La consellera ha visitat les obres de rehabilitació de la residència Sant Jaume d’Olot, que compten amb dues subvencions del Departament que sumen prop de 2,8 M€
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha visitat avui la Garrotxa, on ha pogut veure, entre d’altres l’evolució de les obres de rehabilitació de la residència de gent gran Sant Jaume d’Olot. El centre té 69 places -48 de les quals reben finançament de la Generalitat- que s’han volgut reconvertir en quatre unitats de convivència seguint el model d’atenció centrada en la persona, que promou el Departament.
Aquest projecte de reconversió ha comptat amb una subvenció de Drets Socials i Inclusió de més d’1,5 M€ en la seva primera fase, que es va completar la tardor passada. Ara ha començat la segona fase de les obres, que té un ajut concedit d’1.255.084 euros del Pla de recuperació, transformació i resiliència, finançat per la Unió Europea, Next Generation EU.
El projecte de rehabilitació de la residència també inclou la millora de la climatització de les plantes, la col·locació de plaques fotovoltaiques i actuacions per garantir l’accessibilitat i el comfort dels residents.
“L’atenció de qualitat a les persones grans és una prioritat d’aquest Govern iper això el president Salvador Illa va anunciar la creació d’una direcció de gent gran específica i també estem compromesos amb la reducció de les llistes d’espera de valoració amb una estratègia que el Departament ha presentat recentment”, ha subratllat la consellera.
D’altra banda, la residència de Sant Jaume ha començat a treballar la integració amb l’àrea bàsica de salut d’Olot-Besalú per donar servei als residents, d’acord amb el desplegament de l’atenció integrada social i sanitària. Un aposta estratègica de Govern, com ha ressenyat la consellera Martínez Bravo, que ha posat en valor el fet que la Garrotxa sigui pionera en aquesta pràctica i també en la col·laboració entre administracions en l’abordatge dels serveis socials.
El model d’atenció integrada de la Garrotxa posa en contacte les diferents administracions i agents que intervenen en la gestió de casos amb complexitat social i de salut, que comparteixen informació entre ells i que posen l’accent en l’atenció domiciliària i en la cura dels cuidadors. Un model que el Govern ha posat com a exemple a estendre a altres territoris.
Prèviament, la consellera ha estat a l’Ajuntament d’Olot, on ha signat el llibre d’honor i ha estat acompanyada per l’alcalde de la ciutat, Josep Berga, i una representació consistorial, a més a més del secretari general del Departament de Drets Socials i Inclusió, Raúl Moreno i el director dels Serveis Territorials, David Álvarez.
La consellera ha començat la jornada a la Garrotxa amb una visita la seu social de La Fageda, una empresa que té com a missió fundacional dignificar la vida de persones vulnerables mitjançant el treball, oferint-los feina i formació. La cooperativa rep el suport del Departament en molts dels serveis que gestiona, com ara ocupacionals, llar residència, suport a la pròpia llar, servei prelaboral, llar amb suport i club social adreçats a persones amb discapacitat i amb problemàtica social derivada de salut mental.