La restauració del ‘tresor de la Meta’, enllestida la propera tardor

El Servei cientificotècnic (SCT) Laboratori d’Arqueologia de la Universitat de Lleida (UdL) trigarà encara mesos en completar la restauració del petit «tresor» aparegut al solar de l’antiga farinera de La Meta, que acollirà la futura estació d’autobusos de la ciutat. Es tracta d’un centenar de monedes anomenades de billó, fabricades durant la primera meitat del segle XII amb un aliatge de plata i coure. La seua fragilitat fa que el procés de neteja sigui molt lent. Les tècniques de la UdL preveuen tenir-lo enllestit la propera tardor.

Aquests diners de finals de l’Alta Edat Mitjana estaven dins d’una bossa de tela amagada en una petita gerra de ceràmica, que també han reconstruït. Un cop retirada la terra, el que calculaven que serien una vuitantena de monedes finalment han estat un centenar. «L’oxidació del coure deixa només la capa d’argent i fa que les peces siguin molt fines, dificultant la seua restauració», ha explicat la coordinadora tècnica del Laboratori d’Arqueologia de la UdL, Carme Prats. «El procés és molt lent. Primer netegem una cara i quan està consolidada, passem al revers», afegeix.

Del centenar de monedes de billó recuperades per la Secció d’Arqueologia de l’Ajuntament de Lleida, el Laboratori de la Universitat ha completat de moment la neteja d’un 10%. Malgrat que els treballs de restauració han revelat diferents encunyacions, totes van ser realitzades a Jaca i pertanyen a l’època d’Alfons I d’Aragó (1104-1134). «És curiós que totes són d’un mateix rei, malgrat la imatge va canviant», ha destacat Prats.