- La titular de Drets Socials i Inclusió ha participat en una jornada de treball al voltant dels programes d’ingressos mínims i els seus itineraris d’inclusió
- La consellera també ha mantingut una reunió amb la representant de l’àmbit social de l’Ajuntament de Roma
La consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez Bravo, ha assistit aquest dimarts i dimecres a Roma a un seminari coorganitzat pel Ministeri de Treball i Polítiques Socials del govern italià i el Banc Mundial amb el suport de la Comissió Europea. Durant la trobada s’ha abordat com millorar l’eficàcia dels itineraris d’inclusió social dels programes d’ingressos mínims mitjançant avaluacions basades en el rigor i la presa de decisions d’acord amb l’evidència.
“Les prestacions socials no són una despesa, sinó una inversió social”, ha defensat Martínez Bravo durant la seva intervenció en una de les sessions del seminari en la qual ha fet una presentació sobre la governança dels diferents programes d’ingressos mínims.
La consellera ha explicat la transformació digital que està portant a terme el Departament de Drets Socials i Inclusió de la Generalitat de Catalunya per fer un sistema més eficient i àgil. “Volem avançar cap a un sistema integrat de prestacions que ofereixi un suport integral que contribueixi a dignificar i millorar les condicions de vida de les persones en situació de vulnerabilitat”, ha dit.
En aquest sentit, també ha exposat les principals línies de la reforma de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) així com les actuacions del Departament en la gestió i integració de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) amb l’objectiu de “crear un sistema més robust que faci la vida més fàcil als ciutadans”. “Tenim grans reptes i oportunitats al davant com el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital que enfortirà el sistema de rendes de Catalunya. La integració de la RGC i l’IMV sembra les bases d’un nou sistema de garantia d’ingressos a Catalunya”, ha valorat la consellera.
La jornada, que s’ha celebrat a la seu del Ministeri de Treball i Polítiques Socials a Roma durant dos dies, ha servit també per intercanviar experiències al voltant dels itineraris d’inclusió sociolaboral de les persones perceptores de la renda garantida de ciutadania i valorar com reforçar-los “perquè aquestes prestacions siguin una veritable plataforma d’impuls per la millora social i laboral”, en paraules de Martínez Bravo.
La consellera també ha emmarcat el viatge a Itàlia en la voluntat de contribuir de manera activa en l’intercanvi de bones pràctiques amb altres governs europeus i del món, per explicar totes les innovacions que posen en marxa a Catalunya en polítiques socials i per aprendre de bones pràctiques a escala internacional. “És cabdal reforçar l’avaluació, posar les polítiques públiques al màxim nivell de prestigi internacional i que estiguin basades en l’evidència, les dades i el rigor”, ha afegit. En aquesta jornada s’han abordat els processos d’avaluació d’impacte en països com Moldàvia, Grècia, Xile o Romania, a més d’Itàlia.
En l’estada a Roma, on ha estat acompanyada del delegat del Govern de la Generalitat a Itàlia, Luca Bellizi, la consellera s’ha reunit amb la regidora de Polítiques Socials i Salut de l’Ajuntament de Roma, Barbara Funari, i ha visitat la sala operativa social d’aquesta institució. També ha visitat l’Institut d’Estudis Econòmics i Financers Einaudi.