- El projecte, sorgit del consorci entre la cooperativa agrària Conca de la Tordera i l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), se centra en la cria de larves de mosca soldat per donar una segona vida a restes vegetals en un procés basat en la biotecnologia i l’economia circular
- La iniciativa ha comptat amb el suport del Govern, per mitjà d’ACCIÓ (Departament d’Empresa i Treball), a través d’un ajut de 122.409 euros provinents de la línia Nuclis d’R+D Green en economia circular
- El consorci, amb la col·laboració la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar, ha realitzat les primeres proves en camps agrícoles de l’Alt Maresme amb l’objectiu d’escalar el projecte i de començar el procés de comercialització properament
Un consorci format per la cooperativa agrària Conca de la Tordera, l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentàries (IRTA) ha desenvolupat un sistema basat en la biotecnologia, entomologia i l’economia circular per dotar d’una segona vida els residus agrícoles a partir d’insectes. En concret, el projecte se centra en la cria de larves de mosca soldat (Hermetia ilucens) que s’alimentin de restes vegetals (com ara excedents de producció o la tija del porro, per exemple) i, després del procés de degradació, permetin obtenir un compost que serveixi com a adob. També hi col·labora la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar.
Per dur a terme aquest projecte, el consorci ha comptat amb l’ajut del Govern, per mitjà d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, amb un ajut de 122.409 euros provinents de la línia Nuclis d’R+D Green en economia circular, destinada a iniciatives de recerca i desenvolupament relacionats amb els residus per iniciar nous processos a l’empresa o millorar els existents a partir d’innovacions tecnològiques.
El projecte té com a punt de partida la necessitat de Conca de la Tordera de gestionar els seus residus agraris i la possibilitat de fer-hi front a partir de l’ús d’insectes que s’alimentin d’aquestes restes. Aquest objectiu se suma a l’experiència de l’IRTA en l’àmbit de l’entomologia, contribuint a la robustesa del projecte des del punt de vista científic. D’aquesta manera, segons el responsable del projecte a l’IRTA, Jordi Riudavets, “la innovació del projecte rau sobretot en el fet que d’una banda, s’aprofita un residu que no tenia cap altre ús fins ara, com a font d’aliment per a la cria dels insectes que, quan creixen, completen tot el cicle i acaben compostant aquest producte, que es pot convertir en adob”.
En una primera fase, el projecte s’ha centrat en la implementació del sistema de cria de larves de mosques soldat escalable perquè sigui suficientment productiu per subministrar la quantitat necessària d’insectes que permeti reciclar les restes vegetals amb què s’alimenten. Riudavets explica la importància d’aquest primer pas, que permeti “determinar el nombre exacte de larves necessàries per tenir un percentatge de degradació de productes hortícoles més elevat”. En un segon estadi, els insectes criats participen en el procés de degradació i reutilització de restes vegetals per convertir-les en font d’adob i compostatge. D’aquesta manera “es pot optimitzar el rendiment econòmic i de recursos a la vegada que es maximitza el volum de residus reaprofitables”, assegura. De fet, l’objectiu del projecte és “tenir la capacitat de reutilitzar com a mínim la meitat dels residus vegetals”, especifica Riudavets.
La primera fase de testatge s’ha realitzat a les instal·lacions de la Cooperativa Conca de la Tordera, que rep la producció agrícola de camps de la zona de Malgrat de Mar, Palafolls, Santa Susanna, Tordera (Maresme) i Blanes (La Selva). El consorci també ha treballat amb la Federació d’Agrupacions de Defensa Vegetal Selmar, que els ha facilitat una unitat de cria de larves de mosca soldat per al projecte. Ja han elaborat proves a petita escala per determinar la qualitat del compost creat i la seva utilitat per a millorar els conreus, que properament volen ampliar.
De cara als propers mesos, el consorci preveu implementar el sistema a les seves pròpies instal·lacions i treballa en l’escalabilitat del projecte per comercialitzar-lo al mercat del sector agrícola. A partir dels resultats del projecte, un cop escalada la producció, l’objectiu de Conca de la Tordera és comptar amb una nova línia de negoci, tant de venda d’adob als seus socis i clients com de suport tècnic en la gestió de residus agrícoles.
Conca de la Tordera és una cooperativa agrària establerta a Palafolls i Santa Susanna (Maresme) i Blanes (La Selva) i especialitzada en la recepció, manipulació i distribució dels productes dels seus associats: verdures, mongeta del ganxet i tomacó. Compta amb 92 treballadors en plantilla i genera un volum de negoci de 13.298,004 euros.
L’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està adscrit al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya. Té l’objectiu te modernitzar, impulsar la competitivitat i el desenvolupament sostenible dels sectors agrari, alimentari, agroforesta, aqüícola i pesquer a partir de fomentar l’R+D tecnològic i facilitar la transferència dels avenços científics al conjunt del sector.