El batle de Palma participa en la reunió de les ciutats mediterrànies que aspiren a obtenir la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO – Comunicació i Premsa

Publicador de continguts










El batle de Palma participa en la reunió de les ciutats mediterrànies que aspiren a obtenir la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO



22 / de gener / 2025

La trobada, duta a terme en el marc de la fira turística FITUR, ha marcat una nova passa endavant en aquest projecte de caire transnacional, que avui ha fet oficial la incorporació de la ciutat autònoma de Melilla  

Palma, 22 de gener de 2025. El batle de Palma, Jaime Martínez Llabrés, ha participat  aquest dimecres en la reunió mantinguda, en el marc de la fira turística FITUR, a Madrid, per part de representants de les ciutats mediterrànies que, com és el cas de Palma, aspiren a obtenir la declaració de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

El resultat més destacat d’aquesta trobada, que ha tingut lloc a l’estand de les Illes Balears, ha estat fer oficial l’adhesió a la candidatura de la ciutat autònoma de Melilla. 

A més del primer regidor de Cort i del primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, han estat presents els batles i batlesses de Tortosa, Jordi Jordan; Eivissa, Rafael Triguero, i Cartagena, Noelia Arroyo, juntament amb el president del Consell de Menorca, Adolfo Vilafranca; la consellera de Cultura de Melilla, Fadela Mohatar i el coordinador de la candidatura, Jordi Tresserras. 

En aquesta mateixa reunió, també s’han donat a conèixer els noms dels membres del comitè científic de la candidatura, que estarà integrada per experts en patrimoni de cadascuna de les ciutats.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Palma estarà representat pel cronista de la ciutat, Tomeu Bestard.
La resta de components del comitè són els següents: per part de l’Ajuntament de Tortosa, Albert Curto (Arxiu Comarcal del Baix Ebre) i Núria Gil (Universitat Rovira i Virgili); pel que fa a l’Ajuntament d’Eivissa, les tècniques en patrimoni Rosa Gurrea i Fanny Tur; en el cas de les Corporacions municipals de es Castell i Maó i del Consell Menorca, Simón Gornés, vicepresident del govern insular, membre del Consell Internacional de Monuments i Llocs – ICOMOS Espanya i del Comitè Científic de Fortificacions (ICOFORT); per part de l’Ajuntament de Cartagena, José Antonio Martínez, membre d’ICOMOS; en relació a la ciutat autònoma de Melilla, Antonio Bravo; respecte a la comunitat autònoma de la Regió de Múrcia, Juan Carlos Molina, president d’ICOMOS, i, finalment, Juan Antonio Mira, secretari general d’ICOMOS Espanya, i Fernando Cobos, vicepresident d’aquesta organització.
Paral·lelament, també aquest dimecres, els impulsors de la candidatura han mantingut una reunió amb la secretària de Marina (SEMAR) del govern de Mèxic, María Montserrat Zárate Varela, capitana de fragata, i el tinent Alberto Rivera Guzmán, que mantenen al seu càrrec les illes Marías, declarades Reserva de la Biosfera i Patrimoni Mundial.

Aquest emplaçament forma part del sistema de fortificacions novohispanes del Pacífic i la intenció de les ciutats mediterrànies de la candidatura de la UNESCO és establir-hi projectes de cooperació.

Proposta de Palma

La candidatura, de caire transnacional, agrupa ciutats que formen part del sistema de fortificacions espanyoles de la Mediterrània que daten del període comprès entre el  segle XVI i el XIX. 

En relació a Palma, la proposta, actualment en fase d’elaboració, incorporarà edificacions de gran valor arquitectònic i històric que conformen la Façana Marítima, com ara el Fortí de la Torre d’en Pau; les murades, on s’integren el Baluard del Príncep, el Baluard de Berard i el Baluard de Sant Pere; les portes de la ciutat (Porta del Mar, Porta de la Portella i Porta Vella del Moll), i ses Voltes. 

No obstant, la previsió és que altres edificacions formin part també d’aquesta relació, com és el cas del castell de Bellver i el castell de Sant Carles.   

Valoracions

El batle de Tortosa, Jordi Jordan, en representació del grup de responsables polítics i institucionals que han assistit a la reunió, ha destacat que l’objectiu de la iniciativa és “treballar per recuperar i posar en valor el nostre patrimoni de murades”. 

Al mateix temps, Jordan s’ha congratulat de l’adhesió de Melilla, que permetrà, segons ha indicat, “una potent projecció turística».

Igualment, el primer regidor d’aquest municipi català ha remarcat la vàlua i experiència de tots els membres del comitè científic de la candidatura, la qual cosa reafirma, al seu parer, “el compromís de les ciutats amb la seva història i el seu patrimoni, a més d’impulsar la col·laboració entre territoris de la Mediterrània per preservar un llegat comú”.
 

Data darrera modificació:
22 de gener de 2025

Deja un comentario