels sistemes democràtics, reduir els nivells de frau, pràctiques irregulars i intimidació, reforçar la transparència del procés electoral i enfortir el respecte dels drets humans i la legitimitat de les autoritats sorgides d’un procés electoral transparent.
El cap de la Missió serà el professor Pablo Gutiérrez Vega, de la Universitat de Sevilla, i la Clínica de Derechos Humanos de Sevilla coordinarà la col·laboració en aquests comicis de la Universitat de Girona i la Universitat de les Illes Balears, que realitzaran les mateixes funcions des de Barcelona i Palma, respectivament, unint esforços acadèmics i tècnics per a dur a terme una observació rigorosa i imparcial. A la Universitat de Girona, el professor Marco Aparicio Wilhelmi serà el coordinador de la missió, mentre que a la UIB, la professora Margalida Capellà, directora de la Clínica jurídica de la UIB, serà la responsable de la coordinació.
Aquesta col·laboració no només enfortirà l’anàlisi i la cobertura del procés electoral, sinó que també destacarà la importància de la cooperació interdisciplinària i interinstitucional en l’àmbit dels drets humans i la democràcia.
Data de publicació: 05/02/2025