Josep M. Garrell, exrector de la URL i president de l’EUA, participa en l’Informe CyD 2024

Dimarts, 21 de gener de 2025. Aquest mes de gener s’ha presentat l’Informe CYD, un dels informes de referència de la universitat espanyola que elabora la Fundación Conocimiento y Desarrollo i que enguany arriba a la seva 20a edició. Es tracta d’una eina de referència per avaluar el progrés de les universitats espanyoles a través d’indicadors clau de recursos, rendiment i qualitat. També  inclou reflexions d’experts que complementen les dades que s’hi presenten.

Josep M. Garrell, rector de la URL (2012-2022) i actual president de l’European University Association (EUA), és l’autor d’una d’aquestes reflexions, que s’inclou en el capítol 4 de l’informe: “La universidad española en el mundo. Amb el títol “European Universities Initiative (EUI). Situación actual y posibles futuros”, l’exrector Garrell ofereix quatre possibles escenaris sobre el futur polític i social de la Unió Europea així com una anàlisi de l’estat actual de l’EUI i de la seva projecció cap al futur. 

L’exrector Garrell, en el seu article, concreta els 6 grans temes que l’EUA considera (amb un ampli consens) que s’han d’abordar de manera proactiva per al futur de les universitats a Europa:

  • Evitar el risc, i les conseqüències, que l’EUI acabi creant un sistema universitari de “dos nivells”.
  • Evitar el risc de no reconèixer, no promoure o no donar suport a altres formes de col·laboració internacional entre universitats.
  • Fer tot el possible perquè els responsables polítics promoguin les reformes legislatives necessàries per permetre que els títols conjunts puguin ser una realitat pràctica.
  • La necessitat de resoldre les dificultats que generen els marcs normatius diferents i el finançament diferent que tenen les universitats d’una mateixa aliança pel simple fet de tenir la seu a diferents països de la Unió Europea.
  • Evitar el risc que el projecte de les aliances s’abordi de forma compartimentada, sense contemplar totes les missions universitàries dels membres.
  • Treballar per garantir la sostenibilitat econòmica futura de les aliances a llarg termini, un cop s’acabi l’actual “fase pilot”.

L’exrector Garrell conclou l’article exposant que “la EUI ha sido (y es) un excelente instrumento para “sacudir” el sector en todo lo relativo a la colaboración internacional, especialmente la más estratégica y estructural”. El president de l’EUA afegeix que és important “poner encima de la mesa los problemas existentes, y las potenciales soluciones, para convertir todas estas ideas en una realidad, en beneficio del proyecto europeo y de sus ciudadanos”.