Un professor de Dret adverteix de la necessitat d’implementar un escut fiscal que eviti la confiscatorietat

El jurista Jordi de Juan ha estudiat la limitació conjunta d’imposició renda/patrimoni en el marc del grup de recerca de la Universitat GRE – Drets, Agenda 2030 i Recuperació Sostenible a Catalunya (RESCAT 2030)

El Dr. Jordi de Juan, director de la Càtedra d’Empresa Familiar de UIC Barcelona i professor de la Facultat de Dret, ha publicat recentment la seva recerca sota el títol “Reflexiones críticas en torno al límite conjunto de imposición renta/patrimonio: la necesaria determinación de un escudo fiscal de no confiscatoriedad”, en la revista Crónica Tributaria, que gaudeix del màxim nivell d’indexació acadèmica. Aquesta publicació s’ha realitzat en el marc del grup de recerca de la Facultat de Dret GRE – Drets, Agenda 2030 i Recuperació Sostenible a Catalunya (RESCAT 2030).

En aquesta publicació, el Dr. De Juan defensa una tesi inèdita en el nostre sistema tributari, que consisteix a vincular un límit màxim d’imposició amb la prohibició constitucional de confiscatorietat (la recaptació impositiva duta a terme per l’Estat que priva el subjecte dels seus béns al 100 %). “Hem de ressenyar, a més a més, que en l’actualitat hi ha pendent un recurs contenciós administratiu davant l’Audiència Nacional el fonament del qual descansa en aquest estudi, la qual cosa constitueix un clar exemple de transferència de coneixement amb un important impacte econòmic”, explica el professor.

L’estudi s’inicia amb l’anàlisi del límit conjunt d’imposició renda/patrimoni de l’article 31 de la Llei de l’impost sobre el patrimoni. “Aquest límit se situa en el 60 % de la base imposable de la renda, encara que ocasionalment pot veure’s per sobre d’aquest”, afirma l’investigador.

En el seu article, De Juan aborda la prohibició de la confiscatorietat, analitzant la jurisprudència del Tribunal Constitucional i sobre la base del dret comparat, com els sistemes francès i alemany, i fa especial esment a la jurisprudència que emana del Tribunal Europeu de Drets Humans. 

Segons això, l’expert conclou en la necessitat que Espanya adopti un sistema similar als estàndards de dret comparat, “molt allunyats del nostre sistema, que solen situar aquest límit en el 50 % de la renda”. A més, el Dr. De Juan ho vincula amb la necessitat de protegir la prohibició de confiscatorietat consagrada en l’article 31 de la Constitució.