Cort presenta les 10 obres finalistes del Premi Ciutat de Palma “Antoni Gelabert” d’Arts Visuals
17 / de gener / 2025
Les propostes seran inaugurades aquest dilluns al Casal Solleric, juntament amb els projectes expositius “Habitar el conflicto”, d’Ela Fidalgo, i “Resonancia”, de Kuyungwoo Chun
Palma, 17 de gener de 2025. El primer tinent de batle i regidor de Cultura, Javier Bonet, ha donat a conèixer aquest divendres els noms dels autors i autores de les 10 obres finalistes de la nova edició del Premi Ciutat de Palma “Antoni Gelabert” d’Arts Visuals.
Seguint la dinàmica d’anteriors convocatòries d’aquest certamen, el guanyador o guanyadora del premi es comunicarà oficialment durant la cerimònia de lliurament dels premis Ciutat de Palma, que tindrà lloc aquest dilluns, festivitat de Sant Sebastià, a partir de les 19 hores, al Teatre Principal de Palma.
Al mateix temps, els projectes expositius que han conquerit la condició de finalistes participaran en la mostra que s’inaugurarà al Casal Solleric, el mateix dilluns, a les 20.30 hores, una vegada finalitzada la gala dels premis.
En aquesta mateixa convocatòria, el regidor de Cultura ha presentat les propostes artístiques “Habitar el conflicto”, un taller comunitari de caràcter social i participatiu, que ha dirigit Ela Fidalgo, i “Resonancia”, una mostra signada pel creador coreà Kuyungwoo Chun, que s’inauguraran també dilluns, juntament amb les obres dels finalistes del Premi “Antoni Gelabert” d’Arts Visuals.
A la convocatòria informativa hi han assistit, a més del regidor, el coordinador general de Cultura i Turisme de l’Ajuntament de Palma, Fernando Gómez de la Cuesta; els finalistes Marc Vives, Alejandro Javaloyas i Biel Llinàs, i els artistes Ela Fidalgo i Kuyungwoo Chun, acompanyats dels comissaris d’aquestes dues exposicions i dels membres del jurat d’aquesta categoria del Ciutat de Palma.
A tots ells, el primer tinent de batle els ha agraït la seva “contribució a elevar encara més el llistó de la qualitat i l’excel·lència de la cultura a Palma”.
Enguany, el balanç de participació en el premi Antoni Gelabert ha arribat als 357 aspirants, els quals han presentat a competició un total de 816 obres.
D’entre totes aquestes creacions, els membres del jurat, que es varen reunir el passat 21 de novembre, seleccionaren les propostes de María Alcaide, Anna Dot, Abel Jaramillo, Alejandro Javaloyas, Biel Llinàs, Pepe Miralles, Santiago Morilla, Stella Rahola Matutes, TXP (Todo por la Praxis) i Marc Vives.
El jurat ha estat integrat per Eva Lootz, guanyadora del Premi Nacional d’Arts Plàstiques 1994, Premi MAV de les Dones en les Arts Visuals 2010 i Premi d’Arts Plàstiques de la Comunitat de Madrid 2022; Jordi Pallarès, investigador i comissari independent, membre fundador de Taula (Associació de Mediadors Culturals de Mallorca) i president d’INDAGUE (Associació Espanyola per a la Recerca i la Difusió del Grafit i Art Urbà), i Magdalena Aguiló, comissària independent i actual presidenta de l’Associació de Crítics i Comissaris de les Illes Balears (ACCAIB).
En relació amb les dues propostes artístiques que es presentaran també el dilluns 20 de gener, cal destacar que el projecte “Habitar el conflicto” es podrà visitar fins el 13 d’abril a diferents espais del Casal Solleric.
El treball de Fidalgo consta de tres obres: La madre, que romandrà exposada al pati del Solleric; Abrazar la ciudad, que ocuparà la loggia, i La silla de los abrazos, que serà present al Show Case.
Sobre La madre convé remarcar que és el resultat directe de la feina realitzada pels gairebé 500 participants, entre usuaris, associacions, centres, escoles i altres entitats, que han pres part en el taller comunitari que Ela Fidalgo ha dirigit al Casal Solleric.
Quant al projecte “Resonancia”, comissariat per Mercedes Estarellas, es podrà visitar des del 20 de gener al 16 de març, a l’Aljub del mateix equipament cultural.
L’autor, Kyungwoo Chun, ha defensat, des de l’inici de la seva carrera, la idea que la fotografia i la performance són manifestacions visibles d’allò que és invisible.
La proposta de Chun reuneix cinc projectes que requereixen la participació activa del públic, el qual no es limita a ser un simple observador, sinó que també té l’oportunitat d’experimentar i reflexionar sobre el nostre entorn i la relació dels humans amb el mateix.
Abans d’acabar la seva intervenció, Javier Bonet ha indicat que la programació que el Casal Solleric presenta en aquestes festes de Sant Sebastià “implica un més que notable salt de qualitat que confirma la consolidació d’aquest espai expositiu com un dels equipaments culturals de referència al centre de Palma”.
Data darrera modificació:
17 de gener de 2025