Casal Solleric es consolida com a espai de referència de grans exposicions internacionals i millora substancialment les dades sobre afluència de visitants

El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha presentat el balanç d’activitat i la programació expositiva d’aquest equipament i de Can Balaguer, davant la presència d’una nombrosa representació del sector de la cultura 

Palma, 27 de gener de 2025. El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha informat aquest dilluns sobre el balanç de l’activitat del Casal Solleric i Can Balaguer corresponent al període més recent, a partir de juliol de 2023, i ha anunciat també les principals les previsions expositives en aquests dos equipaments del centre de Palma corresponents a 2025 i 2026. 

La roda de premsa, que ha tingut lloc al Casal Solleric, ha reunit una àmplia i plural representació del món cultural i artístic de Palma i del conjunt de Mallorca i les Illes Balears, als quals el regidor, que ha estat acompanyat pel coordinador general de Cultura i Turisme, Fernando Gómez de la Cuesta, ha agraït la seva presència.

Durant la seva intervenció, el primer tinent de batle ha ressaltat que la cultura “no la fan les institucions, sinó els creadors, els autors, els promotors, els galeristes, i, en definitiva, els agents del sector”. 

Javier Bonet s’ha mostrat satisfet pel “creixement sense precedents” en l’afluència de públic al Casal Solleric i Can Balaguer, que presenten, segons ha afirmat, “unes xifres espectaculars”. 

Fent una comparativa amb els exercicis precedents, el Solleric registrà gairebé 67.500 visitants en el transcurs de 2024, molt per sobre dels una mica més de 49.000 de 2023 i els menys de 28.000 de 2022.

Bonet ha explicat aquesta tendència com a resultat de “l’adopció d’un nou model organitzatiu i de funcionament”. D’aquesta manera, el passat mes de juliol, el balanç va ser de 4.835 usuaris (1.397 el 2022 i 1.616 el 2023), mentre que l’agost es varen fregar els 3.300 visitants (1.516 el 2022 i 1.395 el 2023). 

Pel que fa a la resta de 2024, les xifres reflecteixen la participació de 12.897 usuaris el mes de setembre; 6.334, el mes d’octubre; 5.100, el mes de novembre, i 4.669, el mes de desembre. 
En paraules del regidor, el factor que en major mesura ha contribuït a aquest increment del públic al Solleric “ha estat que l’oferta que s’ha acollit ha estat més plural, més diversa i més nombrosa”. 

Així, des de juliol de 2023, s’han organitzat en aquest espai 26 exposicions, existint-ne altres 13 previstes fins el 2026, amb una suma total de 39 mostres, que hauran requerit la participació de 36 comissaris, dels quals 22 estan vinculats a les Illes Balears, a més de 123 artistes, 51 d’ells relacionats amb el territori insular.

Bonet ha destacat també que el Casal Solleric “s’ha reivindicat com a seu de grans exposicions amb artistes de primer nivell nacional i internacional”, i ha recordat la presència de l’obra de Luis Gordillo, Frank Gerritz, Patrick Hamilton, Tony Oursler, Concha Jerez, Cecilia Paredes, Julian Opie, Bernardí Roig, La Ribot o Wolf Vostell. 

A aquestes mostres individuals, cal sumar exposicions col·lectives de tanta rellevància com ‘Breaking the Monument’ o ‘Prender la mirada’, sense deixar de banda la proposta ‘Quino en la música’, organitzada dintre del marc del Festival Còmic Nostrum.

El nou període 2025-2026 sorgeix, segons Bonet, “amb unes expectatives immillorables”, que començaran a prendre forma aquest mateix divendres amb la inauguració de l’exposició d’Ángela de la Cruz, Premi Nacional d’Arts Plàstiques i finalista del Premi Turner. 

Seguidament, el Solleric acollirà la mostra de Jorinde Voigt, el pròxim mes de maig; i els projectes d’Eva Lootz i Joan Fontcuberta. Aquests dos artistes han estat guardonats amb Premis Nacionals en reconeixement a la qualitat de les seves obres. Fontcuberta, a més, ha estat l’únic espanyol guanyador del prestigiós Premi Internacional Hasselblad.

L’exposició de Fontcuberta estarà coproduïda amb la Fundació Toni Catany, que també serà seu de la mateixa.

El primer tinent de batle ha fet referència també al que aspira a ser, en les seves paraules, “un dels grans esdeveniments culturals de l’any”. ‘Paysage Miró’, una gran mostra sobre les creacions de l’artista organitzada a partir de la col·laboració del Museu Nacional Reina Sofía, la Fundació Miró Mallorca, es Baluard i Casal Solleric.  

‘Paysage Miró’ reunirà un total de 120 peces i més de 100 documents, convertint-se, per tant, segons Bonet, “en la major mostra sobre Miró duta a terme mai a les Illes Balears”. 

Igualment, aquest any visitarà el Solleric un dels creadors contemporanis més reivindicats i celebrats de la seva generació, el nord-americà Peter Halley, com a conseqüència de la línia de cooperació establerta entre l’Ajuntament de Palma i el Museo Nacional Thyssen-Bornemisza.

Les obres de Halley es podran admirar a Palma del 22 de març al 29 de maig, reafirmant, seguint el discurs de Bonet, “l’aposta de l’àrea municipal de Cultura consistent en cooperar directament amb els grans espais expositius nacionals i internacionals per situar la nostra ciutat en l’epicentre de la producció i la divulgació culturals”.  

Per un altre costat, el regidor ha assenyalat que la recuperació del Casal Solleric “com a centre neuràlgic de l’activitat cultural a Palma” també ha vingut de la mà de la inversió afrontada per l’Ajuntament amb l’objectiu d’actualitzar les condicions d’aquest equipament.

D’aquesta manera, s’ha millorat substancialment la imatge de la façana principal, retirant la senyalització que existia anteriorment, canviant de localització l’aparcament de bicicletes, suprimint la infraestructura lumínica, i desplaçant d’ubicació la cartelleria. 

Més enllà de la façana, aquestes actuacions han consistit també en la reparació de les humitats a la Planta Noble, la reposició de gran part de la cristalleria de la casa, el tractament de les fustes, la incorporació de noves il·luminàries i el sanejament de gran part dels panells de les sales d’exposició. 

En relació a Can Balaguer, Javier Bonet ha indicat que el balanç de la seva activitat “és igualment satisfactori”, fins al punt que, durant 2024, ha arribat a acollir, en les diferents propostes organitzades, gairebé 86.500 visitants.

Sumant el conjunt de la seva oferta (exposicions temporals, cursos, jornades, concerts, cinema, dansa, itineraris culturals…), Can Balaguer va donar la benvinguda, al llarg de l’any passat, a més de 18.500 visitants.

Amb vistes a aquest any, i també el 2026, la programació de Can Balaguer serà, en paraules del regidor, “sinònim de qualitat, ambició i identificació plena amb els gustos i els interessos dels aficionats a l’art i la cultura de Palma”.

De fet, el passat divendres, l’equipament va inaugurar l’exposició ‘Les cases obertes’, un emotiu homenatge a la història de Palma i a les seves cases senyorials, reflectides en obres d’art com les cases de pepes de Can Morell i de la família Blanes. Aquesta mostra es podrà visitar al llarg de pràcticament tot l’any, fins el 9 de novembre.

De cara a pròxims mesos, Can Balaguer serà la seu d’esdeveniments com la inauguració de l’Arts and Crafts, coincidint amb la Nit de l’Art de 2025, o ‘L’Illa del Segon Rostre’, a disposició dels visitants del 20 de juny al 18 d’octubre. 

Solc, el nou podcast de Palma Cultura

El primer tinent de batle i regidor de Cultura ha aprofitat la compareixença informava per presentar Solc, el podcast de Palma Cultura, que neix com a complement a les exposicions i activitats culturals que s’organitzen als diferents espais del municipi.

Aquest dispositiu sonor reforçarà, de forma periòdica, els continguts de les mostres i esdeveniments que es celebren, posant en el centre l’escolta, la divulgació i la mediació cultural i artística contemporània.

Els tres primers episodis del podcast, realitzat per Edu i Pol Comelles sota la coordinació d’Isabel Pérez i Mireia Guitart, ja es poden consultar en diferents enllaços d’Ivoox, Spotify i Amazon Music.
Aquests tres primers capítols compten amb convidats de luxe, com ara Concha Jerez, Cecilia Segura o Fernando Castro Flórez. 

En el tram final de la seva intervenció, Javier Bonet ha reafirmat que la cultura es troba a Palma “en un moment màgic, amb totes les possibilitats del món, amb les màximes expectatives, i amb un objectiu clarament marcat a la fulla de ruta: la consecució de la capitalitat cultural de l’any 2031”.

Assistents a la roda de premsa 

–    Juan Roig (comissari del Festival ComicNostrum)

–    Tomeu Coll (comissari de l’exposició de Donna Ferrato)
–    Bel Font (comissària de l’exposició ‘L’imprescindible’)
–    Frederic Pinya (director de Galeria Pelaires, que col·labora amb l’exposició de Jorinde Voigt, que es podrà visitar a la Planta Noble)
–    Asun Clar (comissària de l’exposició de Joana Cera)
–    Xisco Bonnín (artista participant en el projecte expositiu ‘UltraFotografia’)
–    David Barro (director de es Baluard i co-comissari de ‘Paysage Miró’)
–    Antònia Maria Perelló (directora de la Fundació Miró Mallorca i co-comissària de ‘Paysage Miró’)
–    Jackie Herbst (responsable d’exposicions de es Baluard i comissària del projecte de Markus Linnenbrink)
–    Montserrat Torras (comissària convidada a l’episodi 3 de Solc, el nou podcast de Palma Cultura)
–    Antoni Garau (director de la Fundació Toni Catany Centre Internacional de Fotografía, coproductors i seu compartida de l’exposició de Joan Fontcuberta)
–    Xavier Fiol (galerista de Joan Fontcuberta)
–    Jero Martínez (galerista d’Eva Lootz) 
–    Sebastià Cabot (secretari del Cluster de Còmic)
–    Iñaki Martínez Antelo (comissari de l’exposició d’Ángela de la Cruz)

Deja un comentario