La Universitat de Lleida posa en marxa aquest curs acadèmic una nova càtedra universitat-empresa: la Càtedra en Dret Registral. Així ho han rubricat avui, Jaume Puy, rector de la UdL, i Vicente José García-Hinojal López, degà dels registradors de Catalunya i representant de la Fundació Registral, amb el qual s’ha segellat el conveni de creació de la Càtedra.
Dirigida pel professor de la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la UdL (FDET) Carles Enric Florensa, i coordinada de Maria Tenza, directora del Servei d’estudis registrals de Catalunya, la Càtedra té com a objectiu promoure activitats acadèmiques de recerca, formació, documentació, divulgació i transferència del coneixement sobre Dret Registral, amb una orientació especial cap a les dinàmiques del mercat immobiliari i hipotecari, per donar resposta als reptes i les necessitats jurídiques i socials.
La primera activitat de la Càtedra -segona en Dret registral que es crea en una universitat catalana- està prevista per al proper mes de març. Es tracta d’una jornada sobre les implicacions del nou model de discapacitat en l’àmbit registral i jurídic en general, arran la incorporació del Conveni de Nova York de 2006 a la què seguiran diverses conferències sobre la funció del Registre de la propietat, mercantil i de béns mobles als graus de Dret i de Dret i Administració d’Empreses. També està previst engegar línies de recerca sobre dret registral i convocar un premi per a treballs de final de grau i de màster.
Dotada amb 20.000 euros anuals durant tres cursos acadèmics, la creació de la càtedra va se aprovada pel Consell de govern de la UdL del passat juliol. La seua posada en marxa s’emmarca en el protocol general d’actuacions de col·laboració entre la UdL i el Deganat de registradors de la propietat, mercantils i de béns mobles de Catalunya signat per Puy i García-Hinojal el novembre de 2022. Aquest col·legi professional ja patrocina una altra càtedra universitat empresa de la UdL, la Trivium de Debat, també vinculada a la FDET.