Grans Actius: un programa gratuït per digitalitzar persones que tenen més de 55 anys

La FUEIB gestiona aquesta iniciativa del Govern de les Illes Balears amb la col·laboració del personal docent i investigador de la Universitat de les Illes Balears per combatre la bretxa digital.

S’ha presentat el programa Grans Actius, que té com a objectiu capacitar digitalment un gran nombre de persones de més de 55 anys residents a les Illes Balears, dotant-les de competències digitals bàsiques per combatre la bretxa digital i participar activament en l’època de la tecnologia.

El programa inclou una part general de capacitació digital ciutadana i una altra centrada en el repte demogràfic, focalitzada en municipis de menys de 20.000 habitants, amb l’objectiu d’arribar a quasi totes les localitats de les Illes Balears.

Durant l’acte inaugural, que ha tingut lloc a l’edifici Sa Riera de la Universitat de les Illes Balears (UIB), s’han donat a conèixer els detalls del Curs de Vida Digital, que es va posar en marxa el mes de novembre passat. Aquest curs ja ha acollit alumnes de diverses localitats, com Calvià, Inca, Alcúdia, Sant Llorenç, Marratxí i Palma.

L’acte ha comptat amb la participació de destacades autoritats, entre les quals es trobaven: el vicepresident i conseller d’Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa; el director general d’Innovació i Transformació Digital, Sebastián González; el rector de la UIB, Jaume Carot; el president del Consell Social de la UIB, Antoni Bennasar Arbós; la vicerectora d’Innovació i Transformació Digital, Loren Carrasco; la directora del Programa Grans Actius, Layla Serra, i el senyor Antoni Fuster, conseller executiu de Presidència del Consell de Mallorca.

Lliurament de diplomes

Durant l’esdeveniment, els alumnes assistents han rebut els diplomes acreditatius de la primera edició dels cursos. Aquests diplomes han estat expedits per la Direcció General de Transformació i Innovació Digital i la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB).

A l’acte, també han assistit com a convidats Hermosinda Isabel Mariño Pocoví, directora insular de Promoció Sociocultural; Maria Luisa Marqués, regidora de Gent Gran i Interculturalitat de l’Ajuntament de Palma; María Ángeles Dueñas Tenedor, directora general de Gent Gran de l’Ajuntament de Palma; David Díez Herrero, coordinador general d’Innovació de l’Ajuntament de Palma, Sra. Raquel Fernández Servera, gerent de l’Institut de Formació i Ocupació de Calvià, Antònia Triguero Salamanca, Regidora de l’Àrea de Seguretat Ciutadana, Trànsit i Gent Gran de l’Ajuntament d’Inca, i Luis Vegas, director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears.

Suport institucional

Grans Actius, la marca representativa del programa destinada a visibilitzar les persones de més de 55 anys com a protagonistes actives en l’àmbit digital, és una iniciativa finançada amb fons europeus, concretament amb els Fons MRR (Mecanisme de Recuperació i Resiliència) dels Fons Next Generation EU del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Aquesta iniciativa està impulsada per la Direcció General d’Innovació i Transformació Digital de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern de les Illes Balears.

El projecte, que ha comptat amb l’ajuda del Consell de Mallorca, Consell de Menorca, Consell d’Eivissa, i més endavant amb el Consell de Formentera, així com de l’Ajuntament de Palma per establir contacte amb les associacions de gent gran i els casals de barri, està gestionat per la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears (FUEIB) per assegurar la correcta implementació i el seguiment del programa.

La FUEIB té com a objectiu desenvolupar mecanismes de coneixement, diàleg i col·laboració entre la Universitat de les Illes Balears i les empreses, promovent activitats dirigides a la cultura, l’educació i la recreació en tots els aspectes de la vida econòmica i social que puguin millorar la societat.

Amb la col·laboració de la UIB

El Curs de Vida Digital, el nucli principal del programa, ha estat dissenyat amb la col·laboració del personal docent i investigador (PDI) de la UIB, garantint contingut rigorós i adaptat a les necessitats dels alumnes. L’ha duit a terme el grup de professorat de la UIB format per la Dra. Francesca Negre, el Dr. Jordi Llabrés, el Dr. Xavier Varona i la Dra. Maria Isabel Montserrat, i coordinat pel Dr. Francisco José Perales.

La formació és de franc i presencial, i l’equip de formadors es desplaça als municipis amb la finalitat de garantir la participació de totes les persones interessades. Els grups són reduïts, d’entre 10 i 15 alumnes, i disposen del material necessari per desenvolupar les activitats.

Contingut del curs

La formació, pràctica i inclusiva, treballa temes tan rellevants i d’actualitat com:

  1. Introducció a la identitat digital
  2. El meu telèfon mòbil
  3. Com puc evitar les estafes en línia
  4. Què és internet? Navegar per la web
  5. Participació activa al món digital
  6. Bones pràctiques en ciberseguretat mòbil: com podem protegir la nostra identitat digital
  7. Intel·ligència artificial
  8. ChatGPT

Aquest programa aborda la bretxa digital que afecta les persones de més de 55 anys, oferint-los oportunitats per mantenir-se connectades, segures i actives en una societat de cada vegada més digitalitzada. És una iniciativa que promou la inclusió social, millora l’autonomia personal i fomenta la participació activa al món digital, perquè ningú no quedi enrere.

grans actius

Data de publicació: Thu Jan 16 13:30:00 CET 2025

Deja un comentario