La Facultat de Ciències de l’Educació elabora una guia de tertúlies literàries per promoure la lectura

Les professores de la Facultat de Ciències de l’Educació a UIC Barcelona Mariona Graell i Maria Pujol-Valls han publicat una guia per a mestres d’educació infantil i primària, amb la voluntat d’acompanyar-los en l’animació lectora mitjançant la tertúlia literària. Aquesta proposta ja ha estat presentada a l’Escola Pia Terrassa, l’Escola Ramon Pont de Terrassa i l’Escola Pia Balmes, amb una gran acceptació per part dels docents, que l’aplicaran a les aules a partir d’ara.

En el marc del Dia Internacional de l’Educació, des de UIC Barcelona s’ha donat a conèixer aquesta proposta, fruit d’una recerca de les dues doctores en Educació en la matèria de la lectoescriptura. Després d’una anàlisi exhaustiva d’una selecció de 244 llibres relacionats amb els drets dels infants de l’Associació de Mestres Rosa Sensat, les investigadores van arribar a la conclusió que hi ha deu valors que apareixen amb més freqüència en aquesta tria, entre els quals hi ha la seguretat, l’amistat, la dignitat o el respecte.

La recerca va portar les professores a posar en pràctica els resultats de l’estudi i debatre sobre els valors i els principis que es desprenen de la lectura dels contes a l’aula. Aquesta guia, per tant, esdevé una eina flexible que descriu els passos que s’han de seguir per fer una bona tertúlia literària a l’aula, amb els resultats de l’estudi com a marc teòric per aplicar-los.

“Vam observar un canvi en el llenguatge dels nens i nenes de la primera sessió que vam fer a les escoles a l’última”, explica la professora de UIC Barcelona Mariona Graell. “Tenien una altra manera d’entendre la realitat literària i d’aproximar-se al llibre”, afegeix la docent. Les recomanacions de la guia tenen l’objectiu últim d’impulsar el gust per la lectura en els nens i nenes.

El document vol ser una guia que descriu les tertúlies literàries d’aula, pensada sobretot per als mestres de segon cicle d’educació infantil i primer cicle d’educació primària. Segons les autores, les tertúlies literàries són espais educatius que promouen el plaer per la lectura, a través d’una conversa informal. Aquest diàleg fomenta l’esperit crític de l’infant i desperta les seves emocions, valors i idees. “Quan els infants conversen després de llegir un llibre, aprenen a parlar i a guanyar criteri literari, a més de construir-se com a persones”, afirmen.

On queda el mestre en aquest procés? La guia indica que l’adult, és a dir, el mestre, és qui ha de facilitar el diàleg, fent-se preguntes, incitant les suposicions dels infants. El facilitador, a l’inici, ha de ser neutral en el posicionament dels alumnes i explorar per què decideixen dir les coses que diuen. La guia aprofundeix en aquest procés de conversa, donant idees de preguntes per iniciar el debat.

La guia també remet a la literatura i recerca prèvia per classificar els llibres recomanats per als infants, tenint en compte les característiques de cada edat lectora, des d’històries que treballen la capacitat de joc, a contes populars o llibres il·lustrats. 

Per tancar el manual, les autores recomanen fer una valoració i una conclusió final del llibre de manera conjunta amb els infants, preguntant-los si recomanarien el llibre, si els ha agradat o si els ha facilitat un canvi de mirada.